Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej

Łatwa, pikantna i sycąca zapiekanka z batatów. Słodkie ziemniaki w połączeniu z fasolą i kiełbasą czosnkową smakują przepysznie. Agata Wojda podpowiada, jak najlepiej przygotować zapiekanki.

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 149 głosów)

Składniki:

  • do smażenia: oliwa
  • 2 czerwone cebule
  • drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • grubo posiekane
  • 2 marchewki
  • średniej wielkości
  • pokrojone w małą kostkę
  • korzeń pasternaku
  • pokrojony w małą kostkę
  • niewielki seler korzeniowy
  • pokrojony w małą kostkę
  • łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 300 g mocno czosnkowej kiełbasy
  • bez skóry
  • pokrojonej w kostkę
  • 2 bataty
  • średniej wielkości
  • pokrojone w dużą kostkę
  • ok. 200 ml warzywnego bulionu lub lekko osolonej wody
  • puszka krojonych pomidorów pelati
  • puszka fasoli jaś
  • odsączonej i opłukanej
  • puszka fasoli czerwonej
  • odsączonej i opłukanej
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • do smaku: sól
  • pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • czubata łyżka natki pietruszki
  • posiekane

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Oliwę rozgrzewamy na patelni
  • wrzucamy cebulę
  • warzywa i czosnek
  • obsmażamy 10 min
  • często mieszając. Dodajemy wędzoną paprykę i kiełbasę
  • podgrzewamy przez 2 min.
  • Dodajemy bataty
  • dolewamy niepełną szklankę bulionu lub osolonej wody
  • gotujemy jeszcze 10 min. Łączymy w wielkiej misce z pomidorami
  • fasolami
  • liśćmi laurowymi
  • tymiankiem oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • W malakserze łączymy ze sobą pulsacyjnie bułkę tartą
  • skórkę i natkę
  • rozprowadzamy cienką warstwę po wierzchu ułożonych warzyw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 25 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019

Porady

Świetnym dodatkiem będzie tu miska sałat: rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej, cykorii, cienkich plasterków czerwonej cebuli, doprawionych mocno octowym winegretem. Zamiast (lub oprócz) tymianku polecam do przyprawienia cząber lub lubczyk.

Zobacz też: bataty w kuchni - właściwości i przepisy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy