Cristina Catese - przepisy

8 przepisów

Urodziła się i wychowała w Rzymie. Nie pamięta, kiedy zdecydowała, że gotowanie będzie jej zawodem, bo zawsze było naturalną częścią jej życia, połączeniem pasji, rodzinnej tradycji i doświadczenia. W Polsce mieszka od 17 lat (sprowadziła ją do nas praca, zatrzymała miłość). Prowadzi warsztaty kulinarne, żywiołowo ucząc włoskiej kuchni tradycyjnej i regionalnej. Na łamach Mojego Gotowania popularyzuje tzw. pop kuchnię, czyli autorskie przepisy kuchni włoskiej dla każdego Polaka.

Sprawdźcie w naszej galerii przepisy Cristiny Catese!

Przepisy Cristiny Catese

Jaka jest kuchnia Cristiny Catese?

Cristina Catese to Włoszka z krwi i kości. Widać to w jej temperamencie i pasji, z jaką opowiada o jedzeniu, ale także w przepisach. Cristina przekonuje nas, że tradycyjne przepisy kuchni włoskiej są łatwe w przygotowaniu i pyszne. 

Pokazuje, że w kuchni słonecznej Italii liczy się przede wszystkim dobry produkt. A celem kucharza jest go nie zepsuć. Jej dania składają się zwykle tylko z kilku głównych produktów - tyle w zupełności wystarczy, żeby zrobić coś smakowitego. 

Artykuły powiązane

Matteo Brunetti
13.08.2020

Matteo Brunetti i jego polsko-włoska kuchnia

Matteo Brunetti – finalista programu „MasterChef Polska”, ekspert kuchni włoskiej i pasjonat kuchni polskiej. Z sercem i zaangażowaniem pokazuje, jak połączyć polską i włoską tradycję w trakcie gotowania i jak doceniać każdą z nich z osobna. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoim smaku dzieciństwa (nie pizzy!), zdradza najczęściej obalany mit o Włochach w kuchni i podpowiada, co ugotować dla drugiej połówki na specjalną okazję.

Semifreddo z malinami
29.07.2020

Zimne semifreddo rozpala zmysły

Spośród wszystkich włoskich specjałów najbardziej kochasz lody? Czas na semifreddo - różni się od klasycznych gelato, ale uwierz – jest równie uwodzicielskie. To prawdopodobnie najbardziej niewegański deser świata.

Cristina Catese
13.06.2020

Cristina Catese i włoska kuchnia

Rodowita rzymianka, prawdziwa włoska mamma i nauczycielka kuchni włoskiej. Cristina Catese od 17 lat mieszka w Polsce i propaguje dania ze słonecznej Italii. Prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a na łamach magazynu „Moje Gotowanie” poleca autorskie przepisy kuchni włoskiej. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach, ulubionych potrawach i trendach kulinarnych. Nie zabrakło też konkretów kulinarnych np. na letnie przyjęcie w ogrodzie.

Akcesoria do pizzy
09.04.2020

Akcesoria do pizzy, czyli jak upiec i podać włoski klasyk

Akcesoria do pizzy to gadżety, które przydadzą się każdemu, kto lubi i chce upiec domową pizzę. Mogą być też ratunkiem, kiedy pizzeria zapomni podzielić włoski placek na równe części. Jakie akcesoria do pizzy wybrać? Postawić na kamień do pizzy, a może na początek wystarczy łopatka do pizzy? Sprawdźcie nasze porady i konkretne produkty w cyklu "Dobre rzeczy".

KONKURS
13.03.2020

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” – włoskie smaki w najlepszym wydaniu

Tessa Capponi-Borawska to postać kultowa, jeśli chodzi o polskie kulinaria. To od niej gotowania włoskich dań uczyło się kilka pokoleń Polaków. „Moja kuchnia pachnąca bazylią” po raz pierwszy ukazała się ponad dwadzieścia lat temu, a mimo tego do dziś czyta się ją z wyjątkową przyjemnością. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przyglądamy się nowemu wydaniu książki.

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

cristina-catese-pizzeria
07.02.2020

Cristina Catese na Międzynarodowy Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzimy 9 lutego, ale włoski klasyk możemy zjeść nie tylko w to święto! Warto wybierać lokale, w których pizza powstaje według tradycyjnych receptur i z jakościowych składników. Na poszukiwanie wyjątkowej pizzy w Warszawie wybrała się Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Bartek Kieżun
20.01.2019

Czysta włoska rozkosz – wywiad z Bartkiem Kieżunem

Włochy zjechał wzdłuż i wszerz. Dlatego wie, że do sosu pomidorowego czasami dodaje się całą główkę czosnku, a knajpy wybiera śledząc eleganckie włoskie staruszki. Przy okazji drugiego wydania jego książki „Italia do zjedzenia” rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem.

Matteo Brunetti
14.10.2018

Włoskie serce do polskiej kuchni. Matteo Brunetti o tradycji posiłków przy wspólnym stole

Matteo Brunetti dał się poznać polskiej publiczności dzięki udziale w szóstej edycji programu „MasterChef Polska”. Uśmiech, kulinarny talent i pasja do dzielenia się pysznym jedzeniem wyniósł z domu rodzinnego nieopodal Rzymu. I choć dziś zamienił adres na Warszawę, nam opowiada w cyklu „Przy wspólnym stole” o typowej włoskiej tradycji gotowania i jedzenia.