REKLAMA

Mleczna kanapka

Mleczna kanapka to ciasto pachnące kakao przełożone kremowym nadzieniem. Przepis zaproponowała Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool. Mleczna kanapka przygotowana w zaciszu domowej kuchni będzie zdrowszą alternatywną do sklepowych wersji. Do zrobienia mlecznej kanapki należy wziąć gorzkie kakao, miąższ z laski wanilii i śmietankę 36%. Wysokiej jakości składniki będą gwarancją smaku. Podpowiadamy, jak zrobić mleczną kanapkę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Cristina Catese

biszkopt Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 195 głosów)


Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1. Mleczna kanapka – przepis:
    Na biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na biały puch, następnie powoli dodajemy mąkę i kakao. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto – jego warstwa powinna mieć ok. 1/2 cm grubości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 240°C na 5 min. Wyjmujemy, studzimy.
  • wanilia, fot. iStock 2. Na ganache: w rondelku podgrzewamy połowę śmietany z glukozą i miąższem wanilii. Białą czekoladę łamiemy do miseczki, zalewamy gotującą się śmietaną, mieszamy, aż wszystko się rozpuści i połączy. Kiedy masa uzyska temp. 35°C, dodajemy masło i dokładnie mieszamy; studzimy. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z masą czekoladową.
  • smietana-fot.iStock-min (1) 3. Biszkopt kroimy na prostokąty, każdy z prostokątów przecinamy na pół i przekładamy ganachem. Gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki, żeby stężały. Mleczna kanapka przed podaniem może być dodatkowo polana stopioną gorzką czekoladą o zawartości kakao przynajmniej 75%.

Porady

Mleczna kanapka zawiera w przepisie:

  • ok. 10 jajek (wybite razem powinny ważyć 500 g – tak dokładne proporcje przy biszkopcie to konieczność)

  • 70 g gorzkiego kakao

  • 600 g śmietany 36 %

  • 50 g glukozy

  • miąższ z laski wanilii

  • 900 g białej czekolady

Notka redakcyjna

Cristina Catese prowadzi warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool, gotuje dla Ambasady Republiki Włoskiej w Polsce. Rodowita rzymianka, która łączy w kuchni pasję, rodzinne tradycje i doświadczenie. W Polsce mieszka od 19 lat (sprowadziła ją do nas praca, zatrzymała miłość). Na łamach „Mojego Gotowania” popularyzuje tzw. pop kuchnię, czyli autorskie przepisy kuchni włoskiej dla każdego Polaka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy