Dżem truskawkowy

Jak najlepiej przedłużyć sezon owocowy? Przygotowując pyszne przetwory! Dżem truskawkowy najsmaczniejszy sposób na zamknięcie aromatu i smaku truskawek do słoików. Domowy dżem jest bez konserwantów, więc zdrowszy. W trakcie gotowania owoce ciemnieją i uwalniają piękny aromat. Nudzi cię klasyczny dżem truskawkowy? Sprawdź poniżej nasze pomysły, jak przygotować oryginalny dżem z truskawek. Przepis z bananem, pieprzem, a może lionką? Truskawki w każdym połączeniu są pyszne!

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory dżemy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pokrojone truskawki 1.

    Wyciskamy sok z cytryny, a truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki - w zależności od wielkości. Przekładamy do szerszego garnka lub rondelka, możemy je dodatkowo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ale w trakcie duszenia i tak się rozpadną. Wstawiamy na mały gaz, doprowadzamy dżem z truskawek do wrzenia. Rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków, stawiamy na ogniu i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny.

  • Truskawki gotowane na dżem 2.

    Truskawki gotujemy około 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliły. Dżem z truskawek zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż pozbędziemy się piany. Gorący dżem truskawkowy wlewamy do słoików, zakręcamy lub zamykamy na zatrzask i studzimy, postawione do góry dnem. Dobrze jest słoiki zapasteryzować, jeśli dżem z truskawek szykujemy na zimę.

Porady

  • Jeśli truskawki są mało słodkie, zwiększamy proporcje na dżem truskawkowy: 1 kg cukru na 2 kg owoców.
  • Nie trzeba kroić owoców na dżem z truskawek. Przepis uda się również, gdy ugotujemy całe truskawki.
  • Warto poznać przepis na powidła śliwkowe bez mieszania, jest to ciekawa alternatywa dla długo gotowanych dżemów wymagających ciągłego pilnowania.
  • Przed przelaniem dżemu do słoików należy je dokładnie oczyścić i wyparzyć. Czyste słoiki gwarantują, że przetwory nie zepsują się zbyt szybko.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić dżem truskawkowy?

Czym się różni dżem z truskawek od konfitury? Konfitura to owoce smażone w cukrowym syropie. Zwykle do jej przygotowania wybiera się drobniejsze składniki, np. jagody czy wiśnie. Dżem ma natomiast konsystencję delikatnej galaretki z małymi kawałkami owoców. Do jego przygotowania przydatny jest przecierak do warzyw, dzięki któremu uzyskamy gładką konsystencję dżemu. Przydatna może też okazać się maszynka do mielenie lub, jak w przepisie powyżej, tłuczek do ziemniaków. Te przyrządy pomogą rozdrobnić owoce, by uzyskać idealny dżem z truskawek. Przepis na przetwory jest prosty i nie wymaga dużo pracy. Ten przepis na dżem truskawkowy jest ekspresowy – nie trzeba spędzać długich godzin pilnując postawionego na gazie ganka. Jednak jak zrobić dżem truskawkowy? Owoce należy dokładnie umyć i obrać z szypułek. Nie należy ich trzymać w wodzie, ponieważ zmiękną. Jak wybrać w sklepie te najlepsze truskawki? Po pierwsze, należy je dokładnie obejrzeć - powinny być jędrne i bez wgnieceń. Nie kupujmy truskawek, które są zazielenione lub białawe przy końcówkach, ponieważ mogą okazać się kwaśne. Na dżem z truskawek najlepiej sprawdzą się te o jednolitym, czerwonym kolorze oraz małych rozmiarach. Truskawki należy przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier i sok z cytryny. Ponownie zagotować i mocno zamieszać. Oto prawie gotowy dżem truskawkowy – przepis poleca by na koniec przetrzeć dżem przez przecierak do warzyw lub ugieść tłuczkiem do ziemniaków. Dzięki temu zyska on charakterystyczną, gładką konsystencję.

Czym zagęścić dżem truskawkowy?

Cukier jest naturalnym konserwantem, który pozwali zagęścić dżem oraz zapobiega jego szybkiemu zepsuciu. Zdarza się jednak, że dżem z truskawek z tradycyjnym białym cukrem może okazać się zbyt rzadki. Z tego powodu do przetworów zwykle dodaje się sok z cytryny. Dzięki niemu dżem szybciej gęstnieje. Istnieją jednak inne metody pozwalające zagęścić dżem truskawkowy. Żelfix to produkt na bazie cukru i pektyny – czyli środka żelującego występującego naturalnie w owocach. Jak zrobić dżem truskawkowy z żelfixem? Na opakowaniach żelfixu znajdują się informacje dotyczące proporcji owoców do produktu słodzącego. I tak proporcja 2:1 oznacza, że na 2 kg owoców potrzebujemy 1 kg żelfixu (na 1 kg owoców odpowiednio 0,5 kg żelfixu). Samą pektynę można kupić w sklepie lub Internecie. Jest to naturalny środek żelujący, występujący w owocach. Jeśli chcemy zagęścić niskosłodzony dżem z truskawek można dodać ją zamiast cukru. Należy jednak mieć na uwadze, że cukier konserwuje, a przetwory z samą pektyną mogą szybciej fermentować i pleśnieć. 

Dżem z truskawek – przepis inny niż wszystkie

Dżem z truskawek to klasyk wśród dżemów. Jest to jeden z najchętniej wybieranych dżemów w sklepach i prawdopodobnie jestem z pierwszych, o których pomyślimy wspominając domowe przetwory naszych mam i babć. Niektórym jednak ten prosty smak może się nudzić. Nie jest to jednak powód, aby skreślać dżem truskawkowy z listy ulubionych. Jest to bardzo wdzięczna potrawa, która pozwala na liczne eksperymenty. Dżem truskawkowo- bananowy jest słodszą i bardziej delikatną wersją tego dżemu. Dzięki dodatkowi banana ma on gładką i bardziej kremową konsystencję. Jest on też zdrowszy, ponieważ wymaga mniejszej ilości cukru (banan dodaje słodkich nut). Jeśli jednak nie słodkie, a pikantne chodzi nam po głowie, to zdecydowanie polecamy dżem z truskawek z dodatkiem pieprzu. Ma on zdecydowanie bardziej wyrazisty smak, który podkreśla charakter owoców. Szczególnie mocno polecamy dodanie pieprzy syczuańskiego, który jest mocno pikantny i wnosi świeży, cytrusowy posmak. Do ulubieńców redakcji należy również dżem truskawkowy z kiwi limonką, ponieważ słodkie i kwaśne idą zwykle w parze. Orzeźwiający smak dżemu będzie idealnie komponował się z owsiankami, naleśnikami, babeczkami i wszystkimi ciastami. A skoro mowa o słodko-kwaśnych połączeniach smakowych polecamy uwadze również dżem truskawkowy z cytrusami. Jest on lekko egzotyczny i łatwy do przygotowania. Wystarczy razem z truskawkami ugotować kawałek grejpfruta, limonki, pomarańczy i cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy