Kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem to niecodzienna propozycja podania kanapek. Takie kanapki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i lekki lunch. Kanapki z pastą doskonale pasują także na wszelkiego rodzaju imprezy - warto wtedy kromki przekroić na pół lub wykorzystać inny rodzaj pieczywa. Domowe kanapki w stylu hiszpańskim są pyszne!
Hiszpańskie kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem / fot. Marek Gracz, styl. Ewa Gracz
(średnia 4.49 z 160 głosów)
Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę, liście laurowe i czosnek, obsmażamy 10 min na średnim ogniu – cebula ma być miękka, przeźroczysta i nie powinna się zrumienić. Dodajemy marchewkę, przykrywamy i dusimy przez 10–15 min, regularnie mieszając. Dodajemy ocet, białe wino, płaską łyżeczkę soli, wkręcamy nieco pieprzu, dolewamy 200 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy 15 min. Wkładamy filet z kurczaka, gotujemy przez 20 min.
Zdejmujemy z ognia, studzimy, przekładamy wszystko do szklanej miski, zakrywamy folią spożywczą i na noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy pierś, wyrzucamy liście laurowe i przecedzamy przez sito, zachowując część płynu. Mięso kroimy dobrze naostrzonym nożem w 5-mm plasterki, łączymy z cebulą, marchewką, majonezem, chrzanem, natką pietruszki. Jeśli konsystencja wydaje się nam zbyt gęsta, dolewamy trochę zachowanej zalewy.
Grubo ukrojone kromki chleba smarujemy warstwą pasty, na każdej kładziemy 2–3 cieniutkie plasterki jabłka (ze skórką) i posypujemy jajkiem – ścieramy je na małych oczkach tuż nad rozłożonymi kanapkami.
Porady
W przepisie na hiszpańskie kanapki z pastą z kurczaka i jajkiem wykorzystujemy:
- cebule - średniej wielkości, pokrojone w cieniutkie plasterki
- czosnek - przeciśnięty przez praskę
- marchewkę - średniej wielkości, startą na grubych oczkach
- filet z piersi kurczaka - oczyszczony
- chrzan - gęsty, śmietankowy
- natkę pietruszki - drobno posiekaną
- chleb - doskonałej jakości wiejski
- jabłko - słodkie
- jajka - ugotowane na twardo
Pasta z kurczaka będzie też świetnym nadzieniem do jaj na twardo – wyjęte z nich żółtka mieszamy z pastą lub starte wykorzystujemy do posypania nafaszerowanych jajek. Taka pasta z kurczaka sprawdzi się także jako nadzienie do podgrzanych na patelni meksykańskich tortilli lub wytrawnych naleśników złożonych w krokiety, panierowanych w jajku i bułce i zrumienionych na złoto na klarowanym maśle. Doskonałym uzupełnieniem takich tortilli i krokietów są oliwki lub marynowane długie zielone papryczki zwane guindillas.
Komentarze