Kokosanki

Ocena:

4.34 (175)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Kokosanki z białek, cukru i wiórków kokosowych są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ubić pianę z białek i wymieszać ją z dwoma pozostałymi składnikami. Nie zawierają mąki pszennej ani mleka, więc są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej. Słodkie ciasteczka kokosowe pieką się maksymalnie 20 min.

Składniki:

  • białka  4 szt.

  • sól  2 g

  • cukier drobny  150 g

  • wiórki kokosowe  300 g

  • ekstrakt migdałowy  3 krople

Kokosanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka: ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Całość miksujemy jeszcze przez ok. 2 min.

  • Krok 2:

    Masa na kokosanki: do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy ekstrakt migdałowy. Ostrożnie mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta.

  • Krok 3:

    Przygotowania do pieczenia: dużą płaską blachę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

  • Krok 4:

    Formowanie ciasteczek: możemy nakładać je łyżką bezpośrednio na papier do pieczenia lub formować w dłoniach kulki o średnicy ok. 4 cm.

  • Krok 5:

    Pieczenie: kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min.

Porady

  • Z przepisu wychodzi ok. 35–40 kokosanek.
  • Można nakładać je na blachę przy pomocy szprycy do kremu z szeroką końcówką.
  • Kokosanki są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu.
  • Można je przechowywać w papierowej torebce lub blaszanej puszce przez 3 dni.
  • Jeśli chcecie, aby ciasteczka były bardziej wilgotne w środku, możecie dodać roztopione masło (60 g) lub mleko skondensowane (100 g). MIeszamy je z wiórkami kokosowymi, a następnie z pianą z białek. Wybierając mleko skondensowane, rezygnujemy z cukru lub dodajemy tylko cukier waniliowy, jak w przepisie na kokosanki z czekoladą.
  • Jeśli masa na ciastka wyszła zbyt rzadka, dodajcie mąkę ziemniaczaną (wystarczy 15 g).
  • Ciastka pieczemy do momentu, aż będa miały ładny, rumiany kolor.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kokosanki bez cukru

W przepisie na kokosanki możemy zastąpić biały cukier zdrowszymi zamiennikami:

  • ksylitolem – czyli cukrem brzozowym. W smaku przypomina on biały cukier z buraków, ale zawiera o połowę mniej kalorii,
  • erytrolem – to słodzik o niskim indeksie glikemicznym. Jest więc zalecany dla diabetyków,
  • miodem – najlepiej o neutralnym smaku, np. akacjowym lub wielokwiatowym. Dodajemy 60 ml,
  • syropem klonowym – jest mniej kaloryczny od cukru, a ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, mangan, cynk i magnez.

Kokosanki z dodatkami

Ciasto na kokosanki możemy wzbogacić o:

  • aromat waniliowy,
  • pokruszone płatki migdałów
  • czy mielone orzechy.

Świetnie smakują również z suszoną żurawiną lub bakaliami. Dzięki zdrowym dodatkom dostarczają jeszcze więcej energii i pozytywnie wpływają na pracę mózgu.

Kokosanki można polać lub zanurzyć w roztopionej czekoladzie – mlecznej, deserowej lub gorzkiej. Czekoladę podgrzewamy w kąpieli wodnej, czyli w miseczce zawieszonej nad gotującą się wodą. Maczamy w niej upieczone ciasteczka i odkładamy do zastygnięcia.

Co zrobić, aby kokosanki zmiękły?

Jeśli ciasteczka (nie tylko kokosowe) wyjdą nam zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w szczelnym pudełku z plasterkiem lub skórką jabłka na 2 dni. W tym czasie pochłoną wilgoć, dzięki której będą miękkie.

Po jednym dniu warto otworzyć puszkę, sprawdzić ciastka i wymienić owoc na nowy. Zamiast jabłka, można dodać plasterek pomarańczy, jednak jabłko będzie bardziej neutralne aromatycznie – nie wpłynie na smak kokosanek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne