Zdrowe batoniki z gorzką czekoladą

Zdrowe batoniki są smaczną alternatywą dla zwykłych czekoladowych słodyczy. I udowadnia to w swoim przepisie Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool. Zrobione własnoręcznie, w naszej domowej kuchni są pyszne i zaspokajają apetyt na coś słodkiego. Dodajemy do nich gorzką czekoladę, która wspaniale komponuje się z orzechami i suszonymi owocami. Podstawą batoników jest preparowany ryż, którego smak przenosi nas do czasów dzieciństwa. Zdrowe batoniki nadają się do przechowywania, możemy zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły. Takie batoniki dobrze sprawdzą się jako zdrowa przekąska między posiłkami - do kawy smakują wybornie!

batony

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)

Kroki wykonania:

  • zdrowe batoniki 11.Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Resztę składników (prócz pinioli) mieszamy w misce, stopniowo dodając po 3 łyżki czekolady, aby dokładnie wszystko pokryła.
  • zdrowe batoniki 22.Masę przekładamy do blaszki o wym. 30 x 40 cm, przykrytej papierem do pieczenia, starannie wygładzamy wierzch. Posypujemy orzeszkami piniowymi i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie, wciąż w formie, za pomocą noża albo szpatułki, dzielimy na batoniki, aby później, kiedy masa zupełnie zastygnie, nie mieć problemów z krojeniem. Schładzamy jeszcze przez 1,5 godz.

Porady

W przepisie wykorzystujemy miks ulubionych owoców suszonych i preparowanego ryżu. Mogą to być suszone morele, śliwki lub daktyle. Zamiast preparowanego ryżu możemy użyć płatków owsianych - nie namaczamy ich wcześniej, zmiękną pod wpływem czekolady. Zdrowe batoniki wspaniale komponują się z różnego rodzaju orzechami. My użyliśmy do ich przygotowania orzeszków piniowych, także ze względu na to, że wyglądem przypominają ryż. Sprawdzą się jednak także orzechy włoskie, laskowe czy brazylijskie pokrojone na mniejsze kawałki. Z kolei gdy dodamy do batoników orzeszki ziemne, nasz deser zyska jeszcze lepszy smak. Możemy też przygotować orzechowe batoniki - wtedy zamiast ryżu czy płatków owsianych do czekolady wrzucamy mieszankę ulubionych orzechów. 

Notka redakcyjna

Zdrowe batoniki z gorzką czekoladą mogą być smaczną przekąską, która zastąpi kupne słodycze. W kupnych batonikach dostajemy zwykle ogromną porcję cukru, konserwantów i polepszaczy smaku, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Do domowych batoników używamy gorzkiej czekolady - im większa zawartość kakao, tym lepiej! Jeśli po rozpuszczeniu będzie dla nas zbyt wytrawna, możemy dołożyć do niej odrobinę czekolady mlecznej. Zdrowe batoniki przed podaniem warto dobrze schłodzić, żeby czekolada zastygła, a nasze słodycze się nie rozpadały. Zamiast klasycznych batoników możemy także przygotować na przykład słodkie pralinki. Masę powstałą przez połączenie czekolady z ryżem preparowanym, bakaliami i orzechami uformujmy w kulki i obtoczmy w wiórkach kokosowych lub kakao. 

Przepis przygotowany został w studio kulinarnym Akademia Kulinarna Whirlpool.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy