Przepisy na mango

102 przepisów

iStock-928914016

Mango to owoc popularny w Polsce, ceniony głównie za orzeźwiający smak i soczystość. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jego spożywanie jest nie tylko przyjemne, ale także zdrowe. Które walory mango decydują o przydatności tego owocu dla organizmu?

 

Mango: wartości odżywcze

Ze zdrowotnego punktu widzenia, najcenniejszym składnikiem mango jest mangiferyna - biologicznie aktywny polifenol, skutecznie zwalczający w ludzkim organizmie drobnoustroje i wirusy. Badania naukowe dowiodły, że działa on również przeciwzapalnie i przeciwbólowo. 

Mango to nieocenione źródło witamin, antyoksydantów, karotenów, a także mikroelementów (magnezu, potasu, żelaza, fosforu, miedzi, sodu i wapnia). Wyróżnia je ponadto wysoka zawartość błonnika, co nie powinno być bez znaczenia dla osób borykających się z wysokim poziomem cholesterolu albo z nieprawidłowym stężeniem cukru we krwi. 

Pomimo wszystkich swoich pozytywnych właściwości, mango może także powodować uczulenie. Jego najczęstsze objawy to opuchnięta warga, wysypka i  widoczne podrażnienia skóry. 

Osoby będące na diecie zadają sobie pewnie pytanie, czy mango tuczy. Średniej wielkości owoc waży ok. 250 g i zawiera 200 kalorii. Wydaje się, że to dość sporo, należy jednak wziąć pod uwagę wszystkie dobroczynne skutki mango na nasz organizm. Są to tzw. "dobre" kalorie, po które warto sięgać, gdy najdzie nas ochota na przekąskę.

Jak obrać mango?

Najpopularniejszy sposób obierania mango to tzw. metoda "na jeża".
Owoc dokładnie myjemy wodą, po czym ustawiamy go w pozycji pionowej, z ogonkiem skierowanym w dół. Odcinamy szersze boki wzdłuż pestki. Uzyskane dzięki temu części kładziemy miąższem do góry i tniemy w kratkę, nie przecinając skóry. Kawałek wywijamy na zewnątrz, tak, aby kostki oddzieliły się od siebie. 

Do czego pasuje mango?

Zastosowanie mango w kuchni może się okazać bardzo szerokie. Odpowiednio podany, owoc ten będzie pasował do wszystkich posiłków w ciągu dnia.

Mango świetnie komponuje się zwłaszcza z mięsem. Bez obaw można je dodawać do kurczaka w charakterze nadzienia albo sosu. Sprawdzi się też w towarzystwie ryżu oraz jako składnik letnich sałatek czy zapiekanek. Sos z mango będzie smakował wybornie z rybami takimi jak łosoś czy tuńczyk. Owoc zaskoczy także amatorów porannych czy wieczornych posiłków na ciepło, pojawiając się na tostach wraz z kurczakiem i innymi dodatkami. 

Trudno jednak zapomnieć, że mango to słodycz, a zatem nadaje się przede wszystkim do deserów. Najbardziej udane ciasta z jego udziałem to serniki i tarty, a także rozmaite warianty ciasta czekoladowego. Mango może również służyć jako  baza do domowych lodów, a zwłaszcza rozmaitych napojów. W takim właśnie charakterze owoc ten trafia zresztą do większości konsumentów w naszym kraju. 

Przepisy z mango

Okres letni sprzyja serwowaniu lekkich, apetycznie wyglądających posiłków z nutką egzotyki. Owoce mango znakomicie wpisują się w taką charakterystykę, warto więc jak najczęściej pozwalać im leżeć na naszych stołach. Zarówno domowników, jak i gości zachwyci z pewnością sałatka z kurczakiem i mango albo sałatka z jarmużem i mango - obie proste i szybkie w przygotowaniu, stanowiące w dodatku dwa warianty (mięsny i wegetariański) zdrowego dania obiadowego.

Na deser możemy zaś podać mus kokosowy z mango, którego łatwość wykonania idzie w parze z efektownym wyglądem - pamiętajmy tylko o zaopatrzeniu się w ozdobne pucharki! Połączenie lekkiego kremu i owoców to nie tylko raj dla podniebienia, ale również sposób na ochłodę w upalne dni.

Równie orzeźwiający będzie mango smoothie: zdrowa, słodka przekąska o słonecznym kolorze. Oprócz owocu mango smaku nadają jej  ananas i imbir, a całość uzupełnia mleko migdałowe.