Zdrowe batony (z gorzką czekoladą)

Zdrowe batony są smaczną alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Dodajemy do nich gorzką czekoladę, która wspaniale komponuje się z orzechami i suszonymi owocami. Podstawą batonów jest preparowany ryż, którego smak przenosi nas do czasów dzieciństwa. Ponadto nadają się do przechowywania, dzięki temu możemy zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły. Sprawdzony przepis podaje Cristina Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Cristina Catese

batony

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 199 głosów)

Zdrowe batony (z gorzką czekoladą) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zdrowe batoniki 1 1.

    Przygotowanie składników: czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Ryż preparowany, suszone owoce i skórkę pomarańczową mieszamy w misce, stopniowo dodając po 3 łyżki czekolady, żeby dokładnie wszystko pokryła.

  • zdrowe batoniki 2 2.

    Przygotowanie batonów: masę przekładamy do blaszki o wym. 30x40 cm, przykrytej papierem do pieczenia, starannie wygładzamy wierzch. Posypujemy orzeszkami piniowymi i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie, wciąż w formie, za pomocą noża albo szpatułki, dzielimy na batoniki, żeby później, kiedy masa zupełnie zastygnie, nie mieć problemów z krojeniem. Schładzamy jeszcze przez 90 min.

Porady

  • W przepisie na batony wykorzystujemy miks ulubionych owoców suszonych i preparowanego ryżu. Mogą to być suszone morele, śliwki lub daktyle – wybierajmy ekologiczne lub niesiarkowane.
  • Zamiast preparowanego ryżu możemy użyć płatków owsianych – nie namaczamy ich wcześniej, zmiękną pod wpływem czekolady. Zdrowe batony przygotujemy również z dodatkiem pszenicy lub amarantusa.
  • Zdrowe batony wspaniale komponują się z różnego rodzaju orzechami. My użyliśmy do ich przygotowania orzeszków piniowych, także ze względu na to, że wyglądem przypominają ryż. Sprawdzą się jednak także orzechy włoskie, laskowe czy brazylijskie pokrojone na mniejsze kawałki. Z kolei gdy dodamy do batoników orzeszki ziemne, nasz deser zyska jeszcze lepszy smak.
  • Możemy też przygotować orzechowe batoniki – wtedy zamiast ryżu czy płatków owsianych do czekolady wrzucamy mieszankę ulubionych orzechów.
  • Zdrowe batony możemy przygotować również z inną czekoladą, sprawdzi się zarówno mleczna, jak i biała. Jednak musimy pamiętać, że mają one większą zawartość cukru, a dodatkowo nie są odpowiednie dla wegan (ze względu na zawartość mleka).

Notka redakcyjna

Zdrowe batony – smaczna alternatywa

Zdrowe batony z dodatkiem gorzkiej czekolady są przepyszną przekąską, która zastąpi gotowe słodycze. Te dostępne w sklepach dostarczają nam ogromną porcję cukru, konserwantów i polepszaczy smaku, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.


Do domowych batoników używamy gorzkiej czekolady – im większa zawartość kakao, tym lepiej! Jeśli po rozpuszczeniu będzie dla nas zbyt wytrawna, możemy dołożyć do niej odrobinę czekolady mlecznej bądź dodać łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego. Zdrowe batony przed podaniem warto dobrze schłodzić, żeby czekolada zastygła, a nasze słodycze nie rozpadały się.


Zamiast klasycznych batonów możemy przygotować na przykład słodkie pralinki. Masę powstałą przez połączenie czekolady z ryżem preparowanym, bakaliami i orzechami uformujmy w kulki i obtoczmy w wiórkach kokosowych lub kakao.


Przepis przygotowany został w studio kulinarnym Akademia Kulinarna Whirlpool.


Batony proteinowe

Zdrowe batony cieszą się coraz większą popularnością, sięgają po nie osoby na dietach, sportowcy i wszystkie osoby, które chcą odżywiać się w sposób świadomy. Dzięki tego rodzaju przekąskom nie musimy rezygnować ze słodyczy. Do niedawna dostępne były tylko w sklepach ze zdrową żywnością lub specjalnych stoiskach dla sportowców. Obecnie można je kupić w większości sklepów spożywczych. Jednak trzeba dokładnie czytać ich skład, ponieważ producenci często dodają na opakowaniach hasła reklamowe, które nie mają odzwierciedlenia w składzie produktu.


Batony proteinowe to po prostu batony białkowe, które nie tylko zaspokajają potrzebę sięgnięcia po słodycze, lecz także mają dobry wpływ na nasze zdrowie, bo dostarczają cennych wartości odżywczych. Podstawą tu jest oczywiście białko, a oprócz niego ważne są również węglowodany, które uwalniają się przez długi czas, więc jesteśmy w stanie nasycić się nimi. To świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy lub dla dziecka do szkoły, na wyprawę w góry, piknik lub długą podróż. Zawsze warto mieć pod ręką baton proteinowy, na nieprzewidziane sytuacje.


Można je zrobić w domu, przepisów jest bardzo dużo i bez problemu możemy wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Na pewno będzie nam potrzebna odżywka białkowa (3 miarki), mogą przydać się również płatki owsiane lub gryczane (ok. 60 g), mąka kokosowa lub z orzechów laskowych bądź migdałowa (30 g) , suszone owoce – śliwki, daktyle, żurawina, rodzynki, morele(ok. 50 g), orzechy – dowolne ulubione (ok. 50 g), mleko (krowie lub roślinne) – 50 ml. Owoce i orzechy rozdrabniamy, łączymy wszystkie składniki. Następnie formujemy je według uznania – i wsadzamy je na 30 minut do zamrażalnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy