Dynia Hokkaido - właściwości

Dynia Hokkaido jest prawdziwą witaminową bombą. Zawiera beta-karoten, witaminę A i witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak: potas, wapń i fosfor. Pestki dyni są bogate w niacynę, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wyciśnięty z nich olej można uznać za jeden z najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych o wyjątkowej kombinacji wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie dlatego jest pożądanym składnikiem zbilansowanej diety, szczególnie wegańskiej i wegetariańskiej. Ma również właściwości oczyszczające.

Dynia Hokkaido kcal, czyli czy dynia jest kaloryczna?

Ten gatunek dyni polecany jest osobom na diecie redukcyjnej, gdyż ma bardzo mało kalorii, a przy tym dostarcza dużo błonnika. Ile kalorii ma dynia hokkaido? W 100 gramach tego pomarańczowego przysmaku znajduje się jedynie 35 kalorii. Przy tak niskiej kaloryczności, dynia jest jednocześnie bardzo sycąca, dlatego doskonale sprawdzi się jako składnik lekkostrawnych dań w wersji fit! 

Jak wybrać dynię Hokkaido?

Kupując dynię, należy zwrócić uwagę na twardość i wybarwienie skórki. Skórka hokkaido powinna być intensywnie pomarańczowa, chociaż czasem bywa żółtawa. Miąższ również ma głęboki pomarańczowy odcień i nadaje pięknego koloru zupom oraz wypiekom. Tym niedojrzałym brakuje smaku, a zbyt stare są blade i włókniste. Powinniśmy wybierać jednolitą dynię o gładkiej skórce, na której nie żadnych obić czy ciemnych śladów. 

Jak jeść dynię Hokkaido?

Co zrobić z dyni hokkaido? Jest całe mnóstwo możliwości! Można ją gotować, smażyć, grillować i piec. Pieczona dynia Hokkaido to nie tylko przepyszna, ale i najszybsza opcja spośród innych gatunków dyń. Wszystko dlatego, że znaczącą przewagą dyni Hokkaido nad innymi odmianami jest to, że można ją jeść wraz ze skórką, zachowując tym samym wiele wartości odżywczych. Pieczenie dyni hokkaido nie wymaga uciążliwego obierania, co bardzo ułatwia jej obróbkę. Wystarczy ją dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Upieczona hokkaido będzie natomiast słodkawa, podobna do ziemniaków i pieczonych kasztanów jadalnych. Oczyszczając dynię z pestek, nie należy ich wyrzucać, a wykorzystać w kuchni! Oczyszczone i wysuszone pestki staną się świetną, zdrową przekąską, szczególnie kiedy uprażymy je na suchej patelni. 

Zobacz też: Przepisy na Halloween

Dynia Hokkaido - przepisy

Rosnące zainteresowanie zrównoważoną dietą wpłynęło na wzrost popularności dyni Hokkaido. Jest ona idealnym zamiennikiem niezdrowych dodatków do dań, ale również głównym składnikiem posiłku. Możliwości wykorzystania dyni Hokkaido w kuchni roślinnej są wręcz nieograniczone. Najbardziej znanym przepisem jest zdecydowanie zupa krem z dyni hokkaido, ale można ją wykorzystać także w sosach i gulaszach, zarówno klasycznych jak i wegetariańskich. Dzięki ziemniaczanej konsystencji nadaje się też do przygotowywania purée i włoskich klusek gnocchi, a także jako farsz do pierogów z dynią. Z powodzeniem można ją także faszerować rozmaitymi nadzieniami i zapiekać w całości. Taka faszerowana dynia to nie tylko pyszny i zdrowy, ale także pięknie wyglądający posiłek. Warto wypróbować także zdrowe i pyszne frytki z dyni hokkaido. Z dyni zrobimy też wspaniałą surówkę do obiadu. Z kolei jeśli mamy ochotę na deser – również wegański – dynia z pewnością się w nim odnajdzie.  W prosty sposób wyczarujemy dyniowe ciasteczka, puszyste muffiny. Puree z dyni to także doskonała baza do masy na dyniowy sernik czy śniadaniowe placki. Przetwory na bazie dyni doskonale przechowują się w słoikach w postaci marmolad, dżemów i soków przecierowych. Dzięki temu zyskamy smaczne urozmaicenie potraw roślinnych, również poza sezonem na dyniowate.