Czy jest tu ktoś, kto nie lubi pieczeni rzymskiej? Coś nam się wydaje, że nie ma takich osób! Trudno o lepszą propozycję na obiad - zarówno odświętny, jak i codzienny. Pieczeń rzymska wymaga odpowiednich dodatków. Tym razem postawiliśmy na charakterną, pikantną marchewkę chrzanową. To świetny dodatek, który możecie wykorzystać także do innych mięsnych dań. Przepis poleca Agata Wojda.
Pieczeń rzymska z chrzanową marchewką / fot. Marek Gracz, styl. Ewa Gracz
(średnia 4.51 z 172 głosów)
Kartofle wyrabiamy długo i dokładnie z mięsem, jajkami, solą, pieprzem, keczupem, musztardą i namoczonym chlebem (wraz z ew. niewchłoniętym mlekiem). Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 80 min, sprawdzając patyczkiem, czy wyjdzie suchy. Pieczeń delikatnie wyjmujemy z blaszki. Kroimy dopiero wówczas gdy przestygnie.
Podajemy z marchewkową jarzynką: w garnku żeliwnym rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy marchewki i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy ocet i miód, trzymamy na ogniu jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z wodą, chrzanem i mąką, wlewamy do marchewek, mieszamy i pozostawiamy na ogniu na tyle czasu, aby sos lekko zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
W przepisie na pieczeń rzymską z chrzanową marchewką wykorzystujemy:
- mięso mielone - wieprzowo-cielęce
- ziemniaki - ugotowane, przepuszczone przez praskę
- musztardę - ostrą
- chleb - razowy bez skórki, namoczony w mleku
- dodatkowo do wysmarowania formy - łyżkę masła i bułkę tartą
- marchewki - nieduże, pokrojone w cieniutkie plasterki
- cebulę - średniej wielkości, posiekaną
- ocet winny - biały
Jako sos podajmy keczup przyprawiony chrzanem. Dodanie łyżki chrzanu do wyrabianej masy pasztetowej, do klopsów cielęcych, kotletów mielonych lub jajecznych podkręca ich smak po usmażeniu. Z tego przepisu zupełnie śmiało można ukręcić kotlety zarówno w wersji obiadowej, jak i do domowych hamburgerów. Jeśli zachowamy sos z mięsa, sugeruję podgrzać kawałki pieczeni w piekarniku, ułożone ponownie w keksówce, razem z sosem, przykryte folią aluminiową (10 min wystarczy).
Komentarze