Sezamowy łosoś z warzywami i ryżem kokosowym

Sezamowy łosoś z warzywami to przepis w azjatyckim stylu. Dodatek ryżu kokosowego wzbogaci to egzotyczne danie. Sezamowy łosoś to ciekawy sposób na rodzinną kolację.

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 182 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości soli
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 duże filety z łososia
  • 150 g brązowego ryżu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • oliwa
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • duża czerwona cebula, drobno pokrojona
  • mała marchewka, pocięta na cienkie paski
  • pół cukinii, pociętej w cienkie paski
  • garść młodego szpinaku
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Łyżkę sosu sojowego mieszamy z olejem sezamowym i miodem. Marynatą polewamy łososia i pozostawiamy, aby się przemacerował, co najmniej przez 1 godz., a najlepiej przez całą noc.
  • Ryż wsypujemy do rondla i zalewamy osolonym wrzątkiem. Gotujemy na średnim ogniu, na półtwardo, ok. 10 min. Dolewamy mleko kokosowe i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki i delikatny. Być może będzie trzeba dolać trochę wody. Dorzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podgrzanego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Grillową lub nieprzywierającą patelnię ustawiamy na średnim ogniu, układamy filety z łososia wraz z marynatą. Smażymy przez 6–8 min, obracając regularnie.
  • Trochę oliwy rozgrzewamy na dużej patelni lub w woku. Dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę i cukinię. Smażymy przez 2–3 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy szpinak i pozostały sos sojowy, gotujemy przez 1 min. Gdy łosoś i warzywa dojdą, podajemy od razu z ryżem kokosowym.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Porady

Zobacz także: marynowane warzywa z rusztu 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy