Yakisoba, czyli japoński słodko–ostry smażony makaron, cieszy się coraz większą popularnością również Polsce. Danie to łączy w sobie wszystko to co najlepsze: doskonały makaron chiński, świeże mięso, krewetki i chrupiące warzywa. Całość otoczona jest aromatycznymi przyprawami i sojowym, gęstym sosem. Bardzo dużym atutem jest krótki czas, jaki poświęcimy na przygotowanie yakisoba. Polecamy wyjątkowo pyszny i sprawdzony przepis.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Mięso: polędwica powinna być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć ją na minimum 1 godzinę przed smażeniem. Po tym czasie kroimy ją w cienkie plasterki.
Krewetki: jeśli były mrożone – rozmrażamy. Proponujemy użyć krewetki już ugotowane (różowe) i oczyszczone.
Makaron: gotujemy wg zaleceń producenta. Gotowy przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.
Sos: do niewielkiego garnka przelewamy sos sojowy, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Pilnujemy, żeby płyn nie przypalił się.
Warzywa: papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cieniutkie paseczki. Białe części dymki siekamy w plasterki, natomiast część zieloną w grubsze kawałki. Pak choi obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, myjemy i kroimy w większe kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Smażenie: w woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki i smażymy, mieszając 1–2 minuty, aż będą brązowe, nie czerwone. Ściągamy z patelni. Przekładamy na nią makaron, wcześniej przygotowane warzywa, krewetki oraz starty imbir. Mieszając smażymy 3–4 minuty.
Wykończenie yakisoba: dodajemy jajko, polędwiczki, sos i smażymy, mieszając 1 minutę. Podajemy.
kurczak po chińsku - zobacz inne inspiracje Kuchnia chińska - zobacz inne inspiracjePorady
- Potrawę możemy posypać sezamem uprażonym na suchej patelni. Trzeba tylko uważać, by go za mocno nie przypiec, gdyż będzie gorzki.
- Danie możemy przygotować tylko z wieprzowiną, pomijając krewetki lub z kurczakiem, najlepiej piersią pokrojoną w cienkie paseczki.
- Jeśli używamy krewetki świeże (szare), wówczas musimy obrać je z pancerzyków, naciąć grzbiet i wyciągnąć cienką, ciemną nitkę – jelito. Bez tego etapu danie będzie gorzkie.
- Do potrawy możemy dodać inne warzywa, np. marchewkę, grzyby shiitake, czosnek, kapustę pekińską, paprykę słodką.
- Potrawę można podać z marynowanym imbirem. To gratka dla miłośników bardziej pikantnych dań. Smak dania możemy wzmocnić, dodając sos ostrygowy lub rybny.
- Do yakisoba doskonale pasują świeże kiełki fasoli mung, które dodajemy na samym końcu obróbki cieplnej.
Komentarze