Sezamowy łosoś z warzywami i ryżem kokosowym

Sezamowy łosoś z warzywami to przepis w azjatyckim stylu. Dodatek ryżu kokosowego wzbogaci to egzotyczne danie. Sezamowy łosoś to ciekawy sposób na rodzinną kolację.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości soli
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 duże filety z łososia
  • 150 g brązowego ryżu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • oliwa
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • duża czerwona cebula, drobno pokrojona
  • mała marchewka, pocięta na cienkie paski
  • pół cukinii, pociętej w cienkie paski
  • garść młodego szpinaku
  • sól

Przygotowanie

  1. Łyżkę sosu sojowego mieszamy z olejem sezamowym i miodem. Marynatą polewamy łososia i pozostawiamy, aby się przemacerował, co najmniej przez 1 godz., a najlepiej przez całą noc.
  2. Ryż wsypujemy do rondla i zalewamy osolonym wrzątkiem. Gotujemy na średnim ogniu, na półtwardo, ok. 10 min. Dolewamy mleko kokosowe i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękki i delikatny. Być może będzie trzeba dolać trochę wody. Dorzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podgrzanego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. Grillową lub nieprzywierającą patelnię ustawiamy na średnim ogniu, układamy filety z łososia wraz z marynatą. Smażymy przez 6–8 min, obracając regularnie.
  4. Trochę oliwy rozgrzewamy na dużej patelni lub w woku. Dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę i cukinię. Smażymy przez 2–3 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy szpinak i pozostały sos sojowy, gotujemy przez 1 min. Gdy łosoś i warzywa dojdą, podajemy od razu z ryżem kokosowym.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018.

Wskazówki

Zobacz także: marynowane warzywa z rusztu 

 

 

 

kokos łosoś sezam
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy