Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym to pomysł na wykorzystanie wcześniej przygotowanego curry z kalafiora. Z dodatkiem kurczaka zupa stanie się bardziej pożywna.

Zupy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 160 głosów)

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • Puszka mleka kokosowego
  • Curry z kalafiora (link do przepisu poniżej)
  • Szczypta mielonej kozieradki
  • Do posypania: natka kolendry
  • Opcjonalnie: pierś z kurczaka, usmażona lub sparzone krewetki
  • Do podania: niesolone orzeszki ziemne, uprażone

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gotujemy bulion drobiowy z dwiema marchewkami pokrojonymi w plasterki, mieszamy z mlekiem kokosowym, wrzucamy część curry z kalafiora, gotujemy 5 min. Przyprawiamy do smaku mieloną kozieradką.
  • Przed podaniem posypujemy natką kolendry i lekko uprażonymi na suchej patelni niesolonymi orzeszkami ziemnymi. Można też dołożyć usmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w ukośne plasterki, lub sparzone krewetki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz przepis: curry z kalafiora 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy