Kurczak gong bao z orzechami to fantastyczny pomysł na obiad z orientalną nutą. Mieszanka chilli, imbiru, czosnku i sosu sojowego całkowicie odmienia zwykłego kurczaka, a dodatek prażonych orzeszków ziemnych nadaje wyjątkowej chrupkości. Zobaczcie, jak zrobić w domu to kultowe chińskie danie!
iStock
(średnia 4.36 z 190 głosów)
Przygotowanie kurczaka: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. W misce szykujemy marynatę z 3 łyżek oleju, połowy rozkłóconego jajka, 1/3 szklanki wody oraz 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i wkładamy do niej mięso, dokładnie obtaczając je z każdej strony. Następne odstawiamy kurczaka do zamarynowania na około 30 minut.
Przygotowanie sosu: Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy je do miseczki i dodajemy 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę wina ryżowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy sos.
Smażenie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokruszone chilli i pieprz, a po chwili pokrojony imbir, czosnek i dymkę. Następnie dorzucamy na patelnię zamarynowanego wcześniej kurczaka i smażymy przez kilka minut, energicznie mieszając. Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i energicznie mieszając smażymy jeszcze przez chwilę. Po minucie wlewamy sos, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko razem jeszcze przez 2-3 min. Zagęszczamy sos roztworem z mąki ziemniaczanej i przekładamy danie na talerze. Podajemy z gotowanym ryżem. Przed podaniem posypujemy po wierzchu uprażonymi orzeszkami.
Porady
Składniki i zamienniki na kurczaka gong bao
Najważniejszym składnikiem syczuańskiego kurczaka jest oczywiście mięso. Możemy się zaopatrzyć w pierś, chociaż doświadczeni kucharze polecają raczej udko (ich zdaniem, będzie ono na talerzu bardziej soczyste). Na liście produktów znajdują się także pozycje nieco problematyczne, jak chińskie wino ryżowe do gotowania albo czarny ocet ryżowy. Ten pierwszy składnik można w razie potrzeby z powodzeniem zastąpić sherry (znajdziemy ją w sklepach monopolowych). Z kolei zamiast octu ryżowego używa się bez szkody dla przyrządzanych potraw jego jabłkowego odpowiednika. Za istotny składnik kurczaka gong bao uchodzą też orzechy. Poleca się zwłaszcza ich wersję arachidową, choć w grę wchodzą także orzechy nerkowca.
Jak podawać kurczaka gong bao?
Jeżeli marzy nam się na obiad chrupiący kurczak gong bao, przepis na niego z pewnością nie przewyższy naszych kulinarnych umiejętności. Pojawia się natomiast kolejna kwestia: z czym go podać? Najbardziej oczywistym rozwiązaniem wydaje się tu zwykły, biały ryż. Trudno o bardziej klasyczne połączenie. Kurczak gong bao dobrze smakuje również np. z kuskusem. Możemy go jeść nawet solo, jeśli lubimy mocno pikantne smaki.
Jeśli szukasz innych pomysłów na kurczaka, wypróbuj też przepis na szaszłyki z kurczaka, sałatkę makaronową z kurczakiem lub kurczaka w panierce.
Kurczak gong bao to jedno z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dań kuchni syczuańskiej. Jego siła tkwi z pewnością w prostocie przygotowania, ale także w soczystości i niezrównanym smaku. Nic zatem dziwnego, że danie to należy do ulubionych potraw wielu amatorów kuchni azjatyckiej.
Oryginalny przepis na kurczaka gong bao przywędrował do nas z chińskiej prowincji Syczuan. Tamtejszy dziewiętnastowieczny gubernator, Ding Baozhen, podpatrzył ponoć lokalny sposób przyrządzania mięsa, następnie zaś wzbogacił go o elementy znanej sobie tradycji z północy kraju. W taki sposób otworzył nowy rozdział w historii gastronomii Państwa Środka.
Dzisiaj kurczak gong bao z orzechami znany jest na całym globie. Jego przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut, czyniąc go idealną propozycją na szybki obiad. Z drugiej strony, kurczak gong bao w cieście okazuje się daniem na tyle wyszukanym, że warto sięgnąć po nie również przy okazji rodzinnych czy towarzyskich imprez.
Komentarze