Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.
Bruschetta / fot. BBS
(średnia 4.48 z 147 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Buraki dokładnie myjemy, suszymy, smarujemy olejem i zawijamy osobno w folię aluminiową, dokładając do każdego gałązkę rozmarynu i trochę soli. Pieczemy ok. 1 godz. (jeśli czubek noża wchodzi gładko do środka, to znaczy że są dobre). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ze śliwek wyjmujemy pestki, kroimy, razem z burakami mieszamy z octem, miodem, przepuszczonym przez wyciskarkę ząbkiem czosnku, czarnuszką, 3 łyżkami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na 30 min.
Na mus: selery kroimy w cienkie plastry, układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i wiórkami masła, oprószamy solą, podlewamy niewielką ilością wody, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min (seler musi być miękki). Lekko studzimy, odcedzamy z soków i miksujemy razem z karczochem i sokiem z cytryny, po czym mieszamy z majonezem i migdałami, przyprawiamy solą i pieprzem.
Na sałatkę: ciecierzycę mieszamy z tuńczykiem, selerem i przyprawami do smaku. Przygotowujemy grzanki z pieczywa, smarujemy musem z selera i kładziemy sałatkę z ciecierzycy.
Porady
W przepisie na bruschettę na dwa sposoby wykorzystujemy:
- buraki - podłużne, drobne
- śliwki - marynowane w occie
- miód - płynny
- selery - średniej wielkości, obrane
- karczochy - marynowane
- płatki migdałowe - drobno mielone
- ciecierzycę - ugotowaną
Bruschetty dają wiele możliwości wykorzystania starszego chleba, a im bardziej mokre dodatki, tym łatwiej go zjeść. Warto pamiętać, że musy, pasty, kremy i serki idealnie zmiękczają twardy wierzch i są alternatywą dla masła. Pieczywo mięknie także wtedy, gdy położymy na nie ciepłe albo gorące dodatki, np. boczniaki przesmażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką lub uduszoną cebulę, którą posypujemy parmezanem. Podpieczone buraki ze śliwką najlepiej posmarować pieczywo serkiem śmietankowym typu philadelphia, wierzch posypać sobie parmezanem.
Komentarze