Tort bezowy

Tort bezowy jest wspaniałą propozycją na efektowny deser. Wielu osobom tort bezowy kojarzy się z bardzo wymagającym, trudnym do zrobienia i czasochłonnym ciastem. W gruncie rzeczy jednak, aby przygotować wspaniały tort bezowy nie potrzeba wielkiej cukierniczej wprawy – wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie. Chrupiąca beza, aksamitny krem i orzeźwiające owoce – perfekcyjne ciasto gotowe!

tortybeza

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 145 głosów)

Kroki wykonania:

  • tort bezowy 21.Z białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać. Białkową masę wlać do tortownicy albo wyłożyć szprycą i piec w temperaturze 150 st. C przez 70 minut.
  • tort-bezowy12.Po upieczeniu zostawić na kratce do ostygnięcia. Śmietanę ubić i wymieszać z serem, dodać cukier puder. Wysmarować bezowy zimny spód. Na krem układać owoce. Ja robiłam dwa takie torciki ale można je złożyć razem i zrobić jeden wysoki.

Porady

W przepisie na tort bezowy wykorzystujemy:

  • białka – jeśli mamy małe jajka możemy dać 2 białka więcej
  • wodę – zimną
  • owoce leśne – maliny, jagody, truskawki, borówki

Tort bezowy podajemy na paterze płaskiej lub na nóżce na środek stołu. To jedno z tych ciast, które trzeba pokroić przy gościach, ponieważ największe wrażenie robi właśnie w całości. Aby podkreśli wyjątkowość tego deseru, warto użyć pięknej porcelany. Postawmy na klasyczne kolory, czyli biel i czerń, one zawsze wyglądają stylowo. Możemy także przełamać je na przykład złotymi widelczykami do ciasta. Całość będzie wyglądać świetnie, a zestaw eleganckich talerzyków deserowych z pewnością posłuży nam przy niejednej okazji!

Zobacz też: Deser bezowy z malinami

Notka redakcyjna

Jak zrobić tort bezowy?

Tort bezowy – przepis na to ciasto nie jest wcale taki skomplikowany. W przepisie na tort bezowy wykorzystujemy stosunkowo dużo cukru. O ile przy okazji pieczenia innych ciast, możemy nieco zmniejszyć ilość cukru, jeśli wolimy mniej słodkie wypieki, o tyle w przypadku tortu bezowego nie powinniśmy tego robić. Jeśli dodamy mniej cukru, beza może się nie udać. Chodzi o to, by bezowa masa miała odpowiednią konsystencję – dzięki temu po upieczeniu będzie naprawdę pyszna.

Torcik bezowy pieczemy w niższej niż przy innych ciastach temperaturze, bardziej chodzi o to, żeby bezę powoli wysuszyć niż upiec. Idealna beza jest chrupiąca z zewnątrz i miękka, lekko ciągnąca się w środku. Z powyższego przepisu możecie też przygotować małe beziki, wyciskając masę za pomocą rękawa cukierniczego w formie małych kopczyków.

Aby tort bezowy miał jeszcze lepszy smak, warto dodać do niego blanszowane migdały czy orzechy ziemne lub laskowe. Pokrójmy je na mniejsze kawałki i podprażmy na patelni. Trzeba robić to z wyczuciem, ponieważ chwila nieuwagi wystarczy, żeby orzechy się przypaliły, a tym samym nabrały gorzkiego smaku. 

Czym przełożyć tort bezowy? 

Jaki krem do tortu bezowego? Przede wszystkim jeśli chodzi o tort bezowy, powinniśmy zachować równowagę smaków. Sama beza jest dość słodka, warto więc zrównoważyć ten smak przy pomocy kremu i dodatków. Możemy postawić na lekki krem śmietanowy z dodatkiem mascarpone lub po prostu bitą śmietanę. Warto pamiętać, że śmietana kremówka najlepiej ubija się wtedy, kiedy jest naprawdę zimna, wyciągnięta prosto z lodówki. 
Możemy także torcik bezowy przygotować z dodatkiem kremu kawowego lub czekoladowego. Świetnie sprawdzą się także kremy orzechowe, na przykład z dodatkiem orzechów włoskich lub pistacji. Do tortu bezowego pasują też kremy owocowe, na przykład truskawkowy. 

Przepis na tort bezowy zakłada także użycie świeżych owoców. Przełamują one słodycz kremu i bezy, przyjemnie orzeźwiają. Warto wybierać owoce kwaśne. Świetne będą owoce jagodowe, ale także egzotyczne, takie jak marakuja, mango czy kiwi. Dobrą opcją jest także użycie dżemu lub konfitury. Najlepiej dodać niewielką jej ilość na krem, całość będzie wtedy jeszcze bardziej smakowita. Torty bezowe możemy zrobić jedno, dwu- lub trzypiętrowe. Większe konstrukcje mogą się niestety rozpadać. Tort bezowy kroimy ostrym nożem, maczanym w zimnej wodzie po każdym kawałku i nie przejmujemy się, że beza się kruszy – to zupełnie naturalne! 

Jak przechowywać tort bezowy?

Tort bezowy w całości, czyli z kremem i owocami nie nadaje się do przechowywania. Niestety, jeśli beza nasiąknie kremem stanie się miękka i nieapetyczna. Najlepiej więc, jeśli chcemy przygotować sobie coś wcześniej, upiec blaty bezowe i przechowywać je bez kremu. Takie blaty można upiec wieczorem, a przełożyć kremem dopiero następnego dnia. Ważne, żeby nie przechowywać ich zbyt długo, ponieważ chłoną wilgoć, z kolei w lodówce mogą przejść zapachami innych dań.

Tort bezowy przygotowujemy tuż przed podaniem. Warto mieć to na uwadze, planując zrobienie go na rodzinne spotkanie czy imprezę.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy