Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy czosnkowej

Łatwa, pikantna i sycąca zapiekanka z batatów. Słodkie ziemniaki w połączeniu z fasolą i kiełbasą czosnkową smakują przepysznie. Agata Wojda podpowiada, jak najlepiej przygotować zapiekanki.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • do smażenia: oliwa
  • 2 czerwone cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 2 marchewki, średniej wielkości, pokrojone w małą kostkę
  • korzeń pasternaku, pokrojony w małą kostkę
  • niewielki seler korzeniowy, pokrojony w małą kostkę
  • łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 300 g mocno czosnkowej kiełbasy, bez skóry, pokrojonej w kostkę
  • 2 bataty, średniej wielkości, pokrojone w dużą kostkę
  • ok. 200 ml warzywnego bulionu lub lekko osolonej wody
  • puszka krojonych pomidorów pelati
  • puszka fasoli jaś, odsączonej i opłukanej
  • puszka fasoli czerwonej, odsączonej i opłukanej
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • do smaku: sól, pieprz
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • czubata łyżka natki pietruszki, posiekane

Przygotowanie

  1. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę, warzywa i czosnek, obsmażamy 10 min, często mieszając. Dodajemy wędzoną paprykę i kiełbasę, podgrzewamy przez 2 min.
  2. Dodajemy bataty, dolewamy niepełną szklankę bulionu lub osolonej wody, gotujemy jeszcze 10 min. Łączymy w wielkiej misce z pomidorami, fasolami, liśćmi laurowymi, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
  3. W malakserze łączymy ze sobą pulsacyjnie bułkę tartą, skórkę i natkę, rozprowadzamy cienką warstwę po wierzchu ułożonych warzyw. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 25 min.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019

Wskazówki

Świetnym dodatkiem będzie tu miska sałat: rukoli, roszponki, sałaty rzymskiej, cykorii, cienkich plasterków czerwonej cebuli, doprawionych mocno octowym winegretem. Zamiast (lub oprócz) tymianku polecam do przyprawienia cząber lub lubczyk.

Zobacz też: bataty w kuchni - właściwości i przepisy

Bataty zapiekanka z batatów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy