Pumpkin spice latte – kawa dyniowa

Ocena:

4.43 (176)

  • 25 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Pumpkin spice latte to prawdziwy hit jesieni, jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Kojarzy się z modnym napojem serwowanym w amerykańskich filmach i serialach. Zyskała popularność, dzięki jednej z popularnych sieci kawiarni. Ale z powodzeniem możemy odtworzyć ją w domu, będzie tak samo pyszna. To świetna propozycja na podwieczorek – poprawia humor, zwłaszcza w chłodne dni. Podajemy sprawdzony przepis na kawę dyniową.

Składniki:

  • kawa  35 ml

  • mleko  150 ml

  • dynia  150 g

  • cynamon  3 g

  • gałka muszkatołowa  1 g

  • imbir  2 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • syrop klonowy  10 ml

  • śmietana kremówka  100 ml

Pumpkin spice latte – kawa dyniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie dyni: myjemy ją, obieramy, usuwamy pestki, odkrajamy kawałek i kroimy go w dość drobną kostkę.

  • Krok 2:

    Syrop z dyni: do garnka wlewamy 150 ml wody, dokładamy dynię, dosypujemy cynamon, gałkę muszkatołową i suszony imbir, dolewamy również ekstrakt waniliowy. Jak całość zawrze, gotujemy do miękkości dyni, czyli przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy syrop klonowy (lub mleko skondensowane, ok. 125 ml).

  • Krok 3:

    Kawa: przygotowujemy porcję espresso, będzie to ok. 35 ml.

  • Krok 4:

    Mleko: dodajemy do niego ok. 30 ml syropu z dyni. A następnie spieniamy mleko lub je podgrzewamy.

  • Krok 5:

    Śmietana: zimną ubijamy ją na sztywną pianę. Opcjonalnie możemy dodać do niej pod koniec odrobinę cukru pudru.

  • Krok 6:

    Podawanie: mleko z syropem z dyni przelewamy do wysokiej szklanki, następnie cienkim strumieniem po brzegu dolewamy espresso. Wierzch pumpkin spice latte ozdabiamy bitą śmietaną. Dodatkowo możemy posypać ją cynamonem lub taką samą mieszanką przypraw, jak do przygotowanie syropu.

Porady

  • Powyższe składniki pozwalają przygotować 1 porcję pumpkin spice latte. Jeśli chcemy zrobić jej więcej, to musimy odpowiednio zwiększyć proporcje.
  • Do pumpkin spice latte możemy zamiast syropu klonowego możemy dodać sos karmelowy lub mleko skondensowane słodzone. Jeśli nie lubimy przesadnie słodkich kaw, sprawdzi się też po prostu odrobina cukru białego, trzcinowego, erytrolu, stewii bądź miodu.
  • Jeśli nie mamy ekstraktu waniliowego to równie dobrze możemy użyć 15 g cukru wanilinowego lub ziaren wanilii, uzyskanych z laski.
  • Do zrobienia pumpkin spice latte odpowiednia będzie też przyprawa do piernika, najlepiej domowa. Robi się ją naprawdę prosto i szybko, a jest o wiele zdrowsza od gotowych mieszanek.
  • Do przygotowania pumpkin latte niezbędny jest syrop z dyni. Jedną z najszybszych opcji jest dynia hokkaido, bo nie trzeba jej obierać. Można ją upiec i zblendować. Opcjonalnie przetrzeć przez sitko, żeby uzyskać idealnie gładką konsystencję
  • Pumpkin spice latte z powodzeniem możemy zrobić w wersji wegańskiej, na bazie mleka roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego. A śmietanę można ubić z tłustej części mleka kokosowego.  
  • Z pozostałej części dyni możemy ugotować zupę lub wykorzystać ją jako jeden ze składników do gulaszu warzywnego.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pumpkin spice latte – korzenny syrop dyniowy

Syrop dyniowy do pumpkin spice latte można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej, to wystarczy go zapasteryzować. Przechowywany w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, postoi nawet kilka miesięcy. Słodki aromatyczny i pyszny syrop dyniowy sprawdzi się nie tylko jako baza do pumpkin latte, ale także jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Będzie też świetnym zamiennikiem marmolady do przekładania ciasta, a w niektórych wypiekach jako zamiennik jajka.


Jaka kawa do pumpkin spice latte?

Do pumpkin latte, zamiast espresso możemy wykorzystać kawę zaparzoną w kawiarce. Jest ona mniej intensywna od tej zrobionej w ekspresie, ale w tym przypadku sprawdzi się równie dobrze. Kawę w kawiarce parzymy w proporcji 5–7 g na 100 ml wody. Najlepiej sprawdzą się świeżo zmielone ziarna z lokalnej palarni przeznaczone właśnie do parzenia kawy w ekspresach i kawiarkach. Aromat jest bezcenny.


Jak wybrać dynię do pumpkin latte?

Przy zakupie dyni w sklepie lub na lokalnym bazarku w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na jej skórkę. Powinna być ona gładka bez przebarwień i chropowatej struktury. Oprócz tego skórka dyni powinna być pomarańczowa – panuje zależność, że im bardziej pomarańczowy kolor, tym więcej wartości odżywczych (w tym m.in. beta-karotenu). Dynię należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu – najlepiej w lodówce.


Do czego można wykorzystać dynię?

Sezon na dynię zaczyna się na przełomie czerwca i lipca i trwa do końca listopada, osiągając szczyt w październiku. Z tego powodu wszelkie potrawy, które przygotowane są z tym warzywem kojarzą nam się nieodłącznie z sezonem jesiennym. Dynia ma wiele zalet, a do tego jest dość uniwersalna, dzięki czemu możemy wykorzystać ją do przygotowania różnego rodzaju dań – obiadów, deserów czy też przystawek.

Jest ona dość delikatna w smaku, a jej wnętrze jest miękkie. Dużą popularnością cieszy się zupa dyniowa przygotowana na białym winie, doprawiona świeżym korzeniem imbiru i serwowana z grzankami.

Dynia świetnie odnajduje się również w deserach, w tym m.in. sernikach czy ciastach drożdżowych. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie z niej dyniowego puree, które możemy serwować jako dodatek do dania głównego. Prawdziwym przysmakiem dla wszystkich fanów dyni jest pumpkin spice latte – jeśli dodamy do niej bitą śmietanę i startą czekoladę, to z powodzeniem możemy podawać ją w formie deseru.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne