Tort bezowy z mascarpone i owocami

Tort bezowy z mascarpone i owocami jest wspaniałą propozycją na efektowny deser, który przygotowuje się naprawdę łatwo. Zachwyca swą prostotą i zapewnia niezapomniane doznania, a to wszystko dzięki chrupiącej bezie, aksamitnemu kremowi i orzeźwiającym owocom. Sprawdza się na święta, spotkania w gronie rodziny i przyjaciół i wszystkie inne, wyjątkowe okazje. Zdradzamy niezawodny przepis na tort bezowy.

dodany przez: Kulinarna Ania

torty beza

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 147 głosów)


Tort bezowy z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • tort bezowy 2 1.

    Blaty bezowe przepis: nagrzewamy piekarnik do 150°C. W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier – miksujemy aż się całkowicie rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, mieszamy do połączenia składników.

  • białka jajek 2.

    Formowanie blatów bezowych: na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 okręgi, o średnicy ok. 16 cm – ważne, żeby wszystkie były takie same. Masę bezową dzielimy na 3 części i nakładamy na przygotowane okręgi, wyrównujemy.

  • blat bezowy 3.

    Pieczenie: wsadzamy je do wcześniej nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez 90 minut, bez termoobiegu. Po tym czasie blaty zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

  • tort-bezowy1 4.

    Krem do tortu bezowego z mascarpone: mocno schłodzoną śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy na sztywno, ok. 10 minut. Dodajemy cukier puder, mieszamy, a następnie partiami dokładamy mascarpone – miksujemy do połączenia składników.

  • tort bezowy - warstwy 5.

    Tort bezowy – układanie warstw: krem mascarpone dzielimy na 3 części, następnie nakładamy go na pierwszy blat, wyrównujemy, układamy na nim drugą bezę, lekko dociskamy, powtarzamy czynność. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnią porcję kremu z bitą śmietaną i mascarpone i ozdabiamy owocami.

Porady

  • Jeśli mamy tylko małe jajka to warto użyć dwóch więcej, żeby tort bezowy miał odpowiednią wielkość, inaczej blaty mogą wyjść zbyt cienkie.
  • Do tortu bezowego z serkiem mascarpone pasują – maliny, jagody, truskawki, borówki, porzeczki, w zimę mogą to być winogrona, cytrusy, kiwi i mango.
  • Ciekawą propozycją, zwłaszcza na święta wielkanocne jest tort bezowy z mascarpone i kajmakiem.
  • Z żółtek, które zostaną nam z przygotowania tortu bezowego z mascarpone i owocami można zrobić deser w postaci crème brulee lub krem zabaglione, którym polejemy wierzch deseru.
  • Jeśli nie przepadamy za bezą bez problemu możemy zrobić tradycyjny tort z mascarpone z owocami, w którym podstawą będą blaty biszkoptowe.  
  • Tort bezowy z mascarpone i owocami podajemy na paterze płaskiej lub na nóżce na środek stołu. To jedno z tych ciast, które trzeba pokroić przy gościach, ponieważ największe wrażenie robi właśnie w całości.
  • Żeby podkreślić wyjątkowość tego deseru, warto użyć pięknej porcelany. Postawmy na klasyczne kolory, czyli biel i czerń, one zawsze wyglądają stylowo. Możemy także przełamać je na przykład złotymi widelczykami do ciasta. Całość będzie wyglądać świetnie, a zestaw eleganckich talerzyków deserowych z pewnością posłuży nam przy niejednej okazji!

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort bezowy?

Przygotowanie tortu bezowego jest łatwiejsze niż się wydaje. Ważne jest jednak dokładne stosowanie się do kroków przygotowania. W przepisie wykorzystujemy stosunkowo dużo cukru. O ile przy okazji pieczenia innych ciast, możemy nieco zmniejszyć jego ilość, jeśli wolimy mniej słodkie wypieki, o tyle w przypadku blatów bezowych nie powinniśmy tego robić. Jeśli dodamy mniej cukru, beza może się nie udać. Chodzi o to, by bezowa masa miała odpowiednią konsystencję – dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę pyszna. Jednak możemy zastąpić go erytrolem lub ksylitolem, przy zachowaniu tej samej ilości.


Torcik bezowy pieczemy w niższej temperaturze niż większość innych ciast. Tutaj bardziej chodzi o to, żeby bezę powoli wysuszyć niż upiec. Idealne blaty bezowe są chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące się w środku. Z powyższego przepisu możecie też przygotować małe beziki, wyciskając masę za pomocą rękawa cukierniczego w formie małych kopczyków, a także bezę Pavlova, w której krem z mascarpone układamy na jednym blacie w kształcie miseczki.


Żeby tort bezowy z mascarpone i owocami miał jeszcze lepszy smak, warto dodać do niego migdały (blanszowane), orzechy ziemne lub laskowe. Pokrójmy je na mniejsze kawałki i uprażmy na patelni. Trzeba robić to z wyczuciem, ponieważ chwila nieuwagi wystarczy, żeby się przypaliły, a tym samym nabrały gorzkiego smaku.


Czym przełożyć tort bezowy?

Jaki krem do tortu bezowego? Przede wszystkim powinniśmy zachować równowagę smaków. Sama beza jest dość słodka, warto więc zrównoważyć ten smak przy pomocy kremu i dodatków. Możemy postawić na tort bezowy z mascarpone i owocami lub po prostu z bitą śmietaną. Warto pamiętać, że śmietana kremówka najlepiej ubija się wtedy, kiedy jest naprawdę zimna, wyciągnięta prosto z lodówki.

Możemy robić też robić kremy smakowe – kawowy lub czekoladowy. Świetnie sprawdzą się także kremy orzechowe, na przykład z dodatkiem orzechów włoskich lub pistacji. Do tortu bezowego pasują też kremy owocowe, na przykład truskawkowy.


Przepis na tort bezowy zakłada także użycie świeżych owoców. Przełamują one słodycz, przyjemnie orzeźwiając deser. Warto wybierać owoce kwaśne. Świetne będą jagodowe, ale także egzotyczne, takie jak marakuja, mango czy kiwi. Dobrą opcją jest także użycie dżemu lub konfitury. Najlepiej dodać niewielką ilość na krem, całość będzie wtedy jeszcze smaczniejsza.


Torty bezowe możemy zrobić z jednego, dwóch lub trzech blatów. Większe konstrukcje mogą się niestety rozpadać. Ten rodzaj ciasta zawsze kroimy ostrym nożem, maczanym w zimnej wodzie po każdym kawałku i nie przejmujemy się, że beza się kruszy – to zupełnie naturalne!

Zobacz także: tort bezowy migdałowy z brzoskwiniami


Jak przechowywać tort bezowy?

Tort bezowy z mascarpone i owocami źle znosi przechowywanie. Beza mięknie i traci swoją chrupkość. Jednak blaty bezowe bez kremu można zrobić dzień wcześniej i położyć w suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce. Można upiec je wieczorem, a przełożyć kremem dopiero następnego dnia. Tort bezowy przygotowujemy tuż przed podaniem. Warto mieć to na uwadze, planując zrobienie go na rodzinne spotkanie czy imprezę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy