Terrina warzywna

Kolorowa terrina warzywna faszerowana jajkami - doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole - nie tylko na Wielkanoc. Terrina warzywna jest pyszna z sosem np. winegret.

Dodany przez:

zdjęcie i stylizacja: Studio Fotografii Małgorzata Kujda

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 60 dag mrożonych warzyw (mieszanka: marchewka, groszek, cukinia, papryka)
  • 12 jajek
  • łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 8 łyżek posiekanych ziół (pietruszka, trybula, estragon)

Przygotowanie

  1. Warzywa gotujemy 10 min w osolonym wrzątku lub na parze. 4 jajka gotujemy na twardo i obieramy. Formę keksową smarujemy masłem i wylepiamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza formę. Wykładamy warzywa na płaskie naczynia i odstawiamy do schłodzenia.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. W dużej misce ubijamy 8 jajek z solą i pieprzem, dodajemy schłodzone warzywa i posiekane zioła. Połowę tej mieszaniny wlewamy do formy, ugotowane jajka układamy wzdłuż w formie i zalewamy resztą mieszaniny jajeczno-warzywnej. Przykrywamy wystającym pergaminem. Pieczemy terrinę 1 godz., po 30 min zmniejszamy temp. do 180°C. Studzimy w formie. Terrina powinna być podana na zimno, pokrojona w plastry, najlepiej z sosem winegret.

Komentarz redakcji

Autorka przepisu: Agata Wojda
jajka pasztet terrina potrawy wielkanocne mrożone warzywa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze