Autor przepisu
4 kolekcji przepisów
50 przepisów
Przedstawiamy wam galerię autorskich przepisów stworzonych specjalnie dla Mojego Gotowania. Ich autorami są uznani szefowie kuchni i osobowości ze świata kulinariów.
Zależy nam bowiem na tym, aby wyróżniała nas wysoka jakość i wiarygodność. Dzięki takim właśnie przepisom mamy gwarancję, że jeśli zrobicie cokolwiek z magazynu Moje Gotowanie lub ze strony MojeGotowanie.pl, będzie dobrze smakowało. Nie zawsze musi wyglądać dokładnie tak jak na naszych zdjęciach, za to zawsze będzie bronić się smakiem.
Za każdym zdjęciem i przepisem w naszym magazynie i na naszej stronie stoją ludzie: kucharze, styliści i fotografowie, którzyalbo sprawdzają przepisy redakcji, albo sami tworzą je, testują i udostępniają.
Sprawdźcie ich przepisy w galerii i gotujcie razem z nami!
Przepisy naszych autorów

Bakaliowa kutia najlepiej smakuje na deser, z kieliszkiem słodkiej domowej nalewki. Kutia to przysmak wywodzący się ze wschodnich terenów Polski. Najczęściej podawana jest na Lubelszczyźnie i Podlasiu. Warto wiedzieć, że kutia ma symbolizować dobrobyt i być wróżbą pomyślności na następny rok.
Bakaliowa kutia

Mini pizze z kwiatami cukinii to przekąski idealne na sezon z młodymi cukiniami. Ważne, aby do ich przygotowania użyć prawdziwego dobrej mąki - mąką 00 (mąka typ 00) to mąka do pizzy pozwalająca uzyskać kruchość i smak, jakie powinno mieć ciasto na pizzę. Mini pizze z kwiatami cukinii to tylko jeden z pomysłów, jak podać jadalne kwiaty cukinii.
Mini pizze z kwiatami cukinii

Jaki ser na grilla? Na to pytanie można oczywiście odpowiedzieć: camembert na grilla, ale jeśli mamy ochotę na nowe smaki, wybierzmy ser kozi do grillowania! Szef Kuchni Robert Sowa poleca przepis na grillowany ser kozi z sosem malinowym - co ważne, ser kozi wybieramy w tzw. roladce, nieco twardszy, aby łatwo można go pokroić w grubsze plastry. Podgrzany na ruszcie i podany z sosem malinowym będzie pyszną przekąską na grilla.
Ser na grilla - grillowany ser kozi z sosem malinowym

Grillowane brzoskwinie z przepisu Roberta sowy smakują doskonale! To łatwe i oryginalne danie na grillowanie. Owoce z rusztu smakują pysznie z kozim serem, miodem i orzechami.
Grillowane brzoskwinie z serem kozim i prażonymi orzechami

Puchate racuchy z masłem jeżynowym to pyszny obiad na słodko lub smaczny deser dla maluchów i łasuchów. Autorka przepisu, szefowa kuchni Agata Wojda, poleca ciasto na bardzo pulchne racuchy. Można je podać klasycznie z dodatkiem cukru pudru, ale poniższy przepis na masło jeżynowe latem zrobi furorę.
Puchate racuchy z masłem jeżynowym

Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku to włoska propozycja na danie z warzywnymi kulkami. W tym przepisie z pewnością zaskoczy smak dodatku, czyli kremu puree z pieczonego czosnku. Niczym grecka skordalia, ale w wersji włoskiej, zrobi wrażenie na domownikach i gościach przy stole. Wypróbujcie przepis autorstwa Cristiny Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku

Domowe pieczywo na knysze z Wrocławia to przepis Beaty Śniechowskiej na bułki faszerowane mięsem lub serem. W tej wrocławskiej wersji knysze to rodzaj fast foodu w zdrowszej wersji i bez określonych reguł, jaki rodzaj mięsa czy warzyw ma być w farszu. Knysze można upiec wcześniej, a chwilę przed podaniem podpiec 3-4 minuty w opiekaczu. Sprawdźcie przepis na knysze.
Domowe pieczywo na knysze

Pyszny, prosty i sezonowy zielony gulasz. Do środka trafia agrest - owoc lata.
Zielony gulasz z agrestem

Crostata to tradycyjne włoskie kruche ciasto w formie tarty lub placka. Można zrobić crostatę z owocami w wersji mniejszej - dla każdego po sztuce. A ta sztuka włoska jest naprawdę pyszna! Crostata z owocami tym razem z przepisu Cristiny Catese - rodowitej Włoszki, szefowej kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Crostata z owocami i bitą śmietaną

Colesław z ananasem, wiórkami kokosowymi i kolendrą to prosty przepis w tajskim stylu.Surówka doskonale pasuje do dań z kurczaka, dań z grilla i do chrupiących kotletów. Orzeźwiający słodki smak współgra z pikantnymi daniami głównymi.
Colesław z ananasem, wiórkami kokosowymi i kolendrą

Mleczna kanapka to ciasto pachnące kakao przełożone kremowym nadzieniem. Przepis zaproponowała Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool. Mleczna kanapka przygotowana w zaciszu domowej kuchni będzie zdrowszą alternatywną do sklepowych wersji. Do zrobienia mlecznej kanapki należy wziąć gorzkie kakao, miąższ z laski wanilii i śmietankę 36%. Wysokiej jakości składniki będą gwarancją smaku. Podpowiadamy, jak zrobić mleczną kanapkę.
Mleczna kanapka

Jagnięcina w białym winie z wiosennymi warzywami to pomysł na letni obiad. Sezonowe warzywa dodają słodyczy i chrupkości. Rozsmakuj się w delikatnej jagnięcinie w białym winie.
Jagnięcina w białym winie z wiosennymi warzywami

Grillowane ziemniaki marynowane w pysznej zalewie, podane z szaszłykami z boczku, daktyli i oscypków. Podajemy osobno lub w towarzystwie smakowitych steków. Przepis poleca szefowa kuchni Agata Wojda.
Grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem

Bułka zapiekana z duszoną cebulą i anchois to idealny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zamiast wyrzucać suche bułki czy bagietki, lepiej je zapiec ze smakowitymi dodatkami. Taka zapiekanka może być świetną przekąską lub dodatkiem na przykład do sałatek. Dodaliśmy do niej cebulę i anchois - sprawią one, że całe danie będzie wyraziste. Przepis poleca Agata Wojda.
Bułka zapiekana z duszoną cebulą i anchois

Pudding chlebowy to przepis w duchu less waste. Do puddingu możemy bowiem wykorzystać nieco już czerstwy chleb. Danie i tak będzie smakowało wspaniale! To świetna potrawa na deser - nie jest za słodka, dlatego nawet ci, którzy nie przepadają za deserami, powinni ją polubić. Przepis poleca Agata Wojda.
Pudding chlebowy z bananami i rodzynkami

Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.
Bruschetta - przepis na dwa sposoby
Artykuły powiązane
Wigilijne potrawy szefa kuchni - chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak z Restauracji N31
Chef Robert Sowa i chef Tomasz Karolak dzielą się z nami swoimi wskazówkami na wigilijne dania, a także smakami, które najbardziej kojarzą im się z tym wyjątkowym czasem świąt Bożego Narodzenia. Jak zrobić przepyszny sos grzybowy? W czym tkwi sekret czerwonego barszczu? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej.
Wigilijne potrawy szefa kuchni - Patryk Stal z restauracji Sing Sing
Wigilijne potrawy tym razem okiem i smakiem szefa kuchni Patryka Stala z azjatyckiej restauracji Sing Sing. Czym zaskoczy miejsce w ofercie na wynos? Jaki słodki przysmak zawsze gości na świątecznym stole szefa kuchni? I które proste ciasto z kuchni babci można odtworzyć? Odpowiedzi poniżej!
Wigilijne potrawy szefa kuchni - Piotr Bereza z restauracji Banjaluka
Szef Piotr Bereza to kolejny szef kuchni, który opowiada o swoich patentach na świąteczne potrawy. Poleca kapustę wigilijną, świąteczny sernik i radzi, jak zrobić kompot z suszu, żeby smakował wyjątkowo zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczegóły poniżej.
Wigilijne potrawy szefa kuchni - Piotr Trendak z restauracji Aioli
Kontynuujemy cykl wigilijne potrawy szefa kuchni. Tym razem o świątecznych rybach, perfekcyjnym serniku i nocnym przygotowaniu wigilijnych potraw opowiada nam szef Piotr Trendak z restauracji Aioli.
Dziewczyny z wypiekami i Smaczne Historie z wypiekami na święta [PODCAST]
Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat, autorki książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" polecają swoje porady na wypieki na święta. Jak zrobić masę makową, żeby nie iść na skróty? Jaki sernik warto postawić na świąteczny i grudniowy stół? Odpowiedzi do wysłuchania w cyklu podcastów Smaczne Historie.
Agnieszka Cegielska i Smaczne Historie na odporność [PODCAST]
Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego i naturalnego stylu życia oraz autorka książek, specjalnie dla nas opowiada o najnowszym tytule. Wśród rozmów z ekspertami na temat odporności i nie tylko, nie zabrakło smacznych historii. Posłuchajcie, jak skomponować odpowiedni jadłospis na cały dzień i jak ważne jest, aby zadbać o atmosferę dookoła stołu i całej kuchni.
Wigilijne potrawy szefa kuchni - Marcin Przybysz z restauracji Epoka
Jakie wigilijne potrawy najbardziej docenia szef kuchni? Które słodkie świąteczne specjały obowiązkowo muszą znaleźć się na stole? I co zrobić, żeby barszcz czerwony był aromatyczny, klarowny i intensywnie czerwony? Na te odpowiedzi od szefa kuchni restauracji Epoka znajdziecie poniżej. Chef Marcin Przybysz dzieli się z nami przedświątecznymi wskazówkami.
MasterChef Polska - sprawdź, kto wygrał 9. sezon programu
MasterChef Polska - kto wygrał 9. sezonu programu? W 2020 roku, jak w poprzednich edycjach programu MasterChef Polska, nie brakowało chętnych do zdobycia tytułu najlepiej gotującego kucharza amatora w Polsce. Znamy już wyniki, kto wygrał ostatni sezon kulinarnego show i kto najbardziej urzekł jury w składzie Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran. Szczegóły poniżej. Finałowe dania robią wrażenie!
Dzień Kotleta Schabowego – Schabowy podpowiada swoje triki!
Dzień Kotleta Schabowego to okazja do poznania walorów smakowych tego dania, sprawdzonego przepisu i porad szefa kuchni, jak powinien wyglądać i smakować dobry schabowy. Jeżeli jeszcze nie słyszeliście o tym nietypowym święcie, to śpieszymy z wyjaśnieniem, że Dzień Kotleta Schabowego obchodzimy 7 listopada. Z tej okazji szef Mateusz Suchecki, współwłaściciel restauracji Schabowy na warszawskim Mokotowie, opowiada nam, czym musi się wyróżniać perfekcyjny kotlet schabowy.
Triki na słoiki, czyli przepis na dobrą organizację spiżarni
Za oknem lato w pełni, jednak warto już teraz zacząć myśleć o zimie. To właśnie teraz, kiedy stragany i bazarki uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw, powinniśmy zabrać się za przygotowywanie przetworów. Jednak tym razem nie o przepisach na weki, a o przepisie na spiżarnię doskonałą. Jak dobrze zorganizować miejsce na zimowe zapasy? Jak przechowywać poszczególne produkty? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziecie w artykule poniżej.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna ›
- »