Spring rolls z dorszem i kolendrą

Lunchbox to pomysły na posiłek na wynos, który łatwo zabierzemy z domu. Michał Wrzosek, autor książki "Projekt zdrowe życie", proponuje do lunchboxa przygotować łatwą i sycącą przekąskę z rybą w roli głównej. Spring rolls z dorszem i kolendrą to danie, które podane z lekkim orzechowym sosem, będzie pyszną propozycją na drugie śniadanie lub lunch. Ze względu na użycie papieru ryżowego początkowo może być wyzwaniem, ale to produkt, który po kilku próbach będzie ciekawym dodatkiem w Waszych kuchniach.

dodany przez: mojegotowanie

sajgonki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
367 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 159 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Dorsza pokrój w paski, przypraw solą i pieprzem, odstaw na 5 minut.
  • 3. Ogórka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie paseczki. Ananasa obierz i pokrój w paski.
  • 4. Składniki sosu (masło orzechowe, woda, sos sojowy i olej sezamowy) wymieszaj lub zblenduj.
  • 5. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż dorsza z każdej strony przez ok. 4 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
  • 6. Płaty papieru ryżowego pojedynczo mocz w wodzie i ułóż na nic makaron, dorsza ogórka, posiekane chili, ananasa. Posyp orzechami prażonymi. Miętę i kolendrę ułóż na wierzchu. Zawiń i podawaj z sosem.

Kalorie: 367

Węglowodany: 47

Tłuszcz: 11

Błonnik: 3

Białko: 17

Sód: 215

Porady

Spring rolls z dorszem i kolendrą z książki "Projekt zdrowe życie" Michała Wrzoska to danie odpowiednie dla osób na diecie redukcyjnej, ponadto to potrawa bez glutenu i bez produktów mlecznych. Kaloryczność podana jest na 1 porcję, czyli dwa spring rollsy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy