Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Ocena:

4.45 (145)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z dni z mlekiem kokosowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Taki gładki i aksamitny krem błyskawicznie rozgrzeje i doda energii w szare, jesienne dni. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że zupa jest wyjątkowo delikatna i kremowa, a nuta imbiru nadaje jej wyrazistości. To danie idealnie sprawdzi się zarówno jako lunch, jak i lekki obiad czy kolacja na ciepło. Zobaczcie, jak zrobić krem z dyni, który uda się każdemu. 

Składniki:

  • dynia  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • marchewka  1 szt.

  • mleko kokosowe  400 ml

  • imbir  3 g

  • chili  1 szczypta

  • bulion warzywny  500 ml

  • przyprawa curry  3 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • masło  15 g

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczenie dyni: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy dynię, wydrążamy z pestek i kroimy na kawałki. Układamy cząstki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

  • Krok 2:

    Warzywa: wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na maśle, a gdy się zeszklą, dorzucamy marchew i podsmażamy wszystko jeszcze przez kilka minut. 

  • Krok 3:

    Zupa z dyni z mlekiem kokosowym: do posmażonych warzyw wlewamy bulion i gotujemy wszystko przez 10 minut. Następnie dodajemy upieczoną dynię i podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez 5 minut. 

  • Krok 4:

    Przyprawianie: dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy zupę imbirem, chilli, curry, pieprzem oraz solą. Wszystko zagotowujemy,a następnie wyłączamy palnik i odstawiamy zupę do lekkiego wystudzenia. Gdy przestygnie blendujemy ją na gładki krem. 

Porady

  • Przepis ten można przygotować zarówno na bazie bulionu warzywnego, jak i mięsnego. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zalać dynię samą wodą. Wszystkie składniki zupy będą miały wystarczająco intensywny smak i aromat.
  • Gotowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w ciągu 2 dni. Jeśli jednak nie zdążymy zjeść jej w tym czasie, możemy ją zamrozić.
  • Zupa z dyni z mlekiem kokosowym najlepiej smakuje podana z pestkami dyni lub nasionami słonecznika. Aby ziarna te smakowały jeszcze lepiej, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Należy jednak uważać, gdyż łatwo mogą się spalić.
  • Świetnym dodatkiem do zupy z dyni będą także domowe grzanki. Łatwo zrobimy je na patelni, wykorzystując czerstwy chleb, bagietkę lub bułki.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym - dodatki

Przepis na zupę z dyni to jedna z ulubionych receptur w sieci i pojawia się tam ona w przeróżnych odsłonach. Możemy znaleźć ją na słodko, w wydaniu orientalnym lub w wersji pikantnej. W wielu restauracjach popularna jest także tajska zupa krem z mlekiem kokosowym.

Co warto do niej dodać, aby jeszcze bardziej podkręcić jej smak? Zupa z dyni idealnie komponuje się także ze smakiem i aromatem tymianku, oregano i rozmarynu. Ciekawym dodatkiem jest także sos sojowy oraz sos worcestershire, które dodadzą gładkiemu kremowi smaku umami. 

Jeśli lubicie słodką nutę w zupach, możecie dodać do garnka dojrzałą gruszkę, sok i skórkę z pomarańczy lub kawałek pieczonego jabłka. Dynia lubi się również z aromatami korzennymi, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. 

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym doskonale komponuje się także z serami, dlatego świetnym pomysłem będzie dodanie do niej startego parmezanu, grana padano lub cheddara. Jeśli lubicie sery pleśniowe, idealnie sprawdzi się tu camembert, brie lub lazur. Innym wariantem jest zupa z dyni z serkiem topionym lub kremowym serkiem kanapkowym. 

Jaka dynia do zupy?

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym wyjdzie świetnie z każdego gatunku dyni, jednak najbardziej polecamy użyć do niej dyni hokkaido. Tę odmianę jako jedyną można jeść razem ze skórką, co znacznie ułatwia i przyspiesza przygotowanie przepisu. Choć ma stosunkowo mały rozmiar, to wyróżnia ją mnóstwo dobroczynnych właściwości. Jest niskokaloryczna, przez co polecana jest również osobom dbającym o linię. Zawiera witaminy takie jak: witamina A, E, K, a także liczne składniki mineralne: m.in. potas, fosfor, żelazo i wapń. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwpasożytnicze. Zupa z dyni hokkaido z mlekiem kokosowym będzie więc nie tylko smaczna i szybka w przygotowaniu, ale także niezwykle zdrowa i wartościowa. 

Co zrobić z dyni? Inne przepisy 

Dynię ceni się za jej uniwersalny smak, gdyż można serwować ją zarówno na słodko, jak i słono. Można z niej przygotować rozgrzewającą zupę, treściwy gulasz, aromatyczne leczo lub chrupiące placki. To również doskonały dodatek do sałatki i zapiekanki. W każdej kuchni przyda się również puree z dyni. Taka upieczona i zmiksowana dynia będzie doskonałą bazą do hummusu oraz wszelkiego rodzaju sosów, smarowideł i zup. 

Nie wszyscy wiedzą, że to warzywo jest też fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju wypieków. Przygotujemy z niej puszyste muffiny, wilgotne ciasto dyniowe czy aksamitny sernik. To jednak nie koniec! Jednym z ciekawszym przepisów z wykorzystaniem dyni, jest jesienna kawa pumpkin spice latte. To niezwykle aromatyczny i korzenny napój, który co roku pojawia się w wielu kawiarniach. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne