Pizza z kwiatami cukinii (wersja mini)

Pizza z kwiatami cukinii to fantastyczny pomysł na sezonowe danie obiadowe, a w wersji mini- na imprezową przekąskę. Ten przepis zachwyca smakiem, ale i wyglądem, gdyż prezentuje się na talerzu jak jadalne dzieło sztuki. Jak zrobić takie mini pizze? Zobaczcie nasz prosty przepis i odtwórzcie go w swojej kuchni, a gwarantujemy, że oczarujecie gości! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Cristina Catese

pizzerinki przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Pizza z kwiatami cukinii (wersja mini) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto pizza 1.

    Ciasto na pizzę: Do miski wsypujemy mąkę, 2 szczypty soli i odrobinę pieprzu. Wlewamy gazowaną, bardzo zimną wodę i 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 5 minut.

  • kwiaty-cukinii 2.

    Dodatki: Ze środka kwiatów cukinii usuwamy słupki. Kwiaty delikatnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy kwiat zanurzamy w przygotowanym cieście. Kładziemy jeden przy drugim na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.

  • mini-pizze-z-kwiatami-cukinii 3.

    Pizza z kwiatami cukinii: Mini pizze oprószamy solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Kroimy w kawałki.

Porady

  • Pizza z kwiatami cukinii (wersja mini) to najlepszy pomysł na imprezową przekąskę. Jest poręczna do jedzenia, więc będzie świetnym finger-foodem. 
  • Aby pizza z kwiatami cukinii była bardziej aromatyczna, warto posypać ją ulubionymi ziołami. Sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek, bazylia czy oregano. Można je dodać zarówno do ciasta, jak i oprószyć nimi gotową już pizzę. 
  • Tak przygotowana pizza z kwiatami cukinii najlepiej smakuje jedzona od razu, dlatego lepiej zrobić ją w mniejszej ilości na świeżo, niż odgrzewać kolejnego dnia.

Notka redakcyjna

Kwiaty w kuchni - rodzaje jadalnych kwiatów

Kwiaty cukinii to nie jedyne jadalne kwiaty, jakie możemy znaleźć w sklepach. Równie smacznym i efektownym składnikiem wielu dań będą kwiaty fasolki szparagowej, kwiaty, kwiaty dyni czy zielonego groszku.

W kuchni możemy używać też popularnych kwiatów ozdobnych, które znamy z ogródków. Nie wszyscy wiedzą, że fiołki, bratki, aksamitki, nasturcje czy nagietki są jadalne. Te kwiaty mogą więc być przepiękną, a zarazem smaczną i zdrową dekoracją do wszelkiego rodzaju dań, sałatek ciast i deserów.

Kwiaty cukinii - sezon 

Kwiaty cukinii pojawiają się już w maju i są dostępne w sprzedaży aż do końca września. Jeszcze kilka lat temu poszukiwania kwiatów cukinii w Polsce były dość trudne, jednak od jakiegoś czasu produkt ten staje się coraz popularniejszy i obecnie znajdziemy go już w większości dużych sklepów, a nawet małych warzywniakach. 

Kwiaty cukinii - przepisy 

Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Podstawowy przepis na kwiaty cukinii zajmuje dosłownie kilka minut. Na początku kwiaty należy umyć, delikatnie osuszyć i usunąć pręciki w środku kwiatów. Teraz do wyboru mamy smażenie, pieczenie lub grillowanie. Smażone kwiaty cukinii przygotowuje się solo lub otoczone w cieście. Aby zrobić ten drugi wariant, możemy zdecydować się na proste ciasto z mąki i wody lub wariant na piwie. Kwiaty cukinii w cieście piwnym mają dużo więcej smaku, a alkohol zawarty z piwa wyparowuje w trakcie smażenia, więc bez obaw możemy je serwować nawet dzieciom. Pysznie smakują też faszerowane kwiaty cukinii. Najczęściej nadziewa się je ricottą, kozim serem lub nawet zwykłym twarożkiem. Dobrym pomysłem są także kwiaty cukinii faszerowane mięsem. 

Pizza z kwiatami cukinii - jak i z czym ją podać?

Co dodać do takiej pizzy? Pizza z kwiatami cukinii świetnie smakuje z mięsnym dodatkiem, takim jak szynka parmeńska, chorizo czy podsmażony kurczak. W wersji wegetariańskiej, szczególnie polecamy dodać do niej grzyby. Mogą to być pieczarki, boczniaki czy kurki.

Pizza z kwiatami cukinii, zarówno w pełnowymiarowej, jak i mini wersji, jest świetnym daniem na wszelkiego rodzaju przyjęcia rodzinne i imprezy ze znajomymi. Zawsze robi wielkie wrażenie na gościach i na długo zostaje w pamięci wszystkich. Jak ją podać, aby była najlepsza? Doskonale smakuje skropiona odrobiną oliwy, ale jeśli lubicie sosy, możecie podać ją z lekkim dipem ziołowym lub jogurtowym. Innym smacznym dodatkiem do takiego dania może być odświeżająca salsa lub sos z awokado

My szczególnie polecamy zaserwować do niej lekką sałatkę lub surówkę ze świeżych warzyw. Sprawdzi się tutaj klasyczna sałatka z roszponką czy sałatka ze szpinakiem i kurczakiem, ale także sezonowe propozycje, takie jak sałatka ze szparagami i truskawkami lub sałatka z botwinki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy