Zupa tajska to rozgrzewająca propozycja obiadowa, która zachwyca bogactwem składników. Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym często doprawiana jest sokiem z limonki, ostrą pastą curry lub na bazie ostrych papryczek. Zupa tajska często podawana jest z ryżem albo makaronem ryżowym. Zupa tajska z kurczakiem to także okazja do wykorzystania posiekanej kolendry. Pyszna zupa tajska to okazja do poznania nowych, orientalnych smaków.
Zupa tajska / fot. StockFood
(średnia 3.81 z 480 głosów)
Zupa tajska – przepis:
Na początku kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. Następnie cebulę i czosnek siekamy. Potem ostre papryczki kroimy w drobniutkie paseczki. tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Do garnka dorzucamy cebulkę dymkę, czosnek i pikantne papryczki. Wszystkie składniki przez chwilę razem smażymy uważając, by czosnek się nie przypalił!
Następnie dodajemy mięso z kurczaka, chwilę podsmażamy i zalewamy około 800 ml wody. Następnie dodajemy sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew. Całość gotujemy razem około minutę mieszając od czasu do czasu.
Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe. Zupa tajska powinna zostać doprawiona do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy do smaku i gotujemy razem przez około 5-7 minut. Przed podaniem zupa tajska powinna być posypana posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
Kalorie: 200
dania mięsne, dania z kurczaka - zobacz inne inspiracjePorady
Zupa tajska może przybrać różne formy i można przyrządzić ją z różnych składników. Wspólną cechą tego typu dań jest dodatek mleka kokosowego. Często zupa tajska zawiera też pastę curry, imbir i czosnek. Jest w niej zwykle sporo warzyw i mięsnych bądź rybnych kąsków. Pysznie smakuje też z owocami morza, na przykład krewetkami. Zupa tajska powinna być bardzo aromatyczna, intensywna w smaku, gęsta od dodatków i przyjemnie rozgrzewająca oraz rozbudzająca.
Jak zrobić zupę tajską?
Zupa tajska to przykład idealnego rozłożenia czterech smaków: ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego. Ostrość uzyskiwana jest przez dodanie ostrych past curry, imbiru, świeżo zmielonego pieprzu i papryczek chilli. Słodkość najczęściej pochodzi od zastosowanych warzyw lub uprażonych orzechów np.: ziemnych lub nerkowca. Na przykład od marchewek, groszku zielonego i kukurydzy. Słony smak można z powodzeniem uzyskać od sosu sojowego, suszonych ryb, podsmażonych owoców morza albo kurczaka. Zupa tajska dopełniona zostaje kwaśnym smakiem, który zaczerpnięty zostaje z octu ryżowego, soku z cytryny, soku z limonki albo z warzyw w marynacie.
Jedną ze słynnych zup tajskich jest pyszna tom yum kung - wypróbuj przepis
Komentarze