Kompot z dyni

Ocena:

4.25 (210)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Kompot z dyni jest świetnym napojem. Przyjemnie orzeźwia, dobrze zaspokaja pragnienie, a dzięki dodatkowi korzennych przypraw dba między innymi o szybsze trawienie. Sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, ale i jako napój pity między posiłkami. Co ważne, do jego przygotowania możemy też wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka. Sprawdź nasz przepis na kompot z dyni!

Składniki:

  • dynia  0.5 szt.

  • woda  5 l

  • goździki  10 szt.

  • anyż  3 szt.

  • cynamon  1 łyżeczka

  • ocet  6 łyżek stołowych

  • cukier  3 łyżki stołowe

Kompot z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. I gotujemy. Dodajemy goździki, anyż, cynamon i cukier do smaku, a następnie ocet. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Kompot z dyni gotowy!

    kompot-z-dyni1

Porady

W przepisie na kompot z dyni wykorzystujemy:

  • dynię – najlepiej średniej wielkości
  • cukier – można zastąpić miodem
  • goździki i anyż – jeśli nie lubimy, można nie dawać

Kompot z dyni najlepiej będzie się prezentował w dużym szklanym dzbanku. Postawmy go na stole i niech każdy z domowników sam naleje sobie porcję kompotu. Do dzbanka warto wrzucić też kilka kawałków dyni - będą świetnie wyglądać.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kompot z dyni – przepis prosty

Przepis na kompot z dyni nie jest zbyt skomplikowany. Warto jednak pamiętać o kilku elementach, które mogą wpłynąć na finalny efekt. Przede wszystkim powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę dyni. Mimo, że kompot uda się praktycznie z każdej dyni, którą znajdziemy w sklepie, to najlepsze będą do niego dynie takie jak piżmowa czy hokkaido. Ich miąższ jest soczysty i ma piękny kolor – dzięki temu nasz kompot z dyni również będzie intensywnie pomarańczowy.

Dynię przed ugotowaniem musimy obrać i oczyścić z pestek. Nie jest to takie łatwe, gdy dynia jest surowa. Kiedy przygotowujemy zupę krem z dyni czy ciasta z jej dodatkiem, zwykle dynię pieczemy, co powoduje, że skórka właściwie sama z niej schodzi. W przypadku surowej dyni, najlepiej przekroić ją na pół, a następnie na ćwiartki. Jeśli mamy dużą dynię, może się okazać, że trzeba będzie podzielić ją na jeszcze mniejsze części. Następnie usuwamy z dyni pestki, które można uprażyć w piekarniku i zjeść jako zdrową przekąskę. Z ćwiartek dyni łatwiej będzie nam wykroić skórę, ale trzeba pamiętać, że dynia jest twarda i powinniśmy obierać ją ostrożnie.

Jak zrobić kompot z dyni?

Jak ugotować kompot z dyni? My proponujemy kompot z dyni z octem. Zamiast octu możecie użyć też soku z cytryny, efekt będzie podobny. Nasz kompot z dyni przyprawiamy korzennie – dodatek cynamonu, anyżu i goździków sprawi, że będzie to prawdziwy jesienny przysmak. 

Kompot z dyni warto urozmaicić dodając do niego na przykład pokrojone w plasterki jabłko. Sprawdzą się też inne owoce, na przykład morele czy brzoskwinie. Samą dynię do kompotu możemy pokroić w kostkę lub grubsze plasterki. Ugotowana dynia z kompotu nadaje się do jedzenia – można wykorzystać ją w innych daniach. Przykładowo, zblendowana na puree może posłużyć za dodatek do zupy dyniowej, być dodatkiem do naleśników czy placków. Możemy też zjeść ją po prostu samą, po wypiciu kompotu.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne