REKLAMA

Wątróbka z indyka - pyszna i chrupiąca

Wątróbka indycza to podroby, które w prostym przepisie można podać jak najlepsze danie z restauracji. Udowadnia to Robert Sowa w przepisie na wątróbkę z indyka z dodatkiem miodowych gruszek i chałki. To doskonały pomysł na obiad lub kolację. Jeśli do tej pory nie mogliście się przekonać do wątróbki, ten przepis z pewnością to zmieni! Soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zobacz, jak zrobić wątróbkę indyczą i przygotuj prawdziwy przysmak!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Robert Sowa

wątróbka

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jak rozpocząć przygotowywanie wątróbki z indyka? Najpierw w garnku roztapiamy masło z miodem. Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż i skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy je do garnka z miodem i masłem. Morele również kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy je razem z imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu kolorowego do garnka. Całość smażymy przez 5 minut. Dodajemy listki mięty. 

  • 2.

    W kolejnym kroku przystępujemy do zrobienia wątróbki. Oczyszczone i osuszone wątróbki kroimy w plastry, oprószamy pozostałymi przyprawami i mąką. Smażymy ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Wątróbkę osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiar tłuszczu, układamy na chałce z owocami i skrapiamy powstałym podczas smażenia sosem. Dekorujemy miętą.
     

Porady

  • Proponujemy serwować wątróbkę z indyka na świeżej chałce. Jej delikatny i słodki smak doskonale komponuje się komponuje z wytrawną wątróbką. Najlepiej podgrilować kromki chałki lub wrzucić je do tostera. Dzięki temu będą chrupkie i wspaniale dopełnią danie z wątróbki indyczej.
     
  • Wątróbkę należy równomiernie obtoczyć w mące. Dzięki temu odpowiednio nam się przysmaży z każdej strony i nabierze pysznej chrupkości.
     
  • Smażąc wątróbkę z indyka, musimy pamiętać o tym, żeby jej nie przesmażyć. W przeciwnym razie stanie się twarda i gumowata.
     
  • Wątróbkę możemy smażyć również na smalcu.
     
  • Wątróbkę z indyka najlepiej posolić przed samym smażeniem lub nawet w trakcie. Dzięki temu, nie stanie się ona twarda.
     
  • Białą cebulę możemy również zamienić na czerwoną.
     
  • To danie możemy odtworzyć wykorzystując zarówno wątróbkę z indyka jak i wołową lub cielęcą.
     
  • Przed rozpoczęciem przygotowywania wątróbki, należy oczyścić ją z błon i pozostałych żyłek.
     

Notka redakcyjna

Wątróbka indycza - dodatki

Chałka oraz gruszki to jeden z wariantów serwowania wątróbki drobiowej. Możemy ją również podać po prostu z cebulką. Do tego dania świetnie pasują również jabłka. Należy je obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w łódeczki. Warto je nieco podsmażyć przed podaniem. Staną się bardziej miękkie i wydzielą smakowity sok, który dodatkowo urozmaici naszą wątróbkę z indyka. Możemy również sięgnąć po nieco bardziej tradycyjne dodatki taki jak ziemniaki. Każdy z pewnością znajdzie swoją ulubioną wersję tego dania.

Wątróbka z indyka – wartości odżywcze

Wątróbka uznawana jest za jeden z bogatszych produktów pod względem wartości odżywczych. Zawiera duże ilości żelaza, witaminy A, a także witamin z grupy B. To także bogate źródło białka. Wątróbka polecana jest osobom z anemią, dzięki wysokiej zawartości żelaza. Z uwagi na to, że bogata jest w witaminę A, korzystnie wpływa na wzrok. Regularne spożywanie tego dania, chroni nas przed zaćmą oraz kurzą ślepotą. Wątróbka wpływa również pozytywnie na układ nerwowy i metabolizm. Warto więc przekonać się do jej spożywania, bo oprócz wyjątkowego smaku, kryje ona również w sobie mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Zobacz także: przepis na wątróbkę wieprzową dla początkujących.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy