Sok z aronii

Sok z aronii ma ciemnoczerwony kolor, słodko–kwaśny smak i jest niezwykle zdrowy. To domowe remedium na problemy z ciśnieniem, a jednocześnie pyszny dodatek do herbaty i nie tylko! Znajdziemy go w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w aptekach. Ale trzeba za niego sporo zapłacić, dlatego zdecydowanie warto zrobić go samodzielnie. Przepis na sok z aronii jest bardzo prosty – wystarczy tylko kilka składników.

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory sok

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.7 z 490 głosów)


Sok z aronii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie aronii: owoce myjemy, dokładnie przebieramy i rozdrabniamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego.

  • 2.

    Gotowanie: aronię przekładamy razem z puszczonymi sokami do sokownika i gotujemy  na wolnym ogniu przez około godzinę.

  • 3.

    Filtrowanie: po tym czasie zlewamy całość przez sito lub przez gazę, żeby do garnka trafił jedynie czysty sok z aronii.

  • 4.

    Pozostałe składniki: cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Do garnka dodajemy 2 szklanki wody (500 ml), cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy.

  • 5.

    Pasteryzacja: sok z aronii rozlewamy do butelek i pasteryzujemy 5 minut – na mokro w garnku. Z podanej proporcji wyjdzie ok. 4,5 litra soku.

Porady

  • Sok z aronii z cytryną przełamuje słodycz cukru i bazuje jedynie na naturalnych składnikach. Jeśli akurat nie mamy cytryny, to sprawdzi się również kwasek cytrynowy, ale jest to mniej zdrowe rozwiązanie.
  • Ciekawą wersją jest też sok z aronii z liśćmi wiśni. Owoce mają specyficzny, nieco cierpki smak. Liście wiśni go łagodzą, a całość staje się jeszcze bardziej aromatyczna. Właściwości prozdrowotne podrasujemy, dodając liście lipy lub poziomki.
  • Sok z aronii to doskonały dodatek do herbaty, ale możemy go pić również sam lub rozrobiony z wodą. Sprawdzi się też jako polewa do różnego rodzaju placuszków, omletów, deserów, np. lodowych.
  • Warto spożywać sok z aronii przez cały rok, zwłaszcza w sezonie jesienno–zimowym, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu. Posiada on niezwykle dużo prozdrowotnych właściwości.
  • Podajemy przepis na sok z aronii z sokownika, ale jeśli go nie mamy, to bez problemy zrobimy go przy użyciu sokowirówki lub po prostu gotując owoce w garnku.
  • Jeśli dbacie o linię to polecamy sok z aronii bez cukru. Możemy go zastąpić zdrowszym słodzikiem, np. stewią, ksylitolem, erytrolem, a nawet miodem.

Notka redakcyjna

Sok z aronii – właściwości

Sezon na aronię rozpoczyna się zazwyczaj na przełomie sierpnia i września. Te owoce to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Aronia uznawana jest za jeden z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Jest bogata w witaminę C, P oraz E. Dodatkowo, zawiera polifenole, które zapobiegają powstawaniu m.in. miażdżycy czy zawału serca.

Regularne spożywanie aronii, pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, a także spowalnia procesy starzenia. Owoce mają również zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Wspomagają leczenie chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

Badania potwierdziły, że regularne spożywanie soku z aronii lub samych owoców, zapobiega powstawaniu cukrzycy, a u chorych na tę chorobę pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, m.in. łagodzi wrzody żołądka. Co więcej, wykazuje działanie ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UVB.

Sok z aronii korzystnie wpływa na wzrok, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci. Regularne picie lub spożywanie innych produktów z jej dodatkiem, ma bardzo dobry wpływ na cały organizm. Ten składnik zdecydowanie warto jest włączyć do diety.


Co jeszcze można zrobić z aronii?

Nalewka z aronii to kolejny sposób na to, jak wykorzystać te pyszne i wartościowe owoce. To doskonały przepis na długie wieczory. Jej przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu składników. Bez problemu zrobią ją nawet osoby, które na co dzień nie zajmują się gotowaniem. Warto wiedzieć, że nalewka z aronii jest tym lepsza, im dłużej stoi. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i poczekać nawet kilka miesięcy, by cieszyć się jak najlepszym smakiem. Choć nie należy przesadzać z jej spożyciem, jak z każdym alkoholem.

Inna ciekawa propozycja to dżem z aronii. Owoce aronii mają lekko cierpki smak, warto więc dodać do dżemu jabłko lub gruszkę, które lekko złagodzą jego smak. To będzie świetny dodatek do naleśników lub racuchów na słodko, a także do dań wytrawnych takich jak pasztety czy mięsa. Przetwory z aronii należy przechowywać w chłodnych i ciemnych miejscach. Przetworzenie tych owoców to idealny sposób na to, by korzystać z ich właściwości zimą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy