Moje Gotowanie marzec 2019
Agata Wojda

Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej

Ocena:

4.53 (151)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zapiekanka z batatów to łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja na obiad czy kolację. Towarzystwo fasoli i kiełbasy sprawia, że jest ona również bardzo sycąca. Zapiekanka z batatów, czyli słodszych krewnych ziemniaków, to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie pochłonie nam zbyt dużo czasu. Poniżej przepis na zapiekankę z batatów!

Składniki:

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • czerwona cebula  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • marchewka  2 szt.

  • pasternak  1 szt.

  • seler  1 szt.

  • papryka wędzona  5 g

  • kiełbasa  300 g

  • bataty (słodkie ziemniaki)  2 szt.

  • bulion warzywny  200 ml

  • pomidory w puszce  1 szt.

  • fasola jaś  200 g

  • fasola czerwona  200 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • pieprz  2 g

  • tymianek  5 g

  • sól  2 g

  • bułka tarta  60 g

  • skórka z cytryny  5 g

  • natka pietruszki  5 g

Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie zapiekanki z batatów zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni, a następnie wrzucenia na nią pokrojonych drobno warzyw. Całość podsmażamy przez ok. 10 min, często mieszając. Dodajemy wędzoną paprykę w proszku i pokrojoną w kostkę kiełbasę, podgrzewamy przez 2 min. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę bataty, dolewamy niepełną szklankę bulionu warzywnego lub osolonej wody, gotujemy jeszcze 10 min. Łączymy w wielkiej misce z pomidorami pelati, fasolami, liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 2:

    W malakserze łączymy ze sobą pulsacyjnie bułkę tartą, skórkę i natkę, rozprowadzamy cienką warstwę po wierzchu ułożonych warzyw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 25 min.

    pietruszka-iStock (1)

Porady

  • Zapiekankę z batatów możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej – wówczas możemy zrezygnować z kiełbasy i zamiast niej dodać np. wędzone tofu. 
  • Do przygotowania zapiekanki z batatów możemy wykorzystać gotową fasolę w puszcze. Jeśli jednak używamy fasoli sypkiej typu piękny jaś, to powinniśmy ją wcześniej namoczyć i obgotować. 
  • W naszym przepisie na zapiekankę z batatów wykorzystujemy korzeń z selera
  • Do przygotowania zapiekanki z batatów według naszego przepisu przyda się zamykane naczynie żaroodporne. 
  • Jeśli nie przepadamy za słodkim smakiem batatów, to, zamiast niego możemy wykorzystać ziemniaki (najlepiej typu B np. Irys czy Gala). 
  • Świetnym dodatkiem do zapiekanki z batatów będzie miska sałat: rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej, cykorii, cienkich plasterków czerwonej cebuli, doprawionych mocno octowym winegretem. Zamiast (lub oprócz) tymianku polecam do przyprawienia cząber lub lubczyk.
  • Do zapiekanek i innych jednogarnkowych dań warto dodać na dno lub na wierzch skórki z wędzonej słoniny lub boczku – ich aromat podbija smak potraw. W zapiekance z batatów można wykorzystać wędzone żeberka, które wystarczy podzielić na pojedyncze kawałki i zatopić wśród fasoli. Pomijając aromat – będzie jeszcze co obgryzać.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Bataty, czyli słodkie ziemniaki 


Bataty w Polsce są znacznie mniej popularne niż ich dalekie kuzynostwo, czyli ziemniaki – jest to spowodowane m.in. ich ceną oraz słodkim smakiem, który nie każdemu może przypaść do gustu. Wbrew pozorom bataty, podobnie jak ziemniaki, są bardzo uniwersalnym warzywem i można zrobić z nich niemal wszystko. Możemy serwować je w postaci purée, frytek, nadziewanych mięsem i innymi warzywami, a także przygotowywać z nich smaczne zapiekanki. Bataty, ze względu na swój słodki smak, stanowią również świetną bazę do deserów. Wśród propozycji dań z batami w roli głównej warto wymienić również: zupę krem i tartę z batatami. 


Bataty można obrabiać na różne sposoby, w zależności od indywidualnych preferencji – można je gotować, piec, grillować i smażyć. Dobrze komponują się one z chili, rozmarynem, kminem, cynamonem i goździkami. Świetnie pasują do mięs, zwłaszcza do wołowiny i do drobiu (głównie indyka). Z batatów można przygotować również zdrowe chipsy. 

Zobacz też: bataty w kuchni - właściwości i przepisy

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne