Pasta rybna z makreli z twarogiem to pomysł na to jak urozmaicić sobie śniadania. Zwana również awanturką, idealnie komponuje się z pieczywem. Dodatek twarogu sprawia, że smarowidło to jest jeszcze bardziej sycące i wartościowe. Pasta z makreli z twarożkiem to sposób na oryginalne i pyszne kanapki. Takie śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia! Wypróbuj przepis na pastę z makreli i twarożku i raz na zawsze pożegnaj się z nudnymi kanapkami.
(średnia 4.51 z 206 głosów)
Przygotowując pastę z makreli i twarogu, rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w małą kostkę. Następnie bierzemy natkę pietruszki oraz koperek, dokładnie je płuczemy i drobno siekamy. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pokrojoną cebulę oraz koperek i natkę.
Całość rozdrabniamy i dokładnie mieszamy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładamy do czystej miseczki i posypujemy kaparami lub pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Awanturkę serwujemy z ulubionym pieczywem.
Porady
- Do pasty z makrelą i twarożkiem można wykorzystać również szczypiorek.
- Cebulę można również zeszklić na maśle. Dzięki temu awanturka nabierze ona lekko słodkiego smaku.
Zobacz też: klasyczną pastę z makreli z 2 wersjach
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niestety wiele osób żyjąc w codziennym pędzie, często o tym zapomina. Niektórzy również nie mają pomysłów na to jak urozmaicić swoje śniadania, przez co wpadają w rutynę, a ich dania są nudne i przewidywalne. Czasami wystarczy mała inspiracja jak przekształcić klasyczną kanapkę z serem i szynką w proste, a przy tym pyszne danie. Właśnie z takich inspiracji składa się książka „Pyszne poranki” autorstwa Beaty Śniechowskiej. Dowiecie się z niej jak połączyć ze sobą znane produkty, tak aby razem stworzyły one wyjątkową kompozycję smakową. W tej książce znajdziecie przepisy m.in. na takie śniadania jak kanapka z limonkowym masłem z awokado, wędzonym łososiem i burakiem, farfalle z bryndzą, orzechami i jabłkiem, czy pudding chia z jogurtem kokosowym, musem mango i malinami.
Komentarze