Zupa z dyni na ostro

Zupa dyniowa na ostro to świetne danie dla fanów pikantnych dań. Krem z dyni na ostro na pewno doskonale rozgrzeje w pochmurny, jesienny dzień. Zupa dyniowa na ostro może być przygotowana z każdego rodzaju dyni, ale najlepsza będzie dynia hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać, dzięki czemu czas przygotowania nieco się skraca. Przepis na pikantną zupę z dyni nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy dania główne

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 209 głosów)

Zupa z dyni na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dynia pieczenie 1.

    Dynię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą (dynia hokkaido nie wymaga obierania), usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Pokrojone kawałki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy oliwą (wystarczy 1 łyżka), doprawiamy solą i pieprzem, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut.

  • Blender dynia 2.

    W międzyczasie cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę bądź ścieramy na tarce, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Siekamy również papryczkę chili (najbezpieczniej będzie to robić w rękawiczkach). W większym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Ważne, aby garnek miał grube dno, inaczej warzywa mogą się przypalić. Gdy oliwa osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucamy na nią posiekaną cebulę oraz papryczkę i chwilkę smażymy. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek oraz liść laurowy. Całość chwilę smażymy, raz po raz mieszając. Następnie do garnka wlewamy litr bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa z dyni na ostro zacznie się gotować, dodajemy dynię, słodką paprykę oraz chili w proszku. Gotujemy całość przez 10 minut, po czym zupę blendujemy. Zupę z dyni najlepiej podać z grzankami, paseczkami chili i zieloną cebulką.

Porady

Jak zniwelować pieczenie po ścieraniu ostrej papryczki?

Aby przygotować krem z dyni na ostro, niezbędne będą świeże papryczki chili. Należy je zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulką. Papryczkę chili zalecamy ścierać na tarce w rękawiczkach - dlaczego? Składnikiem, który sprawia, że pikantny krem z dyni jest aż tak rozgrzewający, jest kapsaicyna. To właśnie dzięki niej papryka jest ostra i im większe jej stężenie, tym bardziej paląca jest papryka. Do pomiaru ostrości papryki służy skala Scoville'a, według której słodka papryka ma wartość 0, chili (bez którego nie powstanie zupa dyniowa na ostro) między 2500-8000, natomiast wartość najostrzejszej jak dotąd papryki wynosi aż 3 180 000. Kapsaicynę znajdziemy także w gazach pieprzowych i innych środkach drażniących. Jak zniwelować jej działanie? Jako że kapsaicyna to związek rozpuszczalny w tłuszczach, najlepiej będzie zmyć ją właśnie czymś tłustym - masłem, olejem, jogurtem czy mlekiem. Lepiej będzie unikać wody czy innych płynów, które nie zawierają tłuszczu, ponieważ one nie tylko nie zmyją kapsaicyny, ale jeszcze dalej ją rozprowadzą.


Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę z dyni na ostro?

Dynia jest zdecydowanie najpopularniejszym jesiennym warzywem. Możemy zrobić z niej nie tylko zupę, lecz znajdziemy także świetne przepisy na inne, często niecodzienne dania: lazania z dyni, dyniowa kawa, placki z dyni czy curry z dynią to przepisy, które na pewno warto wypróbować. Zwłaszcza wziąwszy pod uwagę rozmiar tego warzywa - dynie nierzadko są tak duże, że spokojnie wystarczy na kilka dań! Niemniej jednak zupa z dyni jest niewątpliwie najpopularniejszym daniem, a przepis na pikantną zupę z dyni tym bardziej warto wypróbować na jesień, ponieważ rozgrzeje nas podwójnie. Jak zrobić zupę z dyni na ostro? To bardzo proste. Przygotowania zaczynamy od umycia warzyw: dyni, ziemniaków, papryczek chili. Jeśli przygotowujemy zupę z dyni hokkaido, to zaoszczędzimy nieco czasu na obieraniu - tę dynię można spokojnie jeść ze skórką. Z dyni usuwamy pestki i kroimy ją w średniej wielkości kostkę. Następnie dynię wrzucamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy niewielką ilością oliwy, posypujemy solą, pieprzem i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy dynia się piecze, zajmujemy się pozostałymi składnikami. Obraną z łupin cebulę kroimy w piórka bądź drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili drobno siekamy - najlepiej w rękawiczkach, żeby uniknąć nieprzyjemnych poparzeń. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzewamy nieco oliwy i podsmażamy na niej posiekaną cebulę i paprykę. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i startym czosnkiem, całość przez chwilę smażymy. Następnie do garnka wlewamy bulion (najlepiej warzywny, ale może być także drobiowy bądź inny) i zagotowujemy. Kiedy wywar już będzie się gotował, dodajemy do niego upieczoną dynię oraz sproszkowane papryki. Zupa dyniowa na ostro powinna się gotować przez koło 10 minut. Po tym czasie możemy ją zblendować, aby powstał krem z dyni na ostro. Jak powinna być podana zupa z dyni na ostro? Najlepiej będzie posypać ją z wierzchu grzankami i posiekaną zieloną cebulką oraz udekorować paseczkami papryczki chili.

Czytaj także: Dynia w garnku - jaką odmianę wybrać i jak przyrządzać?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy