Sok z aronii

Sok z aronii to domowe remedium na problemy z ciśnieniem, a jednocześnie to pyszny dodatek do herbaty i nie tylko!  Znajdziemy go w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w aptekach. Warto jednak przygotować swój własny domowy sok z aronii. Zobacz, jak zrobić sok z aronii i czerp z tych owoców to co najlepsze. Przepis na sok z aronii jest bardzo prosty. Aronia to niezwykle zdrowe owoc, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Domowy sok z aronii to sposób na to, jak przemycić je do codziennego jadłospisu. Do dzieła!

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory sok

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.71 z 489 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Aronia owoce 1.

    Jak zrobić sok z aronii? Zaczynamy od przygotowania aronii. Owoce aronii myjemy, dokładnie przebieramy i rozdrabniamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera ręcznego. Następnie przekładamy aronię razem z puszczonymi sokami do sokownika i gotujemy  na wolnym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie zlewamy całość przez sito. Dodajemy 2 szklanki wody (500 ml), cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, a następnie rozlewamy do butelek i pasteryzujemy 5 minut - na mokro w garnku.
     

Porady

  • Sok z aronii można urozmaicić też kwaskiem cytrynowym, ale dodatek cytryny będzie lepszy, bardziej naturalny. Ciekawym sposobem na aromatyczny sok z aronii jest gotowanie owoców z dodatkiem liści wiśni. Aronia ma specyficzny, nieco cierpki smak. Liście wiśni go łagodzą, ale nie jest to obowiązkowe. 
  • Sok z aronii to doskonały dodatek do herbaty, ale możemy go pić również samego. Warto spożywać sok z aronii przez cały rok, zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu. 
  • Sok z aronii sprawdzi się też jako polewa do różnego rodzaju placuszków czy omletów.
  • Jeśli nie posiadamy sokownika, możemy również przygotować sok z aronii przy użyciu sokowirówki lub samodzielnie, gotując go w garnku.

Sok z aronii na zimę

Zapasteryzowany sok z aronii to również sposób na zapasy zimowe. Sezon na aronię rozpoczyna się zazwyczaj na przełomie sierpnia i września. Warto więc skorzystać z przepisu na sok z aronii do słoików i przygotować pyszne zapasy tego wyjątkowego napoju. 
 

Notka redakcyjna

Sok z aronii – właściwości zdrowotne

Owoce aronii to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Aronia uznawana jest za jeden z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy. Jest bogata w witaminę C, P oraz E. Dodatkowo, owoce te zawierają polifenole, które zapobiegają powstawaniu m.in. miażdżycy czy zawału serca. Regularne spożywanie aronii, pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, a także spowalnia procesy starzenia. Owoce aronii mają również zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Wspomagają leczenie chorób krążenia, obniżają ciśnienie krwi oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie soku z aronii lub samych owoców, zapobiega powstawaniu cukrzycy, a u chorych na tę chorobę pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Oprócz tego, aronia pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, m.in. łagodzi wrzody żołądka. Co więcej, aronia wykazuje działanie ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UVB. Sok z aronii korzystnie wpływa na wzrok, a także na wygląd skóry, włosów i paznokci. Aronia to niezwykle zdrowy i wartościowy owoc. Regularne picie soku z aronii lub spożywanie innych produktów z jej dodatkiem, ma bardzo dobry wpływ na cały organizm. Warto więc przygotować domowy sok z aronii i zadbać o siebie i swoje zdrowie! 

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii to kolejny sposób na to, jak wykorzystać te pyszne i wartościowe owoce. Taka nalewka to doskonały przepis na długie wieczory. Do przygotowania nalewki z aronii będziemy potrzebowali 1 kg aronii, 200 g liści wiśni, 1 kg cukru, 500 ml spirytusu, 16 g cukru waniliowego, 1 l wody i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego. Jak zrobić nalewkę z aronii? Owoce wraz z liśćmi wiśni dokładnie myjemy i przekładamy do dużego garnka. Następnie zalewamy zawartość garnka wodą i zagotowujemy. Po 10 minutach dodajemy cukier, cukier waniliowy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Całość mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy owoce i dodajemy do tego 0,5 l spirytusu. Gotową nalewkę rozlewamy do butelek. Nalewka z aronii jest tym lepsza im dłużej stoi. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i poczekać nawet kilka miesięcy, by cieszyć się jak najlepszym smakiem.

Dżem z aronii

Owoce aronii można wykorzystać do przygotowania soków lub pysznych domowych przetworów. Jak zrobić dżem z aronii? Będziemy potrzebowali 1 kg aronii i 1 kg cukru. Zaczynamy od umycia owoców i obrania ich z szypułek. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zawartość garnka dokładnie blendujemy. Kiedy owoce nabiorą szklistego koloru, dżem jest gotowy. Tak przygotowany dżem z aronii przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez około 5 minut. Owoce aronii mają lekko cierpki smak, warto więc dodać do dżemu jabłko lub gruszkę, które lekko złagodzą jego smak. Taki dżem z aronii to świetny dodatek do naleśników lub racuchów na słodko, a także do dań wytrawnych takich jak pasztety czy mięsa. Przetwory z aronii należy przechowywać w chłodnych i ciemnych miejscach. To świetny sposób na to, jak cieszyć się smakiem tych owoców nawet w zimę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy