Ewa Niepytalska

Egg fried rice – ryż smażony z jajkiem

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Egg fried rice to proste danie kuchni chińskiej przyrządzane w woku, które pozwala na wykorzystanie resztek z lodówki. Najlepiej użyć już ugotowanych ziaren oraz warzyw znajdujących się w każdym domu – marchewki, cebuli i czosnku. Ryż smażony z jajkiem można podać na lekki lunch lub jako dodatek do obiadu. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, koniecznie wypróbujcie egg fried rice. Przepis jest niezwykle prosty i na pewno zasługuje na Waszą uwagę. 

Składniki:

  • ryż  150 g

  • jajka  2 szt.

  • marchewka  80 g

  • cebula  100 g

  • czosnek  5 g

  • sos sojowy  15 ml

  • sos ostrygowy  15 ml

  • sól  3 g

  • olej  15 ml

Egg fried rice – ryż smażony z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: jajka i ugotowany poprzedniego dnia ryż wyjmujemy z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.  

  • Krok 2:

    Smażenie: rozgrzewamy olej w woku. Wrzucamy cebulę. Czekamy, aż puści soki i się zeszkli. Dodajemy czosnek i marchewkę. Podgrzewamy je przez chwilę, żeby uwolniły aromat. Dokładamy ugotowany ryż. Mieszamy go z resztą składników i smażymy.

  • Krok 3:

    Jajka: wybijamy do miseczki, doprawiamy szczyptą soli i roztrzepujemy widelcem. Odsuwamy smażony ryż na jedną stronę woka. Na odsłoniętej powierzchni robimy jajecznicę.  

  • Krok 4:

    Egg fried rice: kiedy jajka się zetną, mieszamy wszystkie składniki znajdujące się w woku. Doprawiamy je sosem sojowym i sosem ostrygowym. Serwujemy na ciepło. Możemy udekorować ziołami. 

Porady

  • Jaki ryż do fried rice? Najlepiej wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu, już ugotowany wcześniej ryż długoziarnisty basmati lub jaśminowy. Nie polecamy używania ziaren o dużej zawartości skrobi, przeznaczonych do risotto lub sushi.
  • Egg fried rice najwygodniej przyrządza się w woku, na kuchni gazowej. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy użyć dużej patelni lub garnka z grubym dnem.  
  • Ryż smażony z jajkiem lubi towarzystwo limonki, posiekanego szczypiorku i świeżych ziół, takich jak tymianek, natka pietruszki, kolendra lub mięta.   
  • Zamiast neutralnego oleju rzepakowego lub słonecznikowego warto użyć oleju sezamowego, który nada daniu aromat charakterystyczny dla dań azjatyckich. 
  • Chiński smażony ryż to szybka potrawa, która pozwala „wyczyścić lodówkę”, czyli pozbyć się niewykorzystanych resztek jedzenia. Nie dość, że używamy ryżu z poprzedniego obiadu, to możemy do niego dodać dowolne warzywa. Sprawdzą się na przykład cukinia, groszek, papryka, kapusta pekińska, chili i imbir. Egg fried rice świetnie smakuje także z grzybamishiitake lub mun – oraz orzechami i nasionami, takimi jak sezam lub orzechy nerkowca. 
  • Niekonwencjonalnym sposobem na przyrządzenie ryżu po chińsku jest położenie na gotowym daniu jajka sadzonego lub jajka w koszulce. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli lubimy płynne żółtko.  
  • Ryż po chińsku smażony można zaserwować jako proste danie lunchowe lub akompaniament do mięsa, ryb i owoców morza. Jeśli chcemy zrobić sycącą potrawę jednogarnkową, możemy dodać do ryżu na przykład resztki kurczaka. Świetnie pasuje do niego także tradycyjna kaczka po pekińsku
  • Popularnym składnikiem w chińskiej kuchni jest glutaminian sodu. Nam kojarzy się przede wszystkim z produktami typu instant i wiele mówi się na temat jego szkodliwości. W rzeczywistości jest to szeroko występujący w naturze aminokwas, który pomaga uzyskać smak umami. Od momentu, kiedy został wyizolowany z kombu (surowca z wodorostów bytujących głównie w Japonii), zaczęto go produkować i sprzedawać na skalę światową. MSG (monosodium glutamate) można kupić w sklepach z kuchniami świata i dodawać do dań w stylu azjatyckim, takich jak ryż smażony z jajkiem.
  • W kartach azjatyckich restauracji możemy spotkać też inne wersje smażonego ryżu, na przykład z krewetkami (shrimp fried rice) lub kimchi. Warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować różnych połączeń. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne