REKLAMA

Pumpkin latte czyli dyniowa kawa

Pumpkin latte, czyli dyniowa latte to prawdziwy hit jesieni – jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca, a do tego przygotowana na mleku roślinnym, przez co świetnie sprawdza się również w przypadku wegan. Pumpkin latte kojarzy się z modnym napojem serwowanym w amerykańskich filmach i serialach. To aromatyczna kawa, która zyskała popularność dzięki jednej z popularnych sieci kawiarni. Wegańska wersja kultowej mlecznej kawy jest jeszcze bardziej kremowa i rozgrzewająca. Poniżej podajemy przepis na pumpkin latte. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Napoje

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Bita śmietana wegańska: Z puszki mleczka kokosowego wyjmujemy łyżką stałą część (śmietankę), dzielimy na pół. Połowę przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder. Schładzamy ok. 10 minut.Z puszki mleczka kokosowego wyjmujemy łyżką stałą część (śmietankę), dzielimy na pół. Połowę przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder. Schładzamy ok. 10 minut.

  • 2.

    Karmel: Drugą część śmietanki kokosowej mieszamy z połową wody pozostałej w puszce. Przelewamy do rondla z grubym dnem, podgrzewamy. Wsypujemy cukier trzcinowy i mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy ok. 15 minut, by uzyskać gęsty sos karmelowy. Odstawiamy.

  • 3.

    Masa dyniowa: W garnku podgrzewamy napój roślinny z wodą, dodajemy purée z dyni i przyprawę (lub przyprawy). Mieszamy. Dosładzamy syropem klonowym, dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Przelewamy do wysokich szklanek.

  • 4.

    Kawa: Do każdej małym strumieniem powoli wlewamy po 1 zaparzonym espresso. Wierzch dekorujemy śmietanką kokosową, polewamy sosem karmelowym.

Porady

  • do przygotowania pumpkin latte niezbędny jest mus z dyni - najlepiej użyć dynii hokkaido, upiec ją i zblendować. Opcjonalnie przetrzeć przez sitko, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję
  • jakie mleko do dyniowej latte wybrać? Sprawdzi się mleko migdałowe lub owsiane
  • do przygotowania śmietanki najlepiej użyć tłustego mleczka kokosowego
  • domowa przyprawa korzenna to: 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta mielonego imbiru, szczypta mielonego kardamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków

Notka redakcyjna

Pumpkin latte - Korzenny mus dyniowy

Mus dyniowy do pumpkin latte można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej trzeba przełożyć go do słoików i zawekować. Wówczas możemy przechowywać go w ciemnym chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilka miesięcy. Słodki aromatyczny i pyszny mus dyniowy sprawdzi się nie tylko jako baza do pumpkin latte, ale także jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Będzie też świetnym zamiennikiem marmolady do przekładania ciasta, a w niektórych wypiekach jako zamiennik jajka.

Do pumpkin latte, zamiast espresso możemy wykorzystać kawę zaparzoną w kawiarce. Jest ona mniej intensywna od tej parzonej w ekspresie, ale w tym przypadku sprawdzi się równie dobrze. Kawę w kawiarce parzymy w proporcji 5-7 g na 100 ml wody. Najlepiej sprawdzą się świeżo zmielone ziarna z lokalnej palarni przeznaczone właśnie do parzenia kawy w ekspresach i kawiarkach.

Do czego można wykorzystać dynię? 


Sezon na dynię zaczyna się na przełomie czerwca i lipca i trwa do końca listopada, osiągając szczyt w październiku. Z tego powodu wszelkie potrawy, które przygotowane są z tym warzywem kojarzą nam się nieodłącznie z sezonem jesiennym. Dynia ma wiele zalet, a do tego jest dość uniwersalna, dzięki czemu możemy wykorzystać ją do przygotowania różnego rodzaju dań – obiadów, deserów czy też przystawek. Jest ona dość delikatna w smaku, a jej wnętrze jest miękkie. Dużą popularnością cieszy się zupa dyniowa przygotowana na białym winie, doprawiona świeżym korzeniem imbiru i serwowana z grzankami. Dynia świetnie odnajduje się również w deserach, w tym m.in. sernikach czy ciastach drożdżowych. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie z niej dyniowego puree, które możemy serwować jako dodatek do dania głównego. Prawdziwym przysmakiem dla wszystkich fanów dyni jest pumpkin latte – jeśli dodamy do niej bitej śmietany i startej czekolady, to z powodzeniem możemy podawać ją w formie deseru. 


Jak wybrać dynię? 


Przy zakupie dyni w sklepie lub na lokalnym bazarku w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jej skórkę. Powinna być ona gładka bez przebarwień i chropowatej struktury. Oprócz tego skórka dyni powinna być pomarańczowa – panuje zależność, że im bardziej pomarańczowy kolor, tym więcej wartości odżywczych (w tym m.in. beta-karotenu). Dynię należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu – najlepiej w lodówce.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy