Bruschetta - przepis na dwa sposoby

Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie
Autor przepisu: Agata Wojda

bruschetta

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bruschetta (2) 1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Buraki dokładnie myjemy, suszymy, smarujemy olejem i zawijamy osobno w folię aluminiową, dokładając do każdego gałązkę rozmarynu i trochę soli. Pieczemy ok. 1 godz. (jeśli czubek noża wchodzi gładko do środka, to znaczy że są dobre). Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ze śliwek wyjmujemy pestki, kroimy, razem z burakami mieszamy z octem, miodem, przepuszczonym przez wyciskarkę ząbkiem czosnku, czarnuszką, 3 łyżkami oliwy oraz świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na 30 min.
  • bruschetta (1) 2. Na mus: selery kroimy w cienkie plastry, układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i wiórkami masła, oprószamy solą, podlewamy niewielką ilością wody, zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 45 min (seler musi być miękki). Lekko studzimy, odcedzamy z soków i miksujemy razem z karczochem i sokiem z cytryny, po czym mieszamy z majonezem i migdałami, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • bruschetta (3) 3. Na sałatkę: ciecierzycę mieszamy z tuńczykiem, selerem i przyprawami do smaku. Przygotowujemy grzanki z pieczywa, smarujemy musem z selera i kładziemy sałatkę z ciecierzycy.

Porady

W przepisie na bruschettę na dwa sposoby wykorzystujemy:

  • buraki - podłużne, drobne
  • śliwki - marynowane w occie
  • miód - płynny
  • selery - średniej wielkości, obrane
  • karczochy - marynowane
  • płatki migdałowe - drobno mielone
  • ciecierzycę - ugotowaną 

Notka redakcyjna

Bruschetty dają wiele możliwości  wykorzystania starszego chleba, a im bardziej mokre dodatki, tym łatwiej go zjeść. Warto pamiętać, że musy, pasty, kremy  i serki idealnie zmiękczają twardy wierzch  i są alternatywą dla masła. Pieczywo mięknie także wtedy, gdy położymy na nie  ciepłe albo gorące dodatki, np. boczniaki przesmażone na maśle z cebulą, czosnkiem i natką lub uduszoną cebulę, którą posypujemy parmezanem. Podpieczone buraki ze śliwką najlepiej posmarować pieczywo serkiem śmietankowym typu philadelphia, wierzch posypać sobie parmezanem.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy