REKLAMA

Lukier plastyczny

Lukier plastyczny, nazywany również masą cukrową, to niezawodny, a zarazem uniwersalny dodatek do dekorowania tortów, ciast i ciasteczek. Można poryć nim cały wypiek, a także stworzyć różnego rodzaje dekoracje – kwiatuszki, serduszka czy figury (w zależności od zdolności plastycznych). Za sprawą barwników spożywczych można uzyskać niemal dowolny kolor lukru plastycznego. Poniżej podajemy prosty przepis na lukier plastyczny do tortów, który z łatwością można przygotować w domu. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Desery

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozrabianie żelatyny: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Naczynie z rozpuszczoną żelatyną podgrzewamy na wolnym ogniu, stopniowo dodając glukozę, kwasek cytrynowy i aromat. Mieszamy, nie zagotowując mikstury. Masa musi być jednolita. Kiedy osiągnie taką konsystencję, ściągamy ją z palnika. 

  • 2.

    Masa na lukier: przelewamy słodką żelatynę do miski. Stopniowo dodajemy cukier puder i wyrabiamy masę plastyczną na lukier.  Lukier nie powinien być za bardzo klejący, ale jeśli nie wykorzystamy całego cukru pudru, to znaczy, że "wchłonął" wystarczającą ilość. Przygotowana masa plastyczna powinna mieć śnieżnobiały kolor. 

  • 3.

    Kolorowy lukier plastyczny: za pomocą barwników spożywczych zmieniamy kolor lukru plastycznego - masę dzielimy na kawałki i dodajemy po kilka kropli barwnika, całość znowu zagniatając na elastyczną, jednolitą masę. 

  • 4.

    Dekorowanie tortu lukrem plastycznym: tort przed dekoracją za pomocą szpatuły pokrywamy cienką warstwą kremu. Na stolnicy oprószonej cukrem pudrem rozwałkowujemy nasz lukier plastyczny na grubość ok. 5 mm.  Gotową masą obklejamy tort, odkrawając zbędną ilość lukru u podstawy - to możemy  ponownie wyrobić i wykorzystać do dalszych dekoracji. Dodatkowe elementy na lukier plastyczny łatwo przykleimy smarując je delikatnie wodą. 

Porady

  • Lukier plastyczny do tortów jest prosty w przygotowaniu, jednakże z racji na swoją plastyczność jest on też dość „lepki”, dlatego też przed jego formowaniem (wałkowaniem), warto posypać blat odrobiną cukru-pudru. 
  • Lukier plastyczny należy formować suchymi rękami – w przeciwnym razie może on przykleić nam się do dłoni. 
  • Przed nakładaniem masy cukrowej na tort, należy wcześniej ją rozwałkować na grubość ok. 4 cm. 
  • Lukier plastyczny należy nakładać na ostudzony tort, np. lekko posmarowanym kremem budyniowym. Pod żadnym pozorem nie należy nakładać go na bitą śmietanę, gdyż się rozpuści. 
  • Jeśli chcemy uzyskać kolorową masę cukrową, to zamiast żelatyny, możemy dodać galaretkę o wybranym smaku i kolorze.
  • Lukier plastyczny może się łamać i kruszyć – w takim przypadku należy dodać do niego odrobinę glukozy i wyrobić go ponownie. 
     

Notka redakcyjna

 

Lukier plastyczny bez glukozy 


Lukier plastyczny jest dość prosty w przygotowaniu i bazuje głównie na składnikach, które każdy z nas ma w swojej domowej spiżarni – poza jedynym wyjątkiem, którym jest… glukoza. Niemniej jednak możemy również bez tego składnika uzyskać masę cukrową o pożądanej konsystencji i właściwościach. Wystarczy, że nieco zwiększymy ilość cukru pudru i żelatyny. Opcjonalnie możemy dodać galaretkę owocową lub skrobię kukurydzianą (ewentualnie ziemniaczaną). Warto pamiętać, że konsystencję lukru plastycznego możemy kontrolować sami podczas wyrabiania – powinna być ona zbliżona do plasteliny. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy