Aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca dyniowa kawa na mleku roślinnym to pozycja obowiązkowa w jesienno-zimowym menu! Pumpkin latte kojarzy się z modnym napojem serwowanym w amerykańskich filmach i serialach. Pumpkin latte to aromatyczna kawa, która zyskała popularność dzięki jednej z popularnych sieci kawiarni. Wegańska wersja kultowej mlecznej kawy jest jeszcze bardziej kremowa i rozgrzewająca. Oto przepis na domowe dyniowe latte.
(średnia 4.42 z 174 głosów)
Podobne przepisy: NapojePorady
Pumpkin latte - Korzenny mus dyniowy
Mus dyniowy do pumpkin latte można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej trzeba przełożyć go do słoików i zawekować. Wówczas możemy przechowywać go w ciemnym chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilka miesięcy. Słodki aromatyczny i pyszny mus dyniowy sprawdzi się nie tylko jako baza do pumpkin latte, ale także jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Będzie też świetnym zamiennikiem marmolady do przekładania ciasta, a w niektórych wypiekach jako zamiennik jajka.
Do pumpkin latte zamiast espresso możemy wykorzystać kawę zaparzoną w kawiarce. Jest ona mniej intensywna od tej parzonej w ekspresie, ale w tym przypadku sprawdzi się równie dobrze. Kawę w kawiarce parzymy w proporcji 5-7 g na 100 ml wody. Najlepiej sprawdzą się świeżo zmielone ziarna z lokalnej palarni przeznaczone właśnie do parzenia kawy w ekspresach i kawiarkach.
Komentarze