Dahl - indyjska zupa z soczewicy

Dahl to indyjska zupa z soczewicy, pomidorów i papryki. Aromatyczna i pożywna, doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Ocena:

(średnia 4.47 z 210 głosów)

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
    1 l wody
    6 pomidorów
    2 papryki
    pęczek natki pietruszki
    ½ puszki mleka kokosowego
    2 łyżeczki kuminu
    1 łyżeczka kurkumy
    ½ łyżeczki chili
    ½ łyżeczki imbiru
    opcjonalnie: 1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki czarnego pieprzu
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju rzepakowego

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Dahl to indyjska zupa na bazie soczewicy i pomidorów. Gęsta, pikantna i aromatyczna, mocno rozgrzewa! To idealny pomysł na obiad w chłodne dni.

    Dahl może mieć konsystencję zupy lub gulaszu. Wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę. Podstawowymi składnikami tej indyjskiej potrawy są soczewica, pomidory i papryka. Podstawowe przyprawy to kumin, kolendra i kurkuma.

    W kuchni indyjskiej nie ma jednego właściwego przepisu na każdą potrawę. Tu króluje różnorodność i wyobraźnia. Dlatego dahl ma mnóstwo różnych wersji. Jedni dodają do niego świeżej kolendry, inni pietruszki. Niektórzy dodają cukinię, ziemniaki czy bataty, a wielbiciele prostoty ograniczają się do pomidorów i papryki. Dahl to prosta i szybka w przygotowaniu. Może być pikantna i bardzo aromatyczna, a jeśli wolimy – kremowa i łagodna. Wszystko zależy od tego, jak ją doprawimy i tego, która wersja nam bardziej odpowiada.

    Wykonanie

    Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie parzymy we wrzątku pomidory i obieramy. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy je do zupy i dalej gotujemy. Dodajemy przyprawy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy, aż pomidory się rozpadną, a zupa stanie się gęsta. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią zupę przed podaniem.

     

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy