Dahl - indyjska zupa z soczewicy

Dahl to indyjska zupa z soczewicy, pomidorów i papryki. Gęsta, pikantna i aromatyczna. To danie, które syci na długo i mocno rozgrzewa! Dahl z soczewicy to idealny pomysł na obiad w chłodne dni. 

Zupydahlzupa gulaszowagulaszgulasz węgierski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 212 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-12378707551.Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie parzymy we wrzątku pomidory i obieramy. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy je do zupy i dalej gotujemy.
  • iStock-12378691472.Dodajemy przyprawy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy, aż pomidory się rozpadną, a zupa stanie się gęsta.
  • iStock-10624954103.Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią zupę przed podaniem.

Porady

Jak zrobić Dahl? Prosty przepis na indyjską zupę z soczewicy

Zupa dahl z czerwonej soczewicy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, które szybko zdobyło popularność na całym świecie. Ta hinduska zupa z soczewicy jest już obecnie dostępna w menu wielu restauracji. Jednak aby spróbować dahl z czerwonej soczewicy, wcale nie musimy rezerwować stolika w indyjskiej knajpie. Tę zupę łatwo przygotujemy w domowym zaciszu. Przepis na zupę dahl jest banalnie prosty, więc poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Jak zrobić dahl z soczewicy? Najprostszy przepis na dahl wymaga dosłownie kilku składników. Wystarczy ugotować soczewicę, a następnie dodać do niej cebulę, pomidory, paprykę i przyprawy. Wszystkie składniki gotujemy do miękkości, a następnie wlewamy mleczko kokosowe. Do tego dodajemy dużo aromatycznych przypraw i dahl z soczewicy gotowy!

Aromatyczne przyprawy do dahl

Kuchnia indyjska to bogactwo smaków i zapachów. Wszystkie hinduskie dania charakteryzuje duża dawka przypraw. Również zupa z soczewicy nie uda się bez dodatku kilku niezbędnych składników. Tradycyjny przepis na zupę dahl wymaga dodania kuminu, kurkumy, kolendry, chilli i curry, ale w wielu recepturach na to danie pojawia się także mieszanka garam masala oraz kozieradka czy czarna gorczyca.  

Z czym podać dahl?

Tradycyjnie dahl z soczewicy podawany jest z chlebkami naan, pitą lub ryżem. Jeśli podajemy gęstszą wersję dahl, w formie gulaszu, możemy zrezygnować z dodatków i podać go solo.Na wierzchu zwykle ląduje pokaźna łyżka gęstego jogurtu naturalnego, który łagodzi ostrość potrawy. Całość warto posypać świeżymi ziołami, najlepiej natką pietruszki lub świeżą kolendrą. 

Notka redakcyjna

Dahl z soczewicy na różne sposoby 

W kuchni indyjskiej nie ma jednego właściwego przepisu na każdą potrawę. Tu króluje różnorodność i wyobraźnia. Przepis na dahl również ma mnóstwo wersji. Dahl może mieć konsystencję zupy lub gulaszu, wszystko zależy od tego, na co akurat mamy ochotę. Jedni dodają do niego świeżej kolendry, inni pietruszki. Niektórzy dodają cukinię, ziemniaki czy bataty, a wielbiciele prostoty ograniczają się do pomidorów i papryki.Indyjska zupa dahl może być pikantna i bardzo aromatyczna, a jeśli wolimy – kremowa i łagodna. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych i kulinarnej wyobraźni. 

Dahl w wersji mięsnej

Indyjska zupa z soczewicy z założenia jest potrawą wegetariańską, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby lekko zmodyfikować przepis podstawowy. Dahl można wzbogacić mięsem mielonym lub pokrojonym w kostkę kurczakiem. Dahl w takim wydaniu to już nie tylko zupa, a sycące danie główne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy