Sushi z wędzonym łososiem

shushi z wędzonym łososiem

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 125 g ryżu białego
  • 2 łyżki octu różowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście sushi nori
  • pasta Wasabi ew. bardzo ostry chrzan
  • wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe
  • 1 mały ogórek

Przygotowanie

  1. Ryż płuczemy i odsączamy. Zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie odlewamy wodę i ponownie zalewamy w proporcji 1 do 1.2.
  2. Tak zalany ryż doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 min. UWAGA! Przez cały ten czas nie wolno podnosić pokrywki!!!
  3. Sos: mieszamy dokładnie ocet, sos sojowy (ja używam ten ciemny- grzybowy, najlepszy jest firmy Tao- Tao) i cukier. Ryż mieszamy dokładnie z sosem.
  4. Na 2/3 liścia sushi nori rozkładamy część ryżu (zwilżonymi palcami, bo ryż się kleji). Na środku, wzdłuż smarujemy pasek pastą Wasabi lub chrzanem, kładziemy pokrojonego w cienkie paseczki ogórka a na to kawałeczki łososia albo krewetek albo paluszków krabowych. Zwijamy rulon i kroimy na plasterki grubości ok. 1,5 cm
ryby obiad ryba łosoś shushi wędzone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze