Puchate racuchy z masłem jeżynowym to pyszny obiad na słodko lub smaczny deser dla maluchów i łasuchów. Autorka przepisu, szefowa kuchni Agata Wojda, poleca ciasto na bardzo pulchne racuchy. Można je podać klasycznie z dodatkiem cukru pudru, ale poniższy przepis na masło jeżynowe latem zrobi furorę.
Puchate racuchy / fot. Artur Rogalski
Kalorie: 60
Porady
Do gotowego ciasta tuż przed smażeniem można dodać świeże maliny, jagody, jeżyny. Otrzymamy wtedy racuchy z malinami, racuchy z jeżynami czy racuchy z jagodami. Racuchy będą nierówne, ale przepyszne. To samo ciasto – po wyeliminowaniu cukru – kapitalnie smakuje wymieszane z plastrami ugotowanych ziemniaków, kawałkami łososia i szczypiorkiem.
Masło jeżynowe: 2 płaskie łyżki brązowego cukru, sok z połowy cytryny, 150 g świeżych jeżyn, 200 dobrego śmietankowego masła, łyżka posiekanych solonych pistacji.
Na patelnię dajemy cukier, sok z cytryny i jeżyny. Doprowadzamy do zagotowania na bardzo dużym ogniu, zmniejszamy i podgrzewamy jeszcze ok. 5 min, do uzyskania syropu. Całkowicie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, mieszamy z zimną zawartością patelni i posiekanymi pistacjami. Przekładamy do pudełka, zakrywamy szczelnie folią i mrozimy.
Komentarze