Zupa z dyni i jabłek

Kremowa zupa z dyni to klasyk na jesienny obiad. Możemy podkręcić jej smak poprzez dodatek jabłek! Zupa z dyni i jabłek oraz nutą imbiru skutecznie rozgrzewa i pysznie smakuje.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • spora dynia kent
  • 2 jabłka goldeny
  • 1-cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy i usuwamy pestki, kroimy w kawałki.
  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki.
  3. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Na dużej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy imbir, cynamon i kawałki dyni, smażymy przez 3–4 min.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy wodą. Dodajemy jabłka, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Sprawdzamy stan gotowania, nakłuwając dynię widelcem.
  6. Przekładamy warzywa razem z sosem z gotowania do misy blendera i miksujemy, aż zupa będzie zupełnie gładka. Przyprawiamy do smaku i podajemy na gorąco, posypaną cynamonem.
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

Zobacz też: zupa z kurczakiem

zupa z dyni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy