Kurczak w cieście sezamowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę ok. 2x2cm, przyprawić sosem sojowym, imbirem, gałką muszkatołową oraz kolendrą. Podsmażyć na łyżce oleju przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować ciasto: wodę, jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sezam dokładnie wymieszać – ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Odstawić do lodówki na 20 minut.
Przygotować sos: wodę z cukrem zagotować, dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i dokładnie wymieszać. Zagotować dodać pozostałe przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej dokładnie rozmieszać w miseczce z łyżką wody, a następnie wlać do wrzącego sosu, mieszając do zagęszczenia. Sos przelać do miseczki.
Ostudzonego kurczaka wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać, by kawałki mięsa były obtoczone ciastem z każdej strony. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia i łyżkami wkładać po kawałku kurczaka do oleju (istotne jest, żeby łyżkę zanurzyć w oleju na chwilę, aby ciasto ścięło się z wierzchu i nie rozlało po całym woku). Smażyć do zazłocenia, odwracając na drugą stronę – wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć kuleczki z nadmiaru tłuszczu. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem, surówką i ryżem.
Komentarze