Pasta kanapkowa z twarogu i wędzonej makreli

Od dziś kanapki do pracy bierzemy tylko z tą pastą!

Pasty

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 198 głosów)

Składniki:

  • mała cebula lub szalotka
  • 1/2 małego pęczka koperku
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • wędzona makrela
  • ok. 25 dag chudego twarogu
  • ok. 15 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka musztardy (np. Dijon)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka do smaku
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów lub duży ogórek kiszony

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę kroimy w małą kostkę, koperek i natkę drobno siekamy. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i wszystkie ości. Mięso rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy rozdrobniony twaróg, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pokrojoną cebulę oraz koperek i natkę.
  • Całość rozdrabniamy i dokładnie mieszamy widelcem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładamy do czystej miseczki i posypujemy kaparami lub pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym. Serwujemy z ulubionymi bułkami.
  • Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Pyszne Poranki"

Porady

Pasta z twarogu i makreli już zawsze będzie mi się kojarzyć z dzieciństwem. Mama robiła ją za każdym razem, gdy udało się kupić makrelę. Rozgniatała twarożek z rybą oraz natką pietruszki i nakładała na bułeczki. Przez wiele lat udoskonaliłam tę prostą i jednocześnie pyszną pastę kanapkową, dodając do niej musztardę oraz więcej ziół. Najlepsza jest na grahamce, z ogórkiem kiszonym lub kaparami.
Zobacz też: poradnik, jak zrobić ser w domu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy