Terrina - przepisy

15 przepisów

Terrina to danie pochodzące z kuchni francuskiej. W oryginale terrina oznaczała foremkę do pieczenia. Stąd zresztą charakterystyczny kształt dania - terrina jest podłużna, przypomina sztabkę. Oryginalny przepis zakłada, że zrobimy ją z mięsa. Najczęściej używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, do środka wrzuca się pistacje, a całą terrinę owija plastrami surowego lub wędzonego boczku. Współcześnie jednak terrina to nie tylko mięsne danie. Nazwę rozszerzono na właściwie każde danie, które ma odpowiedni kształt. Dlatego właśnie możemy zjeść terrinę w wersji wegetariańskiej, zrobioną z różnych rodzajów warzyw czy rybnej, owiniętej plastrami wędzonego łososia. Terrina często bywa także przygotowywana w galarecie. To danie niezwykle efektowne, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole czy podczas rodzinnych uroczystości.

Przepisy w kolekcji Terrina - przepisy

Terrina a pasztet – czym się różnią?
Terrina przypomina pasztet, ale dania te różni technika przygotowania. O ile mięso do pasztetu jest najpierw gotowane, później mielone, a następnie pieczone, o tyle w przypadku terriny używa się surowego mięsa, a proces pieczenia najczęściej następuje w kąpieli wodnej. Foremkę z terriną umieszczamy w większej formie wypełnionej do połowy wodą. Pieczemy powoli, bo nawet do 2 godzin w temp. 180 st. C. Następnie wkładamy do lodówki na całą noc żeby terrina stężała. Jeśli przygotowujemy terrinę z dodatkiem ryby lub warzyw, proces chłodzenia również jest bardzo istotny – pamiętajmy, że terrina powinna schłodzić się tak, by łatwo było ją pokroić.
Terrinę serwujemy na stół w całości, kroimy w plastry o średniej grubości. Możemy zjeść je na kanapce, ale też podać jako pełnowartościowy posiłek z ziemniakami i sałatką.

Artykuły powiązane

Kąpiel wodna - na czym polega?
19.10.2019

Kąpiel wodna – technika gotowania nie tylko dla cukierników

Kąpiel wodna brzmi zagadkowo, ale dzięki zastosowaniu tej metody potrawy nie przypalają się i nie ulegają rozwarstwieniu. W kąpieli wodnej możemy rozpuścić czekoladę, ale także upiec sernik czy pasztet, a nawet usmażyć jajecznicę. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Rolada
26.04.2019

Terrina z łososiem i szpinakiem

Efektowna zimna przystawka od święta.

Terrina z krakersami, burakami i serem
01.04.2019

Terrina z krakersami, burakami i serem - obłędnie pyszna i prosta!

Chrupiąca, kremowa, chrupiąca... Warstwa po warstwie ta wiosenna terrina zdobywa serca twoich gości. Krakersy, kolorowe buraki, szpinak i ser - proste składniki, a efekt jak spod ręki szefa kuchni. Przepis idealny na specjalne okazje, ale kto nam zabroni jeść tak na co dzień?