Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Rozgrzewająca i bogata zupa tajska z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym.

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 3.89 z 406 głosów)

Składniki:

  • filet z kurczaka - ok. 300 g
  • mleko kokosowe - ok. 200 ml
  • cebula dymka - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • marchew - 150 g
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • papryka ostra np. piri - piri - 2 szt
  • kurkuma - 1 szczypta
  • sól , pieprz - do smaku
  • sos sojowy - do smaku
  • olej - 2 łyżki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paseczki.
  • Cebulę i czosnek siekamy.
  • Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki.
  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Wrzucamy cebulkę , czosnek i papryczki.
  • Chwilkę razem smażymy uważając, by czosnek się nie przypalił!
  • Dodajemy mięso , chwilę podsmażamy i zalewamy ok. 800 ml wody.
  • Dodajemy sól , pieprz , kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew.
  • Gotujemy razem ok. minut mieszając od czasu do czasu.
  • Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe.
  • Doprawiamy do smaku i gotujemy razem ok. 5-7 minut.
  • Przed podaniem zupę tajską posypujemy posiekanym szczypiorkiem!

Kalorie: 200

Porady

Zupa tajska może przybrać różne formy i można przyrządzić ją z różnych składników. Wspólną cechą tego typu dań jest dodatek mleka kokosowego. Często zupa tajska zawiera też pastę curry, imbir i czosnek. Jest w niej zwykle sporo warzyw i mięsnych bądź rybnych kąsków. Pysznie smakuje też z owocami morza, na przykład krewetkami. Zupa tajska powinna być bardzo aromatyczna, intensywna w smaku, gęsta od dodatków i przyjemnie rozgrzewająca oraz rozbudzająca.

Jedną ze słynnych zup tajskich jest pyszna tom yum kung - wypróbuj przepis

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy