Kurczak po chińsku to łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sekretem tej potrawy jest sos hoisin, czyli chińska mieszanka przypraw i miodu, to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Z pewnością będzie urozmaiceniem codziennych obiadów – posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Podany z domowym ryżem warzywnym będzie pełnowartościowym i niezwykle kolorowym posiłkiem. Sprawdźcie naszą propozycję chińskiego kurczaka z orzechami nerkowca.
bbcgoodfood.pl
(średnia 0 z 0 głosów)
Kurczak po chińsku – przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (180°C w przypadku termoobiegu). Udka kurczaka układamy w dużej brytfannie i nacinamy skórkę 2–3 razy na każdym kawałku mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy sos hoisin, olej sezamowy, miód i przyprawy (może być gotowa chińska mieszanka przyprawowa – 8 g), imbir (starty kawałek wielkości kciuka), czosnek, sól i pieprz. Polewamy kurczaka i obracamy udka, żeby dookoła były pokryte sosem. Warto zamarynować udka na około 2 godziny, wtedy będą bardziej aromatyczne.
Pieczenie kurczaka po chińsku: zamarynowane udka kurczaka układamy skórą do góry i pieczemy przez 35 minut, polewając sosem, co najmniej raz w trakcie pieczenia. Dodajemy orzechy nerkowca i posypujemy kurczaka po wierzchu cebulą dymką. Pozostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut, a następnie podajemy z brązowym ryżem.
Kalorie: 450
Węglowodany: 19
Tłuszcz: 27
Błonnik: 2
Białko: 32
Tłuszcz nasycony: 7
Ilość porcji: 4
Sód: 1
Cukier: 14
Porady
- Udka kurczaka możemy zamarynować na noc, wtedy potrawa będzie miała bardziej intensywny smak.
- Kurczak po chińsku będzie smakował fenomenalnie podany z brązowym ryżem lub domowym ryżem warzywnym.
- Miód w przepisie możemy zastąpić syropem klonowym lub daktylowym.
- Zamiast oleju sezamowego możemy użyć oliwy z oliwek, jednak smak potrawy nieco się zmieni.
- W podobny sposób, jak udka przygotujemy filet z kurczaka po chińsku.
- Kurczak po chińsku z warzywami to danie lekkostrawne i pełne wartościowych składników odżywczych.
- Przygotowując kurczaka chińskiego, możemy użyć gotowej mieszanki chińskich przypraw. W takim wypadku, pamiętajmy o sprawdzeniu, czy składniki przyprawy są pochodzenia naturalnego.
- Jeśli przyprawę chińską robimy samodzielnie to możemy użyć anyżu, goździków, cynamonu, pieprz syczuański i kopru włoskiego – należy je zmielić.
Tak przyrządzony kurczak to jedno z wielu dań kuchni chińskiej, która od lat cieszy się w Polsce dużą popularnością. Orientalne smaki, często bazujące na kontrastach, jak na przykład słodkie z kwaśnym, przypadły nam do gustu. Mimo iż sposoby gotowania różnią się bardzo, to potrawy te przekonały wielu i coraz częściej chcemy odwzorowywać te egzotyczne smaki we własnej kuchni.
Elementem łączącym te dwa kulinarne światy jest smażenie. Smak głęboko smażonego tofu, makaronu podsmażanego z wołowiną lub krewetkami oraz kurczak w chrupiącym cieście w towarzystwie sosów zachwycają nie tylko Polaków, ale też Europejczyków od lat. Kurczak po chińsku to jedna z częściej wybieranych propozycji.
Kiedy już spróbujemy kurczaka po chińsku, warto pokusić się o przyrządzenie tego mięsa w nieco innej wersji, choć również orientalnej. Główne składniki potrzebne do przyrządzenia chińskiego makaronu z kurczakiem to 300 g piersi z kurczaka, 250 g brokułów, 250 g chińskiego makaronu, 150 g boczniaków oraz jedna czerwona papryka.
Kurczaka kroimy na kawałki, polewamy odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego i oprószamy mieszanką przypraw do potraw chińskich. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy. Grzyby i paprykę kroimy na cieniutkie paseczki. Makaron gotujemy przez około 5 minut. Na rozgrzana patelnię wrzucamy kurczaka i obsmażamy go na dużym ogniu. Dalej postępujemy zgodnie z przepisem na chiński makaron z kurczakiem.
Komentarze