Sok z aronii ma ciemnoczerwony kolor, słodko–kwaśny smak i jest niezwykle zdrowy. To domowe remedium na problemy z ciśnieniem, a jednocześnie pyszny dodatek do herbaty i nie tylko. Znajdziemy go w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w aptekach. Ale trzeba za niego sporo zapłacić, dlatego zdecydowanie warto zrobić go samodzielnie. Przepis na sok z aronii jest bardzo prosty – wystarczy tylko kilka składników.
StockFood
Aronia: owoce myjemy, dokładnie przebieramy i rozdrabniamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego.
Gotowanie: aronię przekładamy razem z sokiem do garnka, dorzucamy garść liści wiśni lub aronii. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 40 min.
Filtrowanie: po tym czasie zlewamy całość przez sito lub przez gazę, żeby do garnka trafił jedynie czysty sok z aronii.
Pozostałe składniki: cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Do garnka dodajemy cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia kryształków cukru.
Pasteryzacja: sok z aronii rozlewamy do butelek. Pasteryzujemy 20 minut – na mokro w garnku. Z podanej proporcji wyjdzie ok. 1200 ml soku.
Porady
- Sok z aronii z cytryną przełamuje słodycz cukru i bazuje jedynie na naturalnych składnikach. Jeśli akurat nie mamy cytryny, to sprawdzi się również limonka lub kwasek cytrynowy, ale jest to mniej zdrowe rozwiązanie.
- Sok z aronii z liśćmi wiśni łagodzi specyficzny, nieco cierpki smak owoców, a do tego dodatkowo go aromatyzuje. Właściwości prozdrowotne podrasujemy, dodając liście lipy lub poziomki. Sprawdzą się też liście jeżyny i czarnej porzeczki. Ale dobry sok powstanie również bez dodatku żadnych liści.
- Sok z aronii to doskonały dodatek do herbaty, ale możemy go pić również sam lub rozrobiony z wodą. Może też być polewą do różnego rodzaju placuszków, omletów, deserów, np. lodowych.
- Warto pić go przez cały rok, zwłaszcza w sezonie jesienno–zimowym, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu. Posiada on niezwykle dużo prozdrowotnych właściwości.
- Sok z aronii z sokownika, robi się nieco szybciej. Ale jeśli go nie mamy, to bez problemu przeciśniemy owoce w inny sposób, choćby rozgniatając je widelcem.
- Jeśli dbacie o linię to polecamy sok z aronii bez cukru. Możemy go zastąpić zdrowszym słodzikiem, np. stewią, ksylitolem, erytrolem, a nawet miodem.
- Żeby pozbawić aronię charakterystycznej goryczki, polecamy wsadzić owoce do zamrażalnika na 24 godziny.
Sezon na aronię rozpoczyna się zazwyczaj na przełomie sierpnia i września. Te owoce to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Aronia uznawana jest za jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Jest bogata w witaminę C, P oraz E. Dodatkowo, zawiera polifenole, które zapobiegają powstawaniu m.in. miażdżycy i zawału serca.
Regularne spożywanie aronii spowalnia procesy starzenia. Owoce mają również zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Wspomagają leczenie chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.
Badania potwierdziły, że regularne spożywanie soku z aronii lub samych owoców, zapobiega powstawaniu cukrzycy, a u chorych na tę chorobę pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, m.in. łagodzi wrzody żołądka. Co więcej, wykazuje działanie ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UVB.
Sok z aronii korzystnie wpływa na wzrok, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci. Ten składnik zdecydowanie warto jest włączyć do diety.
Pomimo tego, że sok jest niezwykle zdrowy i dobrze jest wypijać 50 ml dziennie, to nie wszyscy mogą czerpać z jego dobrodziejstw. Oprócz wielu minerałów i witamin zawiera również kwas szczawiowy, który może zaszkodzić osobom cierpiącym na kamicę nerkową i dnę moczanową. Ostrożnie powinny go pić również osoby z wrażliwym żołądkiem.
Sok z aronii to nie jedyny sposób na wykorzystanie tych owoców. Przetwory to idealny sposób na to, by korzystać z ich właściwości zimą, ale można je też wykorzystać na bieżąco.
Komentarze