Agata Wojda - przepisy

35 przepisów

Szefowa kuchni i autorka przepisów. Szefowała kuchni w restauracji Absynt, gdzie cztery razy otrzymywała prestiżową rekomendację przewodnika Michelin., Bib Gourmand. Pracowała także jako szefowa kuchni restauracji Opasły Tom, należącej do rodzeństwa Kręglickich. Przewodnik Gault et Millau przyznał jej tytuł najlepszej kobiety-szefowej kuchni. Aktualnie Wojda jest szefową kuchni w restauracji Fest Port Czerniakowski.

Sprawdźcie przepisy Agaty Wojdy w naszej galerii!

Przepisy Agaty Wojdy

Jaka jest kuchnia Agaty Wojdy?

Agata Wojda w swoich przepisach nawiązuje do kuchni polskiej. Ze znanych wszystkim składników przygotowuje niebanalne dania, zaskakujące pomysłowością. Łączy ze sobą różne produkty, ale zawsze liczy się dla niej finalny smak dania. Jej potrawy nigdy nie są przekombinowane, wręcz przeciwnie - Wojda lubi prostotę. 

Gotuje głównie z sezonowych i lokalnych produktów. W jej kuchni zawsze jest świeżo, lekko i pysznie. Podkreśla znaczenie kuchni regionalnych - według niej nadal są one niedoceniane, a mają przecież tyle do zaoferowania! 

 

Artykuły powiązane

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

zamkniete-restauracje
17.07.2020

Tu już nie zjemy. Te restauracje zamknęły się przez pandemię

Gastronomia powoli wraca do życia. Nie wszystkie restauracje miały jednak szczęście przetrwać trudny czas związany z izolacją i późniejsze otwarcia zgodnie z nowymi zasadami. Do wielu miejsc, które odwiedzaliśmy od lat już nie pójdziemy. Sprawdziliśmy, które lokale zamknęły się w wyniku pandemii w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu.

Kobiety w gastronomii
08.03.2020

Kobiety od kuchni. Kobiece osobowości znane w gastronomii

Większość osób słysząc o kobietach w kuchni, myśli o kucharkach ze szkolnych stołówek. Można wspominać również domowy obiad serwowany przez mamy lub babcie. W restauracjach i programach telewizyjnych coraz częściej widzimy silne kobiece osobowości zajmujące się profesjonalną kuchnią restauracyjną. Zapytaliśmy kilka kobiet o ich przygodę z gastronomią i o wyzwaniach, z jakimi mierzą się, na co dzień.

pasztecik-slider
19.02.2020

Pasztecik szczeciński – regionalny przysmak w kultowym miejscu

Kulinarny symbol Szczecina? Wielu odpowie, że to paprykarz szczeciński, ale rodowici szczecinianie mają w sercu i na języku inne danie. To pasztecik szczeciński – obowiązkowo popijany barszczykiem. Od ponad 50 lat tłumy mieszkańców i turystów odwiedzają bar Pasztecik mieszczący się przy Alei Wojska Polskiego. W menu zaledwie kilka pozycji, ale po jednej wizycie, na pewno tam wrócicie! W cyklu „Smaczne miejsce” polecamy pasztecik szczeciński. W czym tkwi sekret jego smaku?

regionalne potrawy wigilijne
17.11.2019

Regionalne potrawy na Wigilię - spróbuj koniecznie!

Kiedy myślimy o Wigilii nasuwają nam się na myśl klasyczne potrawy, takie jak smażony karp, kapusta z grzybami czy zupa grzybowa. Kuchnia polska jest jednak o wiele, wiele bogatsza. W tym roku na naszym stole zagoszczą więc nie tylko tradycyjne smakołyki, ale i regionalne przysmaki. Sprawdźcie, jakie regionalne potrawy warto przygotować!

Cebularz lubelski
26.09.2018

Jak ugryźć Lublin? Spróbuj tych smakołyków z miasta i regionu

Proste składniki, które można wykorzystać na wiele sposobów – kuchnia Lublina i Lubelszczyzny to kolejny dowód na to, że najlepsze przysmaki biorą się ze skromnych produktów i bogatych pokładów ludzkiej kreatywności.