tort bezowy

bardzo dobry tort, nie lubię bezy ale w torcie równoważy z lekkim kremem i kwaśnymi owocami, pycha

tortyDeserybezy

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 145 głosów)

Składniki:

  • na 2 bezowe spody:
  • 8-10 białek – w zależności od wielkości jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • na krem
  • kilogram owoców malin, jagód, borówek – do wyboru
  • 500 ml śmietany 30%
  • opakowanie sera mascarpone (dałam zwykłego delfiko, z wiaderka)
  • płatki migdałowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać. Białkową masę wlać do tortownicy albo wyłożyć szprycą i piec w temperaturze 150st. przez 70 minut. Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubić i wymieszać z serem, dodać cukier. Wysmarować bezowy zimny spód. Na krem układać owoce. Owoce obsypać płatkami.
  • Ja robiłam dwa takie torciki ale można je złożyć razem i zrobić jeden wysoki.

Porady

Zobacz też: Deser bezowy z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy