Mleko migdałowe - właściwości i przepisy

13 przepisów

Mleko migdałowe to zdrowy i pyszny zamiennik tradycyjnego mleka krowiego. Jest lekkostrawne i bogate w cenne wartości odżywcze. Domowe mleko roślinne można pić jako samodzielny napój, a także dodawać do różnych dań i deserów. Podpowiadamy więc, jak zrobić mleko migdałowe i w jakich przepisach można je wykorzystać. Przybliżamy również jego najważniejsze właściwości.

Mleko migdałowe - właściwości i przepisy

Inne z kolekcji: Mleko roślinne

Mleko migdałowe - wartości odżywcze

Mleko migdałowe to potoczna nazwa napoju zrobionego z migdałów. Jego regularne picie jest polecane ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Napój taki, w przeciwieństwie do zwykłego mleka, nie zawiera laktozy. Dzięki temu człowiek nie ma problemu z jego trawieniem. Jest to również produkt bogaty w witaminy B2, B3 oraz E. Zawiera sporo magnezu, wapnia, żelaza, manganu, miedzi, cynku, fosforu, a także błonnika. Stanowi ponadto wartościowe źródło flawonoidów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka – zawiera w sporej ilości komplet aminokwasów egzogennych.

Napój migdałowy pity regularnie wzmacnia kości, serce oraz naczynia krwionośne, a także spowalnia procesy starzenia. Za sprawą sporej zawartości błonnika pokarmowego jest również polecany osobom dbającym o linię.

Do czego można używać mleko migdałowe?

Warto zrobić samodzielnie mleko z migdałów. Przepis na domowe mleko migdałowe jest bardzo prosty. Wystarczy namoczyć na całą noc garść migdałów ze skórką. Kolejnego dnia trzeba będzie wylać wodę, przepłukać migdały na sitku pod bieżącą wodą, a następnie obrać ze skórki. Teraz przychodzi pora na ich zmiksowanie w blenderze – w celu nadania słodkiego smaku można dodać kilka suszonych owoców, a ekstrakt waniliowy pozwoli uzyskać atrakcyjny aromat. Po zmiksowaniu przychodzi pora na przecedzenie napoju przez sitko. Uzyskane mleko można gotować lub pić na zimno.

Zastanawiasz się, co zrobić z mleka migdałowego? Nadaje się ono świetnie m.in. do przygotowania koktajli, do porannych płatków, deserów, lodów, zup oraz różnego rodzaju wypieków.

Mleko migdałowe - przepisy

Mleko migdałowe można wykorzystać między innymi do upieczenia wieńca drożdżowego. Wypiek ten wyróżnia wyjątkowy aromat, nadany za pomocą kardamonu. Deser pięknie prezentuje się na wielkanocnym i bożonarodzeniowym stole. Warto sięgać również po niego w okresie adwentu oraz wielkiego postu. Świetnie smakuje zwłaszcza podawany na zimno. Zdobią do delikatne płatki migdałowe.

Mleko migdałowe może również posłużyć do przygotowania pysznego i pożywnego koktajlu. Mango smoothieświetnie nadaje się do szkoły, pracy oraz na piknik. Słodki smak to zasługa dodania ananasa oraz owocu mango. Przełamuje go ostra nuta rozgrzewającego imbiru. Koktajl wyróżnia się również słonecznym kolorem, który wprawia w pozytywny nastrój. Mango smoothie smakuje wyśmienicie o każdej porze roku, lecz ze względu na dodatek imbiru warto pić je zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje i wyziębienie organizmu.

W okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć strucli. Na bazie mleka migdałowego można przygotować wegańską struclę makową.Przekąska ta będzie wyjątkowo pożywna, jeżeli do ciasta zostaną dodane bakalie, takie jak rodzynki i orzechy włoskie. Świąteczny aromat zapewni odrobina cynamonu, ekstrakt waniliowy oraz skórka z pomarańczy.

Ostatnia z naszych propozycji to zupa migdałowa, idealna w okresie adwentu i wielkiego postu. Oprócz mleka migdałowego do jej ugotowania potrzebny jest m.in. ekstrakt waniliowy, masło, rodzynki, mak i cynamon. Zupa ta świetnie rozgrzewa chłodną zimową porą. Wzbudza skojarzenia z beztroskim czasem dzieciństwa, doskonale syci i zachwyca swoim przyjemnym aromatem.

Artykuły powiązane

migdaly_glowne
26.08.2020

Migdały - wegański nabiał

Migdały to doskonały zamiennik nabiału w diecie wegańskiej. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy, pasują zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.

Mleko owsiane
22.08.2020

Jak zrobić mleko owsiane? Oto prosty sposób

Mleko roślinne jest niezbędnym elementem kuchni wegańskiej. Mleko owsiane to jedna z alternatyw, szybka i prosta w przygotowaniu. Mleko owsiane powstaje z namoczonych płatków owsianych z dodatkiem cukru, miodu i szczypty ulubionych przypraw. Pomimo że mleko owsiane może wydawać się egzotyczne to można wykorzystywać je w tradycyjny sposób. Sprawdziliśmy, co warto wiedzieć o mleku owsianym.

Mleko ryżowe - jak zrobić?
28.07.2020

Jak zrobić mleko ryżowe? Potrzebne są tylko 3 składniki

Mleko ryżowe to jeden z coraz popularniejszych produktów kuchni roślinnej. Domowe mleko ryżowe to doskonały zamiennik mleka krowiego. Ten napój roślinny jest prosty w przygotowaniu i bogaty w mnóstwo witamin i minerałów. Wiele osób zastanawia się, czy mleko ryżowe jest zdrowe. Zdradzamy, do czego używać mleko ryżowe i jak zrobić mleko ryżowe.

Kurkuma
09.07.2020

Kurkuma - jak stosować przyprawę i korzeń

Prawdopodobnie słyszałaś już o niesamowitej mocy, jaką ma kurkuma. Pewnie wiesz też, że dobrze włączyć do diety więcej tego korzenia przypominającego imbir. Podpowiadamy jak stosować kurkumę w kuchni, jakie są właściwości kurkumy. Ponadto podpowiadamy, jak stosować kurkumę nie tylko w potrawach.

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

warzywa-w-materiale-2-fot.iStock
01.01.2020

Z trendami jest jak z człowiekiem. Wszystko zależy kto je polubi – rozmowa z Weroniką Lewandowską

Z nowym rokiem zastanawiamy się, jaka będzie kulinarna przyszłość. Intensywne kolory jedzenia, dzielenie się posiłkami, fenomen kuchni roślinnej to tylko niektóre z trendów kulinarnych typowanych na 2020 roku. W rozmowie z Weroniką Lewandowską, snujemy opowieść czy trendy spożywcze zadomowią się w naszych kuchniach.

gałązka
27.10.2019

Historię piszę przez talerz – Bogdan Gałązka o kuchni krzyżackiej

Jest człowiekiem-instytucją. Bezkompromisowy, kilkanaście lat temu wymyślił sobie restaurację, w której będzie podawał dania inspirowane dawną kuchnią i pomysł zrealizował. W Polsce nie ma drugiego takiego szefa, tak jak nie ma drugiego takiego lokalu – Gothic Cafe na Zamku w Malborku to miejsce, w którym każdy czuje się jak w domu. W cyklu Przy wspólnym stole, Bogdan Gałązka opowiada nam o tym co jedli Krzyżacy, na czym polega sztuka gościnności i jak zamówić gotyckie naleśniki do pociągu.

Masło orzechowe
05.03.2018

Czy mleko kokosowe i masło orzechowe rzeczywiście znikną ze sklepów?

Tych nazw z pewnością nie zobaczymy już na sklepowych półkach. Zgodnie z najnowszymi zarządzeniami unijnymi, produkty roślinne nie mogą nazywać się tak samo jak te odzwierzęce.

5_najlepszych_mlek_roslinnych_g
31.01.2018

5 najlepszych mlek roślinnych

Orzechowe, kokosowe, owsiane... mleko roślinne to doskonała alternatywa dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Jak przygotować je samemu?

mlekoorzechowe_glowne
10.05.2016

Wegańskie mleko orzechowe

Orzechy to doskonałe źródło białka i kwasów tłuszczowych. Dlatego doskonale nadaje się na bazę do roślinnego mleka. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.