Chińskie ciasteczka z wróżbą

Otwierasz ciasteczko a tam przepowiednia 'Jedz mniej, bramy do nieba są wąskie...' ;)

ciastka

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.02 z 401 głosów)

Składniki:

  • 15 dag mąk
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • ½ opakowania cukry wanilinowego
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina cynamonu
  • szczypta soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Na początku przygotowujemy karteczki z wróżbami. Wycinamy paski papieru o wymiarach 1 x 21 cm. Piszemy na nich długopisem treść wróżby i zginamy na pół 4 razy.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy jajka
  • olej
  • cukier
  • cukier wanilinowy i sól. Bardzo dobrze zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części
  • jedną przykrywamy aby nie wysychała a drugą bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Na każde kładziemy karteczkę z wróżbą (tak jak na zdjęciu). Dokładnie zlepiamy palcami brzegi ciasteczka tak jak w pierożku. Zginamy w połowie
  • nadając kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka. Na jakiś czas przewieszamy ciasteczka przez brzeg filiżanki
  • aby utrwalił się ich kształt. Następnie wykładamy na blachę wysmarowaną olejem. Wierzch każdego ciasteczka można posmarować białkiem.
  • 3.Pieczemy ok. 20 min w temp 180 C w międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Porady

Zobacz też: kuchnia chińska w wersji fushion - recenzja

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy