Ciasto mleczna kanapka to puszysty biszkopt kakaowy przełożony nadzieniem waniliowym. Taki deser zrobiony w domu to z pewnością zdrowsza alternatywa dla sklepowych wersji. Do jego przygotowania potrzebne będą gorzkie kakao, biała czekolada, miąższ z laski wanilii i śmietanka 36% . Przepis na mleczną kanapkę jest tak wyjątkowy dzięki składnikom najwyższej jakości.
fot. Marcin Klaban, przepisy i wykonanie potraw: Cristina Catese, stylizacja: Filip Sadowski
Przygotowania: prostokątną blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 240°C.
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na biały puch, następnie powoli dodajemy mąkę i kakao.
Pieczenie: przelewamy ciasto na blachę – powinno mieć ok. 1/2 cm grubości. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na 5 min. Wyjmujemy i studzimy.
Ganache z białej czekolady: w rondelku podgrzewamy połowę śmietany z glukozą i miąższem wanilii. Białą czekoladę łamiemy do miseczki, zalewamy gotującą się śmietaną i mieszamy, aż wszystko się rozpuści i połączy. Kiedy masa uzyska temperaturę ok. 35°C, dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Krem waniliowy: pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy do niej przestudzoną masę czekoladową.
Składanie ciasta mleczna kanapka: biszkopt kroimy na prostokąty w rozmiarze ok. 10×6 cm. Każdy z prostokątów przecinamy wzdłuż na pół i przekładamy kremem waniliowym.
Chłodzenie: gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki na 2 godz., żeby stężały (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).
Porady
- Ciasto mleczna kanapka świetnie smakuje z polewą z gorzkiej czekolady. Należy ją przygotować tuż przed podaniem. Wystarczy roztopić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej – to sposób gotowania na parze w miseczce zawieszonej na brzegach garnka z gotującą się wodą.
- Biszkopt można również najpierw przekroić na blaty, przełożyć kremem, schłodzić i dopiero tuż przed podaniem podzielić na porcje.
- Dobrze jest nasączyć biszkopt ponczem – do mlecznej kanapki doskonale pasuje przestudzona herbata lub kawa.
- Aby wyjąć ziarenka z laski wanilii, trzeba rozciąć ją ostrym nożem wzdłuż na pół. Następnie należy wyskrobać miąższ ze środka przy pomocy łyżeczki lub końcówki noża.
- Ciasto mleczną kanapkę można schłodzić również w całości w lodówce.
W naszym przepisie na mleczną kanapkę postawiliśmy na jakościowe składniki. Stąd laska prawdziwej wanilii, biała czekolada i śmietanka 36%. Wypiek można przygotować także w prostszy sposób:
To wersja w której biszkopt zamieniamy na herbatniki kakaowe. Chociaż można by było każdy herbatnik osobno przełożyć kremem, warto ułożyć je na prostokątnej blasze. W ten sposób łatwiej będzie schłodzić całość w lodówce i pokroić na równe porcje. Na ułożone na dnie herbatniki nakładamy krem, po czym przykrywamy je drugą warstwą herbatników i ewentualnie polewą czekoladową. Gotowe ciasto mleczną kanapkę wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
Chętni mogą zrobić trzy warstwy ciasteczek. Należy wtedy rozdzielić pomiędzy nie krem w wybranej wersji: ze śmietanki i białej czekolady (jak w naszym przepisie), z mleka w proszku lub serka mascarpone.
Ciasto mleczna kanapka może być pożywną przekąską wysokobiałkową. Aby zredukować ilość cukru i węglowodanów, należy przygotować ją w trochę inny sposób:
Ciasto w wersji także możemy polać roztopioną gorzką czekoladą. Jej dodatek dostarczy nam solidnej dawki magnezu, pobudzając umysł i ciało do aktywności. Mleczna kanapka fit to świetna przekąska zarówno dla dzieci do szkoły, jak i dla dorosłych do pracy.
Komentarze