REKLAMA

Tort śmietanowy z owocami

Tort śmietanowy z owocami to prawdziwa elegancja wśród deserów. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej, przez co sprawdzi się na każdą wyjątkową okazję. Jak zrobić go, aby był idealnie puszysty, odpowiednio wilgotny i pięknie udekorowany? Zobaczcie nasz przepis i garść przydatnych porad, dzięki którym zamienicie swoją kuchnię w najlepszą cukiernię!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty tort śmietanowy biszkopt Desery

Czas przygotowania:
6godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • biszkopt 1.

    Biszkopt: jajka wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy dno tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy, dodając stopniowo 120 g cukru, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy po po jednym żółtku, ciągle miksując. Do masy jajecznej partiami dosypujemy mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy ręcznie, przy pomocy szpatułki lub łyżki. 

  • Biszkopt krojenie 2.

    Pieczenie biszkoptu: ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto już całkowicie wystygnie, kroimy je na 3 równe części. Można do tego użyć noża, nitki lub cienkiego drucika.

  • Śmietana 3.

    Krem śmietanowy: mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Wybrane owoce myjemy, obierami i kroimy na mniejsze kawałki.

  • Sok z cytryny 4.

    Poncz: do połowy szklanki wody dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny oraz 1 łyżkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy. 

  • smarowanie-tortu-kremem 5.

    Składanie tortu: tak powstałym ponczem nasączamy delikatnie pierwszy blat biszkoptu. Następnie rozsmarowujemy na nim krem śmietanowy i układamy równomiernie owoce. Na to nakładamy kolejny biszkoptowy blat, ponownie nasączamy go ponczem i nakładamy kolejną warstwę śmietany oraz owoców. Wszystko przykrywamy ostatnim blatem ciasta i pokrywamy pozostałą śmietaną na wierzchu i dookoła boków. Dobrze, żeby tort postał w lodówce 4-6 godzin przed podaniem.

Porady

  • Tort śmietanowy z owocami świetnie smakuje też w wersji czekoladowej. Wystarczy, że do biszkoptu dodamy 2-3 łyżki kakao, a krem wzbogacimy rozpuszczoną mleczną czekoladą. 
  • Jeśli przygotowujecie tort dla dorosłych gości, poncz do nasączania biszkoptu możecie wzbogacić o łyżkę spirytusu, koniaku bądź ulubionego likieru czy nalewki. Taki mały dodatek robi wielką różnicę w smaku!
  • Jeśli nie lubisz biszkoptu, możesz go wymienić na spód z kruchej bezy. Taki tort bezowy z mascarpone i owocami smakuje równie pysznie i zawsze robi wielkie wrażenie.
  • Zanim zaczniemy smarować tort kremem śmietankowym, należy go porządnie schłodzić. Zimny krem będzie gęstszy, dzięki czemu łatwo uda się nim otynkować tort. Najwygodniej będzie robić to specjalną szpatułą lub packą cukierniczą, ale jeśli nie mamy takiego sprzętu, sprawdzi się tu też długi nóż.

Jeśli wolicie krem na bazie mascarpone to polecamy nasz przepis na tort z mascarpone i owocami.

Notka redakcyjna

Krem śmietanowy do tortu - o tym musisz pamiętać

Jak zrobić masę śmietanową do tortu? Wbrew pozorom to szybkie i proste zadanie. Najprostszy krem do tortu przygotujemy z ubitej śmietanki 36%. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, a wtedy krem śmietankowy wyjdzie idealnie. Po pierwsze, ważne aby przed ubijaniem dobrze schłodzić kremówkę. Dzięki temu, mamy gwarancję, że ubije się ona na sztywno. Warto wspomnieć też o czasie ubijania, gdyż zbyt długie miksowanie sprawi, że "przebijemy" śmietankę i masa nam się zwarzy. Jak uratować zważony krem? Wystarczy dodać do niego 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%) i jeszcze chwilę wszystko razem miksować. Po chwili bita śmietana powinna wrócić do odpowiedniej konsystencji.

Krem śmietankowy do tortu możemy przygotować z przeróżnymi dodatkami, które wzbogacą jego smak i kolor. Jeśli chcemy, aby krem był bardziej stabilny i zwarty, do bitej śmietany możemy dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretkę owocową o ulubionym smaku. Ten dodatek nie tylko nada kremowi odpowiedniej konsystencji, ale także pysznego smaku i pięknego koloru. Jeśli chodzi o kolorowanie kremu, można do tego też użyć barwników spożywczych lub naturalnego syropu czy soku z wiśni.

W kremach często znajdujemy też kawałki owoców, dzięki którym masa nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie wygląda po rozkrojeniu tortu. Musimy jednak pamiętać, że kawałki owoców, zarówno tych świeżych, jak i z puszki, puszczają sok, przez co krem śmietanowy może się nieco rozrzedzić. 

Tort śmietanowy z owocami - przepis podstawowy i pomysły na różne dodatki

Podstawowy przepis na tort śmietanowy można modyfikować na wiele sposobów, zmieniając kremy czy dodając przeróżne owoce, orzechy bądź bakalie. W cukierniach, kawiarniach czy sklepach najczęściej spotykamy tort śmietanowy z brzoskwiniami, malinami czy truskawkami. Warto jednak przetestować też wariant ze słodkimi borówkami amerykańskimi, odświeżającymi pomarańczami czy z egzotycznym mango. Poza sezonem na świeże owoce dobrym pomysłem jest także tort z dżemem lub z owocami z puszki w syropie.

Innym pomysłem jest tort śmietankowy z czekoladą. Ten smak rozkocha w sobie każdego łasucha, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Aby zrobić szybki krem stracciatella, wystarczy ubić śmietankę według podstawowego przepisu, a następnie posiekać tabliczkę czekolady i dodać jej kawałki do kremu. Przygotowanym kremem przekładamy warstwy biszkoptu, a na wierzchu tynkujemy tort kremem czekoladowym. Taki krem zrobimy, roztapiając w rondelku czekoladę, a następnie dodając do niej śmietankę kremówkę. Kiedy czekolada ostygnie, zamieni się w gęsty i aksamitny krem, którym łatwo otynkujemy nasz tort czekoladowy.

Polecamy też przepis na najbardziej klasyczny tort śmietankowy.

Jak udekorować tort śmietanowy?

Tort śmietankowy można ozdabiać na przeróżne sposoby, personalizując go pod konkretnego solenizanta czy daną okazję. Najprostszym sposobem na dekoracje tortu jest otynkowanie go kremem lub polewą, a następnie obsypanie posypką z wiórek kokosowych, mielonych orzechów włoskich czy płatków migdałowych. Innym ciekawym pomysłem może być obłożenie tortu dookoła rurkami waflowymi, wafelkami czy podłużnymi biszkoptami

Imprezowy bądź urodzinowy tort śmietankowy z owocami warto udekorować dodatkowo napisem z życzeniami, imieniem solenizanta lub jego liczbą lat. Czym zrobić napis na torcie śmietanowym? Najczęściej wykorzystujemy do tego pisaki cukrowe, jednak jeśli nie mamy pod ręką takich akcesoriów cukierniczych, możemy zrobić rękaw z folii lub papieru do pieczenia. Aby zrobić własny rękaw cukierniczy, należy zwinąć papier w rożek i przelać do niego rozpuszczoną czekoladę czy lukier. Teraz wystarczy już tylko odciąć końcówkę rożka i już możemy pisać nim na tortach! Innym pomysłem może być wycięcie napisu w twardym kartonie, a następnie posypanie po szablonie ciemnym kakao. W ten sposób szybko wyczarujemy dowolny napis.

Tort z bitą śmietaną można też ozdobić dekoracjami z masy cukrowej lub marcepanowej. Obie te masy świetnie sprawdzą się zarówno do pokrycia całego tortu, jak i do wycinania z niej kształtów i wzorów oraz lepienia przeróżnych figurek czy kwiatów. Takie dekoracje fantastycznie sprawdzą się, kiedy szykujemy tort na komunię, ślub czy chrzest.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy