Sushi z łososiem

Sushi z łososiem to jedna z najsmaczniejszych wersji japońskiego klasyku. Idealnie ugotowany ryż do sushi z dodatkiem dobrej jakości ryby, nori i warzywnych składników smakuje doskonale. Obowiązkowo musi być doprawiony wasabi oraz podany z marynowanym imbirem i sosem sojowym. Poniżej polecamy sprawdzony przepis na domowe sushi maki z łososiem - idealne na japońską ucztę w domu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sushi

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 175 głosów)

Sushi z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie ryżu: ryż do sushi płuczemy pod bieżącą wodą – 2-3 razy, aż woda będzie przezroczysta, bez charakterystycznego osadu. Ryż zalewamy w garnku wodą w promocji 1:2 (podwójna ilość wody niż ryżu). Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy maksymalnie gaz/moc palnika i gotujemy przez ok. 15 minut, sprawdzając, czy nie przywiera do dna garnka. Powinien wchłonąć całą wodę, więc raz po raz warto go przemieszać. Po tym czasie zdejmujemy z palnika, odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Dla lepszego efektu, zawijamy w ścierkę i koc, odstawiamy na 20 minut. Ryż powinien być sypki, nie za miękki, ale ugotowany.

  • 2.

    Przygotowanie zaprawy do sushi: w rondelku łączymy ocet, cukier i sól. Zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia. 

  • 3.

    Przygotowanie ryżu: gotowy ryż do sushi przekładamy na szerokie naczynie – najlepiej drewniane i za pomocą drewnianej łyżki rozprowadzamy po całej powierzchni, aby przestudzić ziarenka. Możemy wachlować je wachlarzem. Polewamy zaprawą do sushi i mieszamy.

  • 4.

    Przygotowanie składników: ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, delikatnie odcinając gniazda nasienne. Łososia kroimy w paski. 

  • 5.

    Zwijanie sushi: na bambusowej macie kładziemy arkusz nori (śliską stroną do maty). Nakładamy na niego równomiernie porcję przestudzonego ryżu – zostawiając z jednej strony 2-3 cm puste (łatwiej będzie skleić sushi). Całość smarujemy serkiem śmietankowym. Wzdłuż drugiego boku w warstwie ryżu robimy wgłębienie palcem. Smarujemy je porcją wasabi, układamy kawałki łososia, dodajemy ogórka. Całość zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od strony z dodatkami (pomagamy sobie przy tym dociskając matą), a kończąc na pustym kawałku, zaklejając w ten sposób rolkę. Postępujemy analogicznie z pozostałymi arkuszami i porcją składników. Gotowe rolki sushi kroimy ostrym nożem na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. 

Kalorie: 150

Porady

  • ryż do sushi można też namoczyć przez ok. 30 minut, a następnie raz, pożądanie wypłukać. Płukanie pozwala usunąć wszelki osad na tym produkcie, dzięki czemu konsystencja po ugotowaniu będzie dobra do formowania sushi, a danie nie będzie miało żadnego posmaku
  • na arkuszach nori najlepiej nakładać ryż do sushi zwilżonymi dłońmi - łatwiej będzie go rozprowadzić
  • serek śmietankowy do sushi nie powinien być słodzony lub zbyt rzadki - w naszym przepisie sprawdzi się kremowy, puszysty serek kanapkowy
  • ogórek zielony powinien być dobrze wyszorowany, bo wykorzystujemy go wraz ze skórą - możemy wykorzystać dłuższy okaz, ale należy go dociąć do długości nori i rolek sushi
  • nie masz bambusowej maty? Do zawijania sushi możesz również użyć papieru do pieczenia dociętego na kwadrat. 
  • domowe sushi z łososiem najlepiej smakuje na świeżo - tuż po przyrządzeniu
  • sushi serwujemy z dodatkami - sosem sojowym w miseczce oraz marynowanym imbirem. Zgodnie z tradycją powinniśmy dodać też porcję wasabi, ale osób, które nie lubią zbyt ostrych smaków mogą pominąć ten element
  • domowe sushi wzbogacą też sosy - szczególnie sos teriyaki

Notka redakcyjna

Jak zrobić sushi z łososiem

Powyższy przepis to propozycja krok po kroku, jak zrobić sushi z łososia wędzonego. Japoński przysmak na bazie specjalnego ryżu do sushi można zrobić na kilka wariantów. I każdy z nich będzie bazować na dodatku łososia. W restauracjach z kuchnią japońską (tzw. suszarniach) możemy się spotkać z różnymi odmianami sushi. Powyższe sushi maki (algi nori otulają z zewnątrz porcję ryżu i niewielką ilością składników) konkuruje m.in. z większymi futo-maki, nigiri oraz ura-maki (z ryżem na zewnątrz kawałków sushi).

Do sushi futo-maki polecamy łososia pieczonego lub wędzonego na ciepło. Dobrze, aby był doprawiony świeżo mielonym pieprzem i był pozbawiony ości. Kremowy w smaku łosoś pieczony w sushi smakuje doskonale szczególnie w połączeniu z sosem koktajlowym. Z kolei do nigiri najczęściej używamy się kawałków łososia surowego. Takie sushi musi wyróżniać wysoka jakość składników - zadbajmy więc o rybę ze sprawdzonego źródła. Nigiri można tuż przed podaniem opalić opalarką kuchenną (taką jak do creme brulee). Ciekawe w smaku są też kawałki sushi z grillowanym łososiem - można go dodać zarówno do hoso-maki (małych kawałków), jak i ura-maki. Dla urozmaicenia, pokrojone kawałki można też obtoczyć w tempurze i usmażyć na głębokim tłuszczu. Polecamy nasz poradnik: jak zrobić tempurę.

Ile kalorii ma sushi z łososiem

Pytanie o to, ile kalorii ma sushi z łososiem zadaje sobie niejeden fan tego dania. Trzeba powiedzieć jasno - dobrze przygotowane sushi po prostu uzależnia swoim wyśmienitym smakiem. Ryż do sushi nie jest produktem kalorycznym, ale tak jak w przypadku innych produktów, spożywany w nadmiarze może być tuczący. Średnio 100 g sushi (czyli ok. 3 kawałki) to 150 kcal. Dużo zależy jednak od tego, jakie składniki w sushi znajdziemy. Zdecydowanie kaloryczność tej potrawy wzrasta, jeśli decydujemy się na sushi w tempurze. Panierka plus smażenie w głębokim tłuszczu to pyszności, które nie zaliczają się do kategorii dietetycznych. Podobnie dodatek ryb czy owoców morza. Najmniej kalorii mają pojedyncze hosomaki np. sushi z łososiem surowym, ogórkiem, awokado lub tykwą. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy