Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej

Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej to łatwa, pikantna i sycąca zapiekanka. Słodkie ziemniaki w połączeniu z fasolą i kiełbasą czosnkową smakują przepysznie. Agata Wojda podpowiada, jak najlepiej przygotować zapiekanki.

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 149 głosów)

Kroki wykonania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min1.Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy drobno pokrojoną czerwoną cebulę, warzywa pokrojone w małą kostkę i czosnek, obsmażamy
    10 min, często mieszając. Dodajemy wędzoną paprykę w proszku i pokrojoną w kostkę kiełbasę, podgrzewamy przez 2 min. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę bataty, dolewamy niepełną szklankę bulionu warzywnego lub osolonej wody, gotujemy jeszcze 10 min. Łączymy w wielkiej misce z pomidorami pelati, fasolami, liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • pietruszka-iStock (1)2.W malakserze łączymy ze sobą pulsacyjnie bułkę tartą, skórkę i natkę, rozprowadzamy cienką warstwę po wierzchu ułożonych warzyw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 25 min.

Porady

Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej zawiera w przepisie: 

  • niewielki seler korzeniowy, pokrojony w małą kostkę
  • łyżeczkę wędzonej mielonej papryki
  • mocno czosnkową kiełbasę, bez skóry, pokrojoną w kostkę
  • puszkę krojonych pomidorów pelati
  • puszkę fasoli jaś, odsączonej i opłukanej
  • puszkę fasoli czerwonej, odsączonej i opłukanej

Notka redakcyjna

Świetnym dodatkiem będzie tu miska sałat: rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej, cykorii, cienkich plasterków czerwonej cebuli, doprawionych mocno octowym winegretem. Zamiast (lub oprócz) tymianku polecam do przyprawienia cząber lub lubczyk.

Zobacz też: bataty w kuchni - właściwości i przepisy

Do zapiekanek i innych jednogarnkowych dań staram się dawać na dno lub na wierzch skórki z wędzonej słoniny lub boczku – ich aromat podbija smak potraw. W tej zapiekance można wykorzystać wędzone żeberka, które wystarczy podzielić na pojedyncze kawałki i zatopić wśród fasoli. Pomijając aromat – będzie jeszcze co obgryzać. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy