Pumpkin latte czyli dyniowa kawa

Aksamitna, aromatyczna i rozgrzewająca kawa na mleku roślinnym to pozycja obowiązkowa w jesienno-zimowym menu!

Napoje

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 174 głosów)

Składniki:

  • Podwójne espresso lub 100 ml kawy z kawiarki
    150 ml mleka migdałowego
    50 g upieczonej dyni (najlepiej hokkaido)
    ¼ łyżeczki przyprawy korzennej
    2 łyżeczki syropu daktylowego
    opcjonalnie: kropelka ekstraktu z wanilii

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pumpkin latte to aromatyczna kawa

  • która zyskała popularność dzięki jednej z popularnych sieci kawiarni. Wegańska wersja kultowej
  • mlecznej kawy jest jeszcze bardziej kremowa i rozgrzewająca!

    Korzenny mus dyniowy

    Mus dyniowy do pumpkin latte można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej

  • trzeba przełożyć go do słoików i zawekować. Wówczas możemy przechowywać go w ciemnym
  • chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilka miesięcy. Słodki
  • aromatyczny i pyszny sprawdzi się nie tylko jako baza do pumpkin latte
  • ale także jako smarowidło do kanapek czy naleśników
  • zamiennik marmolady do przekładania ciasta
  • a w niektórych wypiekach jako zamiennik jajka.

    Zamiast espresso

    Do pumpkin latte

  • zamiast espresso
  • możemy wykorzystać kawę zaparzoną w kawiarce. Jest ona mniej intensywna od tej parzonej w ekspresie
  • ale w tym przypadku sprawdzi się równie dobrze. Kawę w kawiarce parzymy w proporcji 5-7 g na 100 ml wody. Najlepiej sprawdzą się świeżo zmielone ziarna z lokalnej palarni
  • przeznaczone właśnie do parzenia kawy w ekspresach i kawiarkach.

    Wykonanie

    Mleko migdałowe podgrzewamy lub spieniamy na ciepło. Pieczoną dynię blendujemy na gładki mus z syropem daktylowym i przyprawami korzennymi. Do wysokiej szklanki wkładamy mus dyniowy

  • a następnie wlewamy espresso. Na samą górę powoli wlewamy ciepłe
  • spienione mleko.

     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy