Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Zupa tajska to rozgrzewająca propozycja obiadowa, która zachwyca bogactwem składników. Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym często doprawiana jest sokiem z limonki, ostrą pastą curry lub na bazie ostrych papryczek. Zupa tajska często podawana jest z ryżem albo makaronem ryżowym. Zupa tajska z kurczakiem to także okazja do wykorzystania posiekanej kolendry. Pyszna zupa tajska to okazja do poznania nowych, orientalnych smaków. 

dodany przez: Kulinarna Ania

dania mięsne dania z kurczaka

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.81 z 480 głosów)

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cebula-krojenie-iStock (1) 1.

    Zupa tajska – przepis:
    Na początku kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. Następnie cebulę i czosnek siekamy. Potem ostre papryczki kroimy w drobniutkie paseczki. tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Do garnka dorzucamy cebulkę dymkę, czosnek i pikantne papryczki. Wszystkie składniki przez chwilę razem smażymy uważając, by czosnek się nie przypalił!

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 2.

    Następnie dodajemy mięso z kurczaka, chwilę podsmażamy i zalewamy około 800 ml wody. Następnie dodajemy sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew. Całość gotujemy razem około minutę mieszając od czasu do czasu.

  • szczypiorek-iStock (1) 3.

    Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe. Zupa tajska powinna zostać doprawiona do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy do smaku i gotujemy razem przez około 5-7 minut. Przed podaniem zupa tajska powinna być posypana posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

Kalorie: 200

Porady

Zupa tajska może przybrać różne formy i można przyrządzić ją z różnych składników. Wspólną cechą tego typu dań jest dodatek mleka kokosowego. Często zupa tajska zawiera też pastę curry, imbir i czosnek. Jest w niej zwykle sporo warzyw i mięsnych bądź rybnych kąsków. Pysznie smakuje też z owocami morza, na przykład krewetkami. Zupa tajska powinna być bardzo aromatyczna, intensywna w smaku, gęsta od dodatków i przyjemnie rozgrzewająca oraz rozbudzająca.

Jak zrobić zupę tajską?

Zupa tajska to przykład idealnego rozłożenia czterech smaków: ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. Ostrość uzyskiwana jest przez dodanie ostrych past curry, imbiru, świeżo zmielonego pieprzu i papryczek chilli. Słodkość najczęściej pochodzi od zastosowanych warzyw lub uprażonych orzechów np.: ziemnych lub nerkowca. Na przykład od marchewek, groszku zielonego i kukurydzy. Słony smak można z powodzeniem uzyskać od sosu sojowego, suszonych ryb, podsmażonych owoców morza albo kurczaka. Zupa tajska dopełniona zostaje kwaśnym smakiem, który zaczerpnięty zostaje z octu ryżowego, soku z cytryny, soku z limonki albo z warzyw w marynacie.

 

Jedną ze słynnych zup tajskich jest pyszna tom yum kung - wypróbuj przepis

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy