Zupa z dyni i jabłek

Kremowa zupa z dyni to klasyk na jesienny obiad. Możemy podkręcić jej smak poprzez dodatek jabłek! Zupa z dyni i jabłek oraz nutą imbiru skutecznie rozgrzewa i pysznie smakuje.

zupa z dyni

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Składniki:

  • spora dynia kent
  • 2 jabłka goldeny
  • 1-cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżeczka cynamonu w proszku
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię obieramy i usuwamy pestki
  • kroimy w kawałki.
  • Jabłka obieramy
  • usuwamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki.
  • Imbir obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na dużej patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło
  • dodajemy imbir
  • cynamon i kawałki dyni
  • smażymy przez 3–4 min.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem
  • zalewamy wodą. Dodajemy jabłka
  • gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Sprawdzamy stan gotowania
  • nakłuwając dynię widelcem.
  • Przekładamy warzywa razem z sosem z gotowania do misy blendera i miksujemy
  • aż zupa będzie zupełnie gładka. Przyprawiamy do smaku i podajemy na gorąco
  • posypaną cynamonem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy