Kurczak w cieście sezamowym

Kilka chrupiących kulek ciasta z soczystą, imbirową piersią kurczaka wewnątrz…

dodany przez: boje_sie_motyli boje_sie_motyli

dania mięsne sosy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.33 z 169 głosów)

Składniki:

  • NA KURCZAKA:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 100 g ziaren sezamu
  • jedna duża (podwójna) pierś kurczaka
  • pół łyżeczki imbiru, mielonej kolendry oraz gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • olej (ok. 0,5 l)
  • NA SOS SŁODKO-OSTRY:
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżeczki brązowego cukru (może być też biały)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka ziaren chili lub płatków chili
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki maki ziemniaczanej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Kurczak w cieście sezamowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę ok. 2x2cm, przyprawić sosem sojowym, imbirem, gałką muszkatołową oraz kolendrą. Podsmażyć na łyżce oleju przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
  • W międzyczasie przygotować ciasto: wodę, jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sezam dokładnie wymieszać – ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Odstawić do lodówki na 20 minut.
  • Przygotować sos: wodę z cukrem zagotować, dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i dokładnie wymieszać. Zagotować dodać pozostałe przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej dokładnie rozmieszać w miseczce z łyżką wody, a następnie wlać do wrzącego sosu, mieszając do zagęszczenia. Sos przelać do miseczki.
  • Ostudzonego kurczaka wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać, by kawałki mięsa były obtoczone ciastem z każdej strony. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia i łyżkami wkładać po kawałku kurczaka do oleju (istotne jest, żeby łyżkę zanurzyć w oleju na chwilę, aby ciasto ścięło się z wierzchu i nie rozlało po całym woku). Smażyć do zazłocenia, odwracając na drugą stronę – wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć kuleczki z nadmiaru tłuszczu. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem, surówką i ryżem.
  • Smacznego! Karla

Porady

Zobacz też: cukinia w cieście piwnym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy