Jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą

Pyszne danie z kuchni indyjskiej, bez dodatku mięsa. Jajko w sosie curry z groszkiem podane dahlem z soczewicą to sycąca, wartościowa propozycja na obiad lub kolację na gorąco. Poleca Agata Wojda.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2-cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki płaskie ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki płaskie mielonej kolendry
  • płaska łyżka kurkumy
  • łyżeczka łagodnej papryki
  • szczypta cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule, posiekane
  • 125 ml gęstego soku pomidorowego lub pulpy pomidorowej
  • 300 ml mleka kokosowego
  • do smaku: sok z limonki, sól
  • 80 g mrożonego groszku zielonego
  • 8 jajek na twardo
  • soczewicowy dahl: 4 łyżki oliwy
  • cebula, posiekana
  • 3 cm świeżego imbiru, startego
  • ostra papryczka, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka płaska ziaren gorczycy
  • szczypta kardamonu
  • łyżeczka ziarenek kolendry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 g pomarańczowej drobnej soczewicy
  • liść laurowy
  • 2 garście szpinaku baby
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • do smaku: sól
  • łyżka zimnego masła (niekoniecznie)
  • łyżka drobno posiekanej świeżej
  • kolendry

Przygotowanie

  1. W malakserze miksujemy na pastę imbir, kolendrę, kurkumę, paprykę, cynamon, czosnek i 3 łyżki zimnej wody.
  2. Rozgrzewamy w garnku olej, szklimy cebulę przez 3 minuty, dorzucamy całą pastę z malaksera i pomidorowy dodatek. Smażymy przez 5 min, zalewamy mlekiem kokosowym i 350 ml wody. Zostawiamy na małym ogniu na 20 min, co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką.
  3. Sos doprawiamy sokiem z limonki i solą, dorzucamy zamrożony groszek i na 3 min zanurzamy połówki jajek.
  4. Na dahl: cebulkę szklimy przez 3 min na oliwie. Dodajemy imbir, papryczkę, czosnek, smażymy na małym ogniu ok. 10 min. W moździerzu ucieramy na proszek kurkumę, gorczycę, kardamon, kolendrę i dodajemy na patelnię.
  5. Następnie dolewamy mleko kokosowe, przepłukaną w zimnej wodzie soczewicę, liść laurowy i 1 l zimnej wody. Gotujemy przez 15 min, dorzucamy szpinak, orzechy i jeśli całość jest zbyt płynna, trzymamy na dużym ogniu jeszcze chwilę, cały czas mieszając.
  6. Gdy soczewica jest miękka, doprawiamy solą, posiekaną kolendrą i ewentualnie łyżką zimnego masła. Całość serwujemy na gorąco, z kawałkiem świeżego mango lub ogórkowymi piklami typu sałatka szwedzka
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019

Wskazówki

Sam soczewicowy dahl można wykorzystać jako bazę innego dania: dokładamy do niego upieczone warzywa korzeniowe (batat, rzepa, marchew, korzeniowy seler) i jajko sadzone. Zamiast jajek możemy zanurzyć w sosie mięsiste kawałki ryby lub podsmażone plastry piersi kurczaka i podać całość jako potrawkę z ryżem.

W wersji wegańskiej curry robimy z cieciorką i rodzynkami lub pestkami dyni.

Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem

jajko curry dahl
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze