Indyk z kiełkami fasoli

Przepis na danie z indyka z kiełkami fasoli mung

Dodany przez:

zdjęcie: Marcin Szymański, stylizacja: Pola Jakiel

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 40 dag filetu z piersi indyka
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 dag kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki tajskiego curry

Przygotowanie

  1. indyka lekko przymrażamy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie zalewamy sosem rybnym. Obrane cebule kroimy w cienkie pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą; po 1 min dodajemy olej i kiełki fasoli, całość smażymy 2 min, przekładamy do miski.
  2. Patelnię ponownie rozgrzewamy i smażymy indyka – w trzech podejściach, po małej porcji, aby się przesmażył, a nie dusił. Każdą porcję mieszamy co 2 min, smażąc nie dłużej niż 6 min. Gotowego indyka łączymy z cebulą i kiełkami, dodajemy 2 łyżki pasty curry i dusimy wszystko razem 2–3 min. Podajemy z ryżem na sypko.

Wskazówki

Zobacz też: pasta z fasoli - dwie wersje

indyk fasola kuchnia orientalna kiełki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy