Indyk z kiełkami fasoli

Przepis, jak podać filet z indyka z kiełkami fasoli mung. Całość ma orientalną nutę, dzięki czemu filet z indyka w takim wydaniu zasmakuje nawet wybrednym smakoszom.

dania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 180 głosów)

Składniki:

  • 40 dag filetu z piersi indyka
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dag kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki tajskiego curry

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • indyka lekko przymrażamy i kroimy w cienkie plasterki
  • a następnie zalewamy sosem rybnym. Obrane cebule kroimy w cienkie pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą; po 1 min dodajemy olej i kiełki fasoli
  • całość smażymy 2 min
  • przekładamy do miski.
  • Patelnię ponownie rozgrzewamy i smażymy indyka – w trzech podejściach
  • po małej porcji
  • aby się przesmażył
  • a nie dusił. Każdą porcję mieszamy co 2 min
  • smażąc nie dłużej niż 6 min. Gotowego indyka łączymy z cebulą i kiełkami
  • dodajemy 2 łyżki pasty curry i dusimy wszystko razem 2–3 min. Podajemy z ryżem na sypko.

Porady

Zobacz też: pasta z fasoli - dwie wersje

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy