Jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą

Jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą to pyszne danie z kuchni indyjskiej, bez dodatku mięsa. Jajko w sosie curry z groszkiem podane wraz z dahlem z soczewicą to sycąca, wartościowa propozycja na obiad lub kolację na gorąco. Poleca Agata Wojda.

Curry

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 154 głosów)

Kroki wykonania:

  • imbir-korzeń-mg1.W malakserze miksujemy na pastę 2 -cm kawałek imbiru, kolendrę w ziarnach i mieloną, kurkumę, paprykę, cynamon, czosnek i 3 łyżki zimnej wody. Rozgrzewamy w garnku olej, szklimy cebulę przez 3 minuty, dorzucamy całą pastę z malaksera i pomidorowy dodatek. Smażymy przez 5 min, zalewamy mlekiem kokosowym i 350 ml wody. Zostawiamy na małym ogniu na 20 min, co jakiś czas mieszamy drewnianą łyżką. Sos doprawiamy sokiem z limonki i solą, dorzucamy zamrożony groszek i na 3 minuty zanurzamy połówki jajek ugotowanych na twardo.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Na dahl: cebulkę szklimy przez 3 min na oliwie. Dodajemy imbir, papryczkę, czosnek, smażymy na małym ogniu ok. 10 min. W moździerzu ucieramy na proszek kurkumę, gorczycę, kardamon, kolendrę w ziarnach i dodajemy na patelnię. Następnie dolewamy mleko kokosowe, przepłukaną w zimnej wodzie pomarańczową soczewicę, liść laurowy i 1 l zimnej wody. Gotujemy przez 15 min, dorzucamy szpinak, orzechy i jeśli całość jest zbyt płynna, trzymamy na dużym ogniu jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Gdy soczewica jest miękka, doprawiamy solą, posiekaną kolendrą. Całość serwujemy na gorąco, z kawałkiem świeżego mango lub ogórkowymi piklami typu sałatka szwedzka.

Porady

Jajko w sosie curry z groszkiem i dahl z soczewicą zawiera w przepisie:

  • 2-cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki płaskie ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki płaskie mielonej kolendry
  • płaską łyżkę kurkumy
  • 125 ml gęstego soku pomidorowego lub pulpę pomidorową
  • sok z limonki
  • mrożony zielony groszek
  • 8 jajek na twardo
  • na soczewicowy dahl: 3 cm świeżego, startego imbiru, ziarenka kolendry, 
  • 500 g pomarańczowej drobnej soczewicy
  • 2 garście szpinaku baby

 

Notka redakcyjna

Sam soczewicowy dahl można wykorzystać jako bazę innego dania: dokładamy do niego upieczone warzywa korzeniowe (batat, rzepa, marchew, korzeniowy seler) i jajko sadzone. Zamiast jajek możemy zanurzyć w sosie mięsiste kawałki ryby lub podsmażone plastry piersi kurczaka i podać całość jako potrawkę z ryżem.

W wersji wegańskiej curry robimy z cieciorką i rodzynkami lub pestkami dyni.

Zobacz też: curry z kaczką i szafranowym ryżem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy