Ciasteczka z wróżbą to przekąski popularne w restauracjach z kuchnią chińską. Łatwo odtworzyć je w domu, bo przepis jest banalnie prosty. Przepis zaczynamy od... przygotowania karteczek z wróżbą. Wystarczą wąskie prostokąty i sentencje odpowiednie do okazji, na której podamy ciasteczka z wróżbą. Samo wyrobienie ciasta i pieczenie nie zajmie nam już dużo czasu. To świetny pomysł na przekąskę imprezową połączoną z doskonałą zabawą.
StockFood
(średnia 3.88 z 652 głosów)
Przygotowanie ciasta: przesiewamy mąkę pszenną do miski. Następnie dodajemy do niej cukier puder i pozostałe składniki. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotową masę na ciasteczka z wróżbą dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy na stolnicy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka i wkładamy do środka złożoną karteczkę z wróżbą i zlepiamy ciasto przez środek, a następnie każde ciasteczko opieramy na brzegu miseczek, aby uformować charakterystyczny kształt.
Pieczenie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka na blaszce i pieczemy przez około 15-20 minut aż do zarumienienia. Ciasteczka z wróżbą przed podaniem studzimy na kratce.
Porady
- Najwygodniej studzić ciasteczka z wróżbą na kratce do studzenia wypieków, ale wyciągnięte w odpowiednim momencie z piekarnika mogą też studzić się na blaszce.
- Ważne jest, aby nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo popękają albo zwyczajnie się spalą, a idealne ciasteczka z wróżbami muszą być kruche, lekko zarumienione i po prostu pyszne.
- Do pieczenia najlepiej użyć dużej płaskiej blachy wyłożonej papierem do pieczenia - aby równomiernie pokrył jej powierzchnię, można go zgnieść w dłoniach, dzięki czemu łatwiej dopasujemy go do gładkiej powierzchni blachy i brzegi nie będą się rolować.
No właśnie, czy aby na pewno chińskich? Od lat trwają spory dotyczące pochodzenia słynnych kruchych ciastek z karteczkami wewnątrz. Zdaje się, że tajemnica słynnych pyszności została rozwiązana. Według historyków ciastka te nie pochodzą z Chin, a z Japonii. Najstarsze ślady prowadzą do małej piekarni położonej blisko japońskiego Kioto. Badania ukazują, iż ciasteczka z wróżbami pieczono tam już w XIX w. Wierzono, że wróżba znajdująca się w ciasteczku jest magiczna. Istnieje również teoria, że początkowo ciasteczka służyły do przemycania tajnych informacji o powstaniu szykowanym przeciwko Mongołom, którzy w tamtym czasie rządzili w Chinach. Wypiek ten szybko zyskał popularność i stał się słynny na całym świecie. Ciasteczka z wróżbą są szczególnie popularną przekąską na andrzejki, ale tak naprawdę można przyrządzać je na co dzień, gdyż to prosty i szybki deser.
Największą zaletą przepisu na ciasteczka z wróżbą jest frajda z przygotowania rzeczonych wróżb. Przygotowanie ich samodzielnie to sposób na 100% personalizowane ciasteczka z wróżbą. Nie osadzamy spotkania z chrupiącymi wypiekami na bazie gotowych sentencji z kupionego produktu, a dostosowujemy napisy na papierze do okazji i osób, które na spotkanie zapraszamy. Popularne są też ciasteczka z wróżbą na wesele - wtedy możemy włączyć w teksty nawiązania do pary młodej i weselnej okazji.
Komentarze