Wołowina z orzeszkami nerkowca

Przepis na wołowinę z orzeszkami nerkowca i grzybami mu-err

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 187 głosów)

Składniki:

  • 4 czarne grzyby chińskie mu-err
  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • pęczek dymki
  • 25 dag selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 25 dag orzeszków nerkowca
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby mu-err moczymy pod przykryciem w ciepłej wodzie ok. 30 min, wymieniając kilkakrotnie wodę. Mięso kroimy w wąskie paski. Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Papryki kroimy w paski, cebulę w talarki, seler w plasterki, a obrany czosnek i imbir drobno siekamy. Grzyby wyjmujemy z wody, usuwamy twardy trzon, kapelusze płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w bardzo wąskie paski. Na rozgrzanym oleju w woku obsmażamy orzeszki, aż zaczną pachnieć, po czym wyjmujemy i odstawiamy. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso, mieszając, aż do pożądanego stopnia wysmażenia. Dodajemy warzywa, czosnek i imbir, chwilę smażymy. Podlewamy sosem sojowym i winem ryżowym, przyprawiamy, mieszając, smażymy jeszcze przez 3 min. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Przed podaniem posypujemy orzeszkami.

Porady

Zobacz też: czarne trufle z orzechami nerkowca

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy