Dżem truskawkowy zrobiony w domu jest zdrowy, przepełniony owocami i po prostu pyszny. W trakcie duszenia truskawki ciemnieją i uwalniają piękny aromat. Można go zrobić w wersji klasycznej lub z nietypowymi dodatkami: z bananem, z pieprzem, a może z limonką? Warto go zapasteryzować, żebyśmy mogli cieszyć się tym wyjątkowym smakiem zamkniętym w słoikach przez cały rok. Polecamy sprawdzony przepis na przetwory truskawkowe.
StockFood
(średnia 4.43 z 216 głosów)
Przepis na dżem truskawkowy: wyciskamy sok z cytryny, a truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości. Przekładamy do szerszego garnka lub rondelka, możemy je dodatkowo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ale w trakcie duszenia i tak się rozpadną. Wstawiamy na mały gaz, doprowadzamy dżem z truskawek do wrzenia. Rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków, stawiamy na ogniu i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Truskawki gotujemy około 10 minut, pilnując, żeby się nie przypaliły. Dżem z truskawek zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż pozbędziemy się piany.
Dżem truskawkowy do słoików: gorące owoce wlewamy do słoików, zakręcamy lub zamykamy na zatrzask i studzimy, postawione do góry dnem. Jeśli chcemy przechować go dłużej, to trzeba go zapasteryzować.
Porady
- Jeśli truskawki są mało słodkie, zwiększamy proporcje na dżem truskawkowy: 1 kg cukru na 2 kg owoców.
- Nie trzeba kroić owoców na dżem z truskawek. Przepis uda się również, gdy ugotujemy je w całości.
- Warto poznać przepis na powidła śliwkowe bez mieszania, jest to ciekawa alternatywa dla długo gotowanych dżemów wymagających ciągłego pilnowania.
- Przed przelaniem dżemu truskawkowego do słoików należy je dokładnie oczyścić i wyparzyć. Czyste słoiki gwarantują, że przetwory nie zepsują się zbyt szybko.
- Dżem truskawkowy bez cukru, a np. z ksylitolem, erytrolem lub syropem z agawy to o wiele zdrowsza propozycja.
Konfitura to owoce smażone w cukrowym syropie. Zwykle do jej przygotowania wybiera się drobniejsze składniki, np. jagody lub wiśnie. Dżem ma natomiast konsystencję delikatnej galaretki z małymi kawałkami owoców. Do jego przygotowania przydaje się przecierak do warzyw, dzięki któremu uzyskamy gładką konsystencję.
Po pierwsze, należy je dokładnie obejrzeć – powinny być jędrne i bez wgnieceń. Nie kupujmy truskawek, które są zielone lub białe przy końcówkach, ponieważ mogą okazać się kwaśne. Na dżem z truskawek najlepiej sprawdzą się te o jednolitym, czerwonym kolorze oraz małych rozmiarach.
Cukier jest naturalnym konserwantem, który pozwali zagęścić dżem oraz zapobiega jego szybkiemu zepsuciu. Zdarza się jednak, że dżem z truskawek może okazać się zbyt rzadki. Z tego powodu do przetworów zwykle dodaje się sok z cytryny. Dzięki niemu truskawki szybciej gęstnieją. Istnieją jednak inne metody pozwalające zagęścić domowy dżem truskawkowy.
Stosuje się też gotowe produkty na bazie cukru lub stewii i pektyny – czyli środka żelującego występującego naturalnie w owocach. Jak zrobić dżem truskawkowy z żelfixem? Na opakowani znajdziemy informacje dotyczące stosunku owoców do produktu słodzącego. I tak proporcja 2:1 oznacza, że na 2 kg owoców potrzebujemy 1 kg gotowego produktu żelującego (na 1 kg owoców odpowiednio 0,5 kg zagęszczacza).
Samą pektynę można kupić w sklepie lub Internecie. Jest to naturalny środek żelujący, występujący w owocach. Możemy zrobić dżem truskawkowy z pektyną. Należy jednak mieć na uwadze, że cukier konserwuje, a przetwory z samą pektyną mogą szybciej fermentować i pleśnieć.
Dżem z truskawek to klasyk wśród dżemów. Jest to jeden z najchętniej wybieranych dżemów w sklepach. I prawdopodobnie jeden pierwszych, o których pomyślimy, wspominając domowe przetwory naszych mam i babć. Niektórym jednak ten prosty smak może się nudzić. Nie jest to jednak powód, żeby skreślać dżem truskawkowy z listy ulubionych. Są to bardzo wdzięczne przetwory, które pozwalają na liczne eksperymenty.
Dżem truskawkowo–bananowy jest słodszą i bardziej delikatną wersją. Dzięki dodatkowi banana ma on gładką i bardziej kremową konsystencję. Jest on też zdrowszy, ponieważ wymaga mniejszej ilości cukru lub wcale (banan dodaje słodkich nut).
Jeśli jednak nie słodkie, a pikantne chodzi nam po głowie, to zdecydowanie polecamy dżem z truskawek z pieprzem. Ma on zdecydowanie bardziej wyrazisty smak, który podkreśla charakter owoców. Szczególnie mocno polecamy dodanie pieprzu syczuańskiego, który jest mocno pikantny i wnosi świeży, cytrusowy posmak.
Ciekawą propozycją jest też dżem truskawkowy z kiwi limonką, ponieważ słodkie i kwaśne idą zwykle w parze. Orzeźwiający smak będzie idealnie komponował się z owsiankami, naleśnikami, babeczkami i wszystkimi ciastami. A skoro mowa o słodko–kwaśnych połączeniach smakowych polecamy uwadze również dżem truskawkowy z cytrusami. Jest on lekko egzotyczny i łatwy do przygotowania. Wystarczy razem z truskawkami ugotować kawałek grejpfruta, limonki, pomarańczy i cytryny.
Komentarze