Sernik dyniowy

Ocena:

4.46 (188)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Sernik dyniowy to pyszna propozycja nie tylko na jesień. Jest pięknie pomarańczowy i aksamitny w smaku. Ciasteczkowy spód z kakao i imbirem świetnie współgra z serową masą zmieszaną z dyniowym purée. Całość wieńczy pachnąca pomarańczą polewa z białej czekolady. Taka kompozycja z pewnością zachwyci wszystkich miłośników serników i sezonowych przysmaków z dynią.

Składniki:

  • dynia  800 g

  • masło  115 g

  • herbatniki  300 g

  • imbir  10 g

  • kakao  30 g

  • twaróg  650 g

  • mascarpone  250 g

  • mleko skondensowane  350 g

  • mąka ziemniaczana  35 g

  • cynamon  5 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • goździki  2 g

  • sól  2 g

  • śmietana 18%  100 ml

  • jajka  4 szt.

  • biała czekolada  100 g

  • śmietana kremówka  40 ml

  • pomarańcze  1 szt.

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Purée z dyni: kroimy dynię na pół i wydrążamy pestki. Następnie kroimy dalej na mniejsze kawałki i obieramy ze skórki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 20–25 min. Po upieczeniu blendujemy dynię na gładkie purée.

    Dynia pieczona
  • Krok 2:

    Spód na sernik: masło roztapiamy w rondelku. Do malaksera (lub kielicha blendera) wkładamy herbatniki, łyżeczkę sproszkowanego imbiru i kakao. Blendujemy na pył, a na koniec dodajemy roztopione masło. Ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm – zarówno spód, jak i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  • Krok 3:

    Masa serowa: miksujemy twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, mąkę i przyprawy korzenne – łyżeczkę imbiru, cynamon, gałkę muszkatołową i mielone goździki. Dodajemy sól, śmietanę i przestudzone purée z dyni. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajka. Dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby połączyć składniki bez napowietrzania masy.

  • Krok 4:

    Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 160˚C (grzanie góra–dół). Wyjmujemy ciasto z lodówki i przelewamy na nie serową masę. Pieczemy przez 60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik dyniowy na kolejne 10 min. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika. W ten sposób pozostawiamy wypiek do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 5:

    Polewa z białej czekolady: w kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę razem ze śmietanką. Wyparzamy pomarańczę i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do polewy. Mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki purée z dyni i ponownie mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzony sernik z dynią.

Porady

  • Aby przygotować sernik dyniowy, warto wybrać dynię hokkaido. Ten rodzaj najlepiej sprawdza się w wypiekach, a przed pieczeniem nie trzeba jej obierać ze skórki.
  • Do przygotowania masy serowej potrzeba około 400 g purée z dyni. Aby uzyskać taką ilość potrzebujecie ok. 800 g dyni. W przypadku dyni hokkaido możecie kupić jej mniej – wystarczy 500 g, ponieważ tę odmianę dyni można blendować ze skórką.
  • Goździki do masy na sernik z dyni należy zmielić, najlepiej za pomocą małego młynka elektrycznego. Można też kupić w sklepie mielone goździki.
  • Jeśli do przygotowania spodu na sernik dyniowy chcecie wykorzystać świeży imbir należy go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Sernik z dyni może być podawany od razu, jak tylko polewa na jego wierzchu lekko stężeje. Jednak ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po całej nocy w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić idealny sernik dyniowy?

Jeśli wykonacie sernik według powyższego przepisu, z pewnością wyjdzie pyszny. Warto jednak zwrócić uwagę na pewne szczegóły, które mają wpływ na idealną konsystencję ciasta:

  • purée z dyni – ważne jest, aby było zblendowane na gładką masę, bez widocznych kawałków warzywa. Dzięki temu sernik dyniowy będzie miał jednolity pomarańczowy kolor i aksamitny smak, 
  • masa twarogowa – również trzeba ją zmiksować na gładki krem, najlepiej przy użyciu blendera ręcznego, 
  • temperatura pieczenia – sernik należy piec w niskiej temperaturze. Im wyższa, tym większe ryzyko, że wierzch popęka. Ważne jest również to, aby go studzić stopniowo.

Sernik dyniowy na spodzie brownie

W przepisie możecie zamienić ciasteczkowy spód do sernika, np. na spód brownie. Mocno czekoladowe ciasto będzie idealnie pasować do kremowej, dyniowej masy. W tym celu warto sięgnąć po klasyczny przepis na brownie, ale należy go wykonać z połowy porcji – do sernika z dyni potrzebny jest cienki spód.

Sernik dyniowy na spodzie brownie możecie polać polewą z białej czekolady (jak w oryginalnym przepisie), karmelem lub polewą czekoladową.

Sernik dyniowy z książki „Dziewczyny z wypiekami”

Przepis na sernik dyniowy pochodzi z książki „Dziewczyny z wypiekami. 4 pory roku”. Jest to zbiór cukierniczych cudów autorstwa Agaty Stankiewicz (twórczyni kanału Sugarlady) i Małgorzaty Nagat (właścicielki pracowni cukierniczej Candy Gold). Dziewczyny żonglują pomysłami i recepturami poznanymi podczas podróży po świecie.

Sernik dyniowy to tylko jeden z licznych przepisów, jaki znajdziecie w książce. Inspirowane włoskim czy hiszpańskim temperamentem, a także znane z babcinej kuchni – każdy z przepisów Agaty i Małgosi jest mieszanką ich bogatego doświadczenia, autorskiej fantazji i profesjonalnych zasad pieczenia. Wszystko to zgromadzone zostało w pięknym zbiorze wydawnictwa Słowne (dawniej Burda Media Polska).

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne