Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku to orientalnie przyprawione mięso i warzywa, otulone lekkim sosem. To właśnie on jest najważniejszy w tym daniu i decyduje o intensywnym smaku i aromacie. Porcja wieprzowiny po chińsku to same pyszności i zasmakują każdemu. Wbrew pozorom nie jest trudna do wykonania, wystarczy kilka kroków przygotowania i wysokiej jakości składników.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

polędwiczki wieprzowe

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Wieprzowina po chińsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mięsa: oczyszczamy je z błonek. Przekrajamy na pół, a następnie w poprzek włókien, na jak najcieńsze paski. Solimy, dodajemy pieprz i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. 

  • 2.

    Przygotowanie warzyw: paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy, kroimy wzdłuż na cienkie słupki, tak samo kroimy por.

  • 3.

    Przygotowanie przypraw: papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki, bardzo drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • 4.

    Przygotowanie sosu: do miseczki przelewamy: ocet ryżowy, wodę, sos sojowy oraz cukier trzcinowy. Dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy.

  • 5.

    Smażenie warzyw: na dużej patelni lub woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i smażymy je, mieszając przez 4 minuty. Zdejmujemy z patelni.

  • 6.

    Smażenie mięsa: na patelnię/wok, na której smażyliśmy warzywa dodajemy 1 łyżkę oleju, zwiększamy ogień. Wrzucamy mięso i smażymy je 3 minuty, kilka razy mieszając.

  • 7.

    Wykończenie dania: do mięsa dodajemy warzywa i sos, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty do jego zagęszczenia, mieszając.

  • 8.

    Podanie: wieprzowinę po chińsku po wyłożeniu na talerz posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i posypujemy sezamem. 

Porady

  • Potrawę możemy podać np. z makaronem azjatyckim lub innym ulubionym, a także z ryżem, np. jaśminowym.
  • Do wieprzowiny po chińsku możemy dodać inne ulubione warzywa np. brokuł, grzyby, np. boczniaki pokrojone w paski lub grzyby mun czy groszek cukrowy.
  • Ciekawym dodatkiem będzie dodatek świeżego mango lub ananasa, które podniosą orientalne walory dania.
  • Jeśli jesteśmy miłośnikami bardziej pikantnych dań do potrawy możemy dodać np. 2 papryczki chili lub doprawić ostrą papryką w proszku.
  • Produkty do dania są ogólnie dostępne w większości sklepów i nie powinno być problemów z ich zakupem.
  • Wieprzowina po chińsku zapakowana w pudełko jest idealnym daniem do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy