REKLAMA

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą to przekąski popularne w restauracjach z kuchnią chińską. Łatwo odtworzyć je w domu! Przepis na chińskie ciasteczka z wróżbą jest banalnie prosty. Przepis zaczynamy od... przygotowania karteczek z wróżbą. Wystarczą wąskie prostokąty i sentencje odpowiednie do okazji, na której podamy ciasteczka z wróżbą. Samo przygotowanie ciasteczek z wróżbami nie zajmuje dużo czasu. To świetny pomysł na przekąskę imprezową połączoną z doskonałą zabawą. 

dodany przez: Kulinarna Ania

ciastka

Czas przygotowania:
60min.
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.96 z 498 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciastka 1.

    Jak zrobić ciasteczka z wróżbami? Zaczynamy od przygotowania karteczek z wróżbami. Na małych prostokątnych karteczkach zapisujemy wróżbę i składamy ją na pół. Przystępujemy do przygotowania ciasteczek. W tym celu przesiewamy mąkę pszenną do miski. Następnie dodajemy do niej cukier puder i pozostałe składniki. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotową masę na ciasteczka z wróżbą dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka i wkładamy do środka złożoną karteczkę z wróżbą i zlepiamy ciasto przez środek, a następnie każde ciasteczko opieramy na brzegu miseczek, aby uformować charakterystyczny kształt jaki mają ciasteczka z wróżbą.

  • ciasteczka z wróżbą 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu ciasteczek z wróżbą jest ich upieczenie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Chińskie ciastka układamy na blaszce i pieczemy przez około 15-20 minut aż do zarumienienia. Ciasteczka z wróżbą przed podaniem studzimy na kratce.

Porady

Najwygodniej studzić ciasteczka na kratce do studzenia wypieków, ale wyciągnięte w odpowiednim momencie z piekarnika mogą też studzić się na blaszce. Ważne jest, aby nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo popękają albo zwyczajnie się spalą, a idealne ciasteczka z wróżbą muszą być kruche, lekko zarumienione i po prostu pyszne.

Notka redakcyjna

Krótka historia chińskich ciasteczek z wróżbą

No właśnie, czy aby na pewno chińskich? Od lat trwają spory dotyczące pochodzenia słynnych ciastek z wróżbą. Zdaje się, że tajemnica ciasteczek z wróżbą została rozwiązana. Według historyków ciastka te nie pochodzą z Chin, a z Japonii. Najstarsze ślady prowadzą do małej piekarni położonej blisko japońskiego Kioto. Badania ukazują, iż ciasteczka z wróżbą pieczono tam już w XIX w. Wierzono, że wróżba znajdująca się w ciasteczku jest magiczna. Istnieje również teoria, że początkowo ciasteczka służyły do przemycania tajnych informacji o powstaniu szykowanym przeciwko Mongołom, którzy w tamtym czasie rządzili w Chinach. Wypiek ten szybko zyskał popularność i stał się słynny na całym świecie. Ciasteczka z wróżbą są szczególnie popularną przekąską na andrzejki, ale tak naprawdę można przyrządzać je na co dzień, gdyż to prosty i szybki deser.

Zobacz też: kuchnia chińska w wersji fushion - recenzja.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy