Sushi z wędzonym łososiem

shushi z wędzonym łososiem

ryba

Czas przygotowania:
55 min.
Kalorie:
150.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 175 głosów)

Składniki:

  • 125 g ryżu białego
  • 2 łyżki octu różowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście sushi nori
  • pasta Wasabi ew. bardzo ostry chrzan
  • wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe
  • 1 mały ogórek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ryż płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
  • Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez cały ten czas nie wolno podnosić pokrywki!!!
  • Sos: mieszamy dokładnie ocet, sos sojowy (ja używam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ryż mieszamy dokładnie z sosem.
  • Na 2/3 liścia sushi nori rozkładamy część ryżu (zwilżonymi palcami, bo ryż się kleji). Na środku, wzdłuż smarujemy pasek pastą Wasabi lub chrzanem, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubości ok. 1,5 cm

Kalorie: 150.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Sushi
Prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni

Kinga

Sushi