Tort czekoladowo-śmietanowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Dalej ucierać wbijając kolejno jajka. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać.
Nałożyć do przygotowanej małej tortownicy. Piec godzinę w temperaturze 180 C.
Krem: czekoladę połamać na kawałki i razem z połową śmietany stopić. Wystudzić. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z zimną białą czekoladą.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, przełożyć kremem i truskawkami. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Dekoracja: czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem stopić. Wystudzić, zmiksować z miękkim masłem. Czekoladowym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Komentarze