Terrina z łososiem świetnie sprawdzi się jako przystawka na każdą okazję. Taki poczęstunek zachwyci gości i doskonale wpisze się w menu na imprezę, urodziny czy święta. Delikatna i kremowa pasta, otoczona plastrami wędzonego łososia, smakuje i wygląda obłędnie, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Zobaczcie, jak zrobić terrinę z łososia i odtwórzcie ją w swoich kuchniach!
.
(średnia 4.53 z 195 głosów)
Przygotowanie łososia: Surowego łososia gotujemy na parze. W tym czasie formę do pasztetu (około 650 g pojemności) smarujemy oliwą i wykładamy folią spożywczą. Na dno formy kładziemy kilka gałązek koperku (resztę zostawiamy do farszu). Kilkoma plastrami wędzonego łososia wylepiamy dno i boki formy, a resztę zostawiamy do nadzienia.
Farsz do terriny: Ugotowanego na parze łososia rozdzielamy na większe kawałki i dodajemy do rozdrobnionego wędzonego łososia. Koperek i dymkę drobno siekamy i mieszamy wszystko z serkiem śmietankowym i łososiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły, ale została zachowana struktura gotowanego łososia.
Podanie: Przekładamy masę do formy, owijamy ją od góry wystającą folią i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Stężałą terrinę rozpakowujemy z folii, przekładamy do góry nogami i usuwamy folię. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Porady
- Terrina z łososia świetnie smakuje solo, jednak warto też podać do niej pieczywo. Najlepiej będzie smakowała w towarzystwie bagietki, bajgla lub grzanki.
- Jeśli lubicie bardzie wyrazisty smak, wybierzcie serek chrzanowy zamiast śmietankowego. Możecie też po prostu wymieszać serek śmietankowy z łyżeczką chrzanu.
- Gotową terrinę należy trzymać w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 2-3 dni. To danie niezbyt dobrze znosi mrożenie, dlatego lepiej przygotować porcję takiej wielkości, aby zdążyć zjeść ją na bieżąco.
Terrina to danie rodem z kuchni francuskiej. Słowo to oznacza w tłumaczeniu "foremka do pieczenia", co tłumaczy charakterystyczny podłużny kształt terriny. Klasyczne terriny powstawały z mięsa, najczęściej wieprzowego lub wołowego, ale później także i z drobiu. Z biegiem lat, to danie szybko jednak stało się tak znane i lubiane, że powstawało coraz więcej wariacji smakowych tego dania. Obecnie w restauracyjnych menu znajdziemy terriny warzywne, rybne i z owoców morza. Tradycyjne mięsne terriny przygotowywane były z piekarnika, jednak obecnie znajdziemy wiele przepisów na przeróżne terriny na zimno, przygotowywane na bazie żelatyny. Możliwości jest mnóstwo, a wszystko zależy już tylko od waszych preferencji smakowych.
Terrina z łososiem jest świetną bazą do kulinarnych eksperymentów. Pasują do niej niemal wszystkie zioła i warzywa, a także kremowe serki i twarożki. Do tego dania szczególnie warto dodać ogórka, rzodkiewkę i szpinak. Świetnym akcentem, który podkręci smak terriny będzie też chrzan. Można użyć też gotowego kremowego serka chrzanowego. Łosoś doskonale komponuje się też z awokado, dlatego warto wyłożyć foremkę na terrinę plasterkami świeżego awokado, a następnie wypełnić ją farszem. W ten prosty sposób powstanie pyszna i przepiękna terrina z łososia i awokado.
Terrina to pyszny i piękny poczęstunek, który zdobi cały stół. Przeróżne kolorowe składniki, zawinięte w podłużną sztabkę, tworzą prawdziwe dzieła sztuki. Terriny można przygotowywać na dziesiątki sposobów, eksperymentując w przeróżnymi dodatkami i przyprawami. Terrina z łososiem z przepisu powyżej to tylko jeden z wielu wariantów, gdyż można użyć tu dowolnej ryby lub owoców morza. Świetnie będzie smakowała na przykład terrina z sandacza lub dorsza. Smakowitym połączeniem jest również terrina z krewetkami.
Fanom warzywnych dań z pewnością posmakuje terrina warzywna, na przykład z fetą lub z jajkiem. Z kolei w wersji wegańskiej polecamy terrinę buraczaną. Jako nadzienia do takiej potrawy najlepiej użyć tofu, ciecierzycy z puszki lub po prostu zrobić farsz z gotowanych lub przesmażonych warzyw.
Jeśli natomiast wolicie mięsną klasykę gatunku, obowiązkowym przepisem do przetestowania będzie tradycyjna terrina wieprzowa. Zwolennikom do gustu powinny przypaść zaś terrina z kurczaka, terrina z indyka lub terrina z kaczki.
Komentarze