Spring rolls z dorszem

Spring rolls z dorszem, ananasem, ogórkiem i kolendrą, podane w towarzystwie delikatnego sosu orzechowego to świetna propozycja na pyszny lunch, inspirowany smakami Azji. Dzięki dodatkowi makaronu ryżowego danie jest nie tylko smakowite, ale i sycące. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na posiłki do pracy, koniecznie sprawdźcie podany poniżej przepis. 

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200 Przepis z książki "Projekt zdrowe życie" Michała Wrzoska

sajgonki i spring rolls

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 159 głosów)


Spring rolls z dorszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy go solą i pieprzem, a następnie odkładamy na około 5 minut. Ogórka myjemy, wykrawamy z niego gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie paseczki. Ananasa obieramy i również kroimy w paski. Chili sieczemy na drobno. Orzechy prażymy na patelni.

  • 2.

    Sos orzechowy do spring rolls: W naczyniu umieszczamy masło orzechowe, wodę, sos sojowy i olej sezamowy. Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • 3.

    Spring rolls z dorszem: Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej dorsza przez około 4 minuty na każdą ze stron, po czym odkładamy go do wystudzenia. Płaty papieru ryżowego pojedynczo namaczamy w wodzie. Układamy na nich makaron, dorsza, ogórka, chili i ananasa. Całość posypujemy prażonymi orzechami. Na wierzchu układamy miętę oraz kolendrę. Zawijamy wszystkie spring rolls i podajemy z sosem orzechowym.

Porady

  • Jeżeli nie posiadacie blendera, możecie wymieszać sos do spring rollsów przy pomocy łyżki. W takim przypadku, polecamy użyć do jego przygotowania gładkiego masła orzechowego, by z łatwością uzyskać pożądaną konsystencję. 
  • Podaną w przepisie kolendrę można zastąpić natką pietruszki lub pominąć.
  • By ułatwić sobie zawijanie spring rollsów z dorszem, należy ułożyć nadzienie u nasady arkusza papieru ryżowego. Następnie wykonuje się jeden skręt rolki, boki wkłada się do środa, po czym całość zawija się do końca. 
  • Spring rolls z dorszem równie dobrze smakują w wersji z awokado, marchewką, porem i papryką. 
  • Do przygotowania spring rollsów najlepszy jest papier ryżowy kleisty. Rozpoznać go można po bardziej przezroczystej strukturze. Dzięki swej elastycznej konsystencji, znacząco ułatwia on zawijanie rolek.
  • Aby spring rollsy z rybą ładnie prezentowały się po zawinięciu, należy zwrócić uwagę na kolejność układania składników. Składniki, które mają być najbardziej widoczne, powinny zostać ułożone na środku. Z kolei po bokach umieszcza się mniej estetyczne składniki.
  • Papieru ryżowego nie należy zbyt długo namaczać – wystarczy delikatnie go zwilżyć – gdyż w przeciwnym wypadku rozmoknie, co znacznie utrudni jego zwijanie. 

Notka redakcyjna

Z czym podawać spring rolls z dorszem?

Spring rolls z dorszem można podawać bez żadnych dodatków – same w sobie stanowią sycące danie. Jeżeli jednak chcecie nieco urozmaicić smak posiłku, możecie zaserwować je z pikantną, azjatycką surówką na bazie białej kapusty. Dobrze sprawdzą się też dodatki takie jak marynowany imbir czy surówka z rzepy

A jaki sos do spring rolls będzie najlepszy? Smak dania świetnie podkreśli mieszanka masła orzechowego, sosu sojowego i oleju sezamowego. Można je też podawać z słodko-ostrym sosem na bazie imbiru, czosnku, płatków chili, miodu oraz octu ryżowego. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu sam sos sojowy.

Alternatywne przepisy na spring rolls

Spring rolls to lekkie danie kuchni azjatyckiej, składające się z chrupiących, świeżych warzyw owiniętych papierem ryżowym. Swym kształtem przypominają popularne sajgonki. Różnią się od nich jednak sposobem obróbki termicznej – nie są bowiem smażone na głębokim tłuszczu, lecz podawane na surowo. Z tego względu szczególnie cenią je osoby borykające się z nadwagą, czy też zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Azjatyckie rolki można przygotować na wiele sposobów. Bazę zawsze stanowią świeże warzywa, takie jak marchew, ogórek, awokado, papryka, kapusta czy rzodkiewka oraz makaron ryżowy. Często dodaje się do nich krewetki lub inne owoce morza. Równie dobrze smakują spring rolls z kurczakiem czy wołowiną. Warto też spróbować rolek w wersji wegańskiej, wypełnionych tofu, seitanem lub granulatem sojowym.

Do spring rollsów warto włożyć również składniki, takie jak kiełki fasoli mung czy marynowany imbir. Dla przełamania smaku można też pokusić się o dodatek mango, ananasa, jabłka lub gruszki. W tym celu dobrze sprawdzą się też aromatyczne zioła i przyprawy, jak chociażby kolendra, natka pietruszki, płatki chili, trawa cytrynowa, czosnek, papryka gochujang, pasta wasabi czy imbir.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy