Pieczeń rzymska z chrzanową marchewką

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi pieczeni rzymskiej? Coś nam się wydaje, że nie ma takich osób! Trudno o lepszą propozycję na obiad - zarówno odświętny, jak i codzienny. Pieczeń rzymska wymaga odpowiednich dodatków. Tym razem postawiliśmy na charakterną, pikantną marchewkę chrzanową. To świetny dodatek, który możecie wykorzystać także do innych mięsnych dań. Przepis poleca Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

pieczeń rzymska

Czas przygotowania:
2godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 172 głosów)

Pieczeń rzymska z chrzanową marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pieczeń rzymska (2) 1.

    Kartofle wyrabiamy długo i dokładnie z mięsem, jajkami, solą, pieprzem, keczupem, musztardą i namoczonym chlebem (wraz z ew. niewchłoniętym mlekiem). Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 80 min, sprawdzając patyczkiem, czy wyjdzie suchy. Pieczeń delikatnie wyjmujemy z blaszki. Kroimy dopiero wówczas gdy przestygnie.

  • pieczeń rzymska (1) 2.

    Podajemy z marchewkową jarzynką: w garnku żeliwnym rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy marchewki i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy ocet i miód, trzymamy na ogniu jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z wodą, chrzanem i mąką, wlewamy do marchewek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu na tyle czasu, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

W przepisie na pieczeń rzymską z chrzanową marchewką wykorzystujemy:

  • mięso mielone - wieprzowo-cielęce
  • ziemniaki - ugotowane, przepuszczone przez praskę
  • musztardę - ostrą
  • chleb - razowy bez skórki, namoczony w mleku
  • dodatkowo do wysmarowania formy - łyżkę masła i bułkę tartą
  • marchewki - nieduże, pokrojone w cieniutkie plasterki
  • cebulę - średniej wielkości, posiekaną
  • ocet winny - biały

Notka redakcyjna

Jako sos podajmy keczup przyprawiony chrzanem. Dodanie łyżki chrzanu do wyrabianej masy pasztetowej, do klopsów cielęcych, kotletów mielonych lub jajecznych podkręca ich smak po usmażeniu. Z tego przepisu zupełnie śmiało można ukręcić kotlety zarówno w wersji obiadowej,  jak i do domowych hamburgerów. Jeśli zachowamy sos z mięsa, sugeruję podgrzać kawałki pieczeni w piekarniku, ułożone ponownie w keksówce, razem z sosem, przykryte folią aluminiową (10 min wystarczy). 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy