Sernik dyniowy

Pyszny, lekki jak chmurka i w kolorze pomarańczowym – taki jest sernik dyniowy od Dziewczyn z wypiekami. Autorki książki „Dziewczyny z wypiekami. 4 pory roku” zdradzają, jak przygotować najlepszy sernik z dynią. Przepis na masę serową z dodatkiem puree z dyni razem z polewą z białej czekolady zachwyci wszystkich miłośników ciast. Sernik z dynią jest idealny na jesień!

dodany przez: mojegotowanie

serniki Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Dynia pieczona 1.

    Aby upiec sernik dyniowy  należy zacząć od przygotowania purée z dyni. Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki. Kroimy ją na kawałki i obieramy. Warzywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180˚C, przez 20-25 minut. Następnie dynię wyciągamy i blendujemy na gładkie purée. Studzimy.

  • roztopione masło 2.

    Spód na sernik z dynią zrobiony jest z kruchych ciasteczek. Masło roztapiamy w rondelku na małym gazie. Ciasteczka wkładamy razem z 1 łyżeczką sproszkowanego imbiru i kakao do malaksera. Blendujemy na piasek i pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Masę przekładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy dokładnie spód i boki formy. Spód na sernik z dyni wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  • rozkłócone jajko 3.

    Rozgrzewamy piekarnik do 160˚C. Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.  W misce umieszczamy: twaróg, mascarpone, skondensowane mleko, mąkę, przyprawy (1 łyżeczkę imbiru, cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki), sól, śmietanę 18% oraz wcześniej przygotowane purée z dyni (należy odłożyć 2 łyżki purée na polewę). Wszystko razem dokładnie mieszamy do jednolitej konsystencji. Jajka rozkłócamy w osobnej miseczce i dodajemy je do masy. Mieszamy dosłownie chwilę, tak aby tylko połączyły się z masą. Nie chcemy jej napowietrzyć, ponieważ wtedy jest bardziej prawdopodobne, że sernik dyniowy podczas pieczenia zmieni się w zakalec. Przelewamy masę na schłodzony spód. Wkładamy sernik z dynią do wcześniej nagrzanego piekarnika, grzanie góra-dół. Po godzinie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na kolejne 10 minut. Następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim sernik dyniowy do całkowitego wystudzenia. 

  • biała czekolada 4.

    Pomarańczę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę. W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę razem ze śmietanką 30% tak, aby czekolada się rozpuściła. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Ściągamy polewę z kąpieli i dodajemy 2 łyżki purée z dyni, mieszamy. Polewę wylewamy na schłodzony i wystudzony sernik z dynią. 

Porady

  • Aby przygotować sernik dyniowy, warto wybrać dynię hokkaido. Ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w wypiekach, a przed pieczeniem nie trzeba jej obierać ze skórki.
  • Do przygotowania masy serowej potrzeba około 400 g purée z dyni. Aby uzyskać taką ilość będzie potrzebna połowa średniej dyni ważąca około 800 g. 
  • Goździki do masy na sernik z dyni należy zmielić, najlepiej za pomocą małego młynka elektrycznego. Można też kupić w sklepie goździki od razu zmielone.
  • Jeśli do przygotowania spodu na sernik dyniowy chcemy wykorzystać świeży imbir należy do najpierw zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
  • Sernik z dyni może być podawany od razu, jak tylko polewa na jego wierzchu lekko stężeje. Ciasto jednak smakuje najlepiej na drugi dzień, po całej nocy w lodówce.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić sernik dyniowy?

Aby przygotować idealny sernik z dyni należy najpierw przygotować puree z pieczonej dyni. Oczyszczone i upieczone w piekarniku warzywa najwygodniej zbledować na puree ręcznym robotem kuchennym. Ważne, aby masa była gładka, bez widocznych kawałków dyni. Dzięki temu po wymieszaniu z masą serową sernik z dyni będzie miał piękny, pomarańczowy kolor i idealną konsystencję. Jak piec sernik dyniowy? Ciasto to piecze się raczej w niskiej temperaturze. Nie powinna być ona wyższa niż 180 stopni Celsjusza, im niższa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że sernik z dynią popęka. My zalecamy piec ciasto w 160 stopniach Celsjusza przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i potrzymać w cieple jeszcze 10 minut. Następnie należy uchylić drzwiczki od piekarnika i pozwolić, aby ciasto wystygło w piekarniku. Takie powolne studzenie zminimalizuje prawdopodobieństwo, że sernik z dyni opadnie.

Dziewczyny z wypiekami

Dziewczyny z wypiekami. 4 pory roku to zbiór cukierniczych cudów autorstwa Agaty Stankiewicz (twórczyni kanału Sugarlady) i Małgorzaty Nagat (właścicielki pracowni cukierniczej Candy Gold). Dziewczyny żonglują pomysłami i recepturami poznanymi podczas podróży po świecie. Sernik dyniowy to tylko jeden z licznych przepysznych przepisów, jakie znajdziecie w książce. Inspirowane włoską beztroską czy hiszpańskim temperamentem, a także te niczym z babcinej kuchni – każdy z przepisów Agaty i Małgosi to mieszanka ich bogatego doświadczenia, autorskiej fantazji i profesjonalnych zasad pieczenia. Wszystko to zgromadzone w pięknym zbiorze wydanym przez Burda Książki.

Posłuchajcie podcastu, w którym Małgosia i Agata opowiadają o swoich ulubionych deserach na każdą z czterech pór roku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy