Ryż z warzywami sprawdzi się nie tylko w charakterze szybkiego dania wegetariańskiego, ale także jako dodatek do dań głównych. Kolorowa mieszanka pełna wartościowych składników odżywczych świetnie pasuje do pieczonego kurczaka, krewetek lub ryby. Do potrawy można dodać sos sojowy, słodko-kwaśny lub ostry. Warzywa z ryżem na patelni dobrze smakują posypane natką pietruszki lub kolendrą. Powstają w niecałe 30 min.
Stockfood
(średnia 4.46 z 183 głosów)
Ryż: gotujemy na sypko. Płuczemy go pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy 325 ml (1,5 szklanki) zimnej wody. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę oleju (5 ml). Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę. Ryż zostawiamy pod pokrywką do momentu, aż wchłonie całą wodę.
Warzywa: obieramy i myjemy marchewkę, a następnie kroimy ją w cienkie słupki. Myjemy paprykę, wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Obieramy z łupin cebulę i czosnek. Cebulę kroimy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Smażymy przez 2 min, cały czas mieszając składniki. Dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy i kurkumę. Smażymy 5–8 min.
Dodatki: na koniec wsypujemy groszek. Ryż z warzywami doprawiamy czarnym pieprzem, a przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Nie mieszamy ryżu podczas gotowania, ponieważ poruszone ziarenka mogą się rozpaść i posklejać ze sobą.
- Do potrawy najlepiej sprawdzi się ryż basmati lub jaśminowy. Te odmiany zawierają najmniej skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie się ryżu.
- W wersji na ostro można dodać papryczkę chili w proszku lub drobno posiekaną (bez pestek).
- Do dania z patelni można dodać inne ulubione warzywa, takie jak cukinia czy kukurydza.
- Zamiast pietruszki można dodać kolendrę lub szczypiorek.
Dodając do ryżu kawałki kurczaka, krewetki, owoce morza lub tofu, stworzymy danie w stylu hiszpańskiej paelli. W naszej wersji ryż gotujemy osobno. W tradycyjnej paelli jest on prażony na patelni razem z dodatkami i stopniowo zalewamy bulionem (tak jak w przepisie na risotto z owocami morza). Przygotowanie dania w ten sposób zajmuje trochę więcej czasu, ale smakuje inaczej i jest bardziej aromatyczne.
Warzywa z ryżem z patelni świetnie smakują także z:
Przygotowany na patelni ryż z warzywami można wykorzystać także jako bazę do dań pieczonych w piekarniku. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy udka kurczaka, skrzydełka, ser halloumi, tofu lub rybę.
Jeśli chcemy przygotować ryż z warzywami z większą ilością wartościowych składników odżywczych, możemy sięgnąć po mniej popularne odmiany, takie jak:
Komentarze