iStock
4.37 (154)
Przystawka – tatar z łososia – zachwyci nie jednego miłośnika owoców morza. To danie ma lekką, delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty smak. Danie, przygotowane ze świeżych składników, jest pyszne samo w sobie. Nie potrzeba wielu dodatków, aby otrzymać wykwintny tatar z łososia. Przepis jest szybki i prosty. Z pewnością zachwyci wszystkich gości na spotkaniu.
łosoś 70 dag
prawdziwki 8 szt.
konserwowe ogórki 2 szt.
cebula 2 szt.
musztarda 1 łyżeczka
jajka przepiórcze 6 szt.
kapary 1 łyżka stołowa
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
Łososia myjemy starannie w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięsa nie mielemy w maszynce, lecz siekamy ostrym nożem lub zeskrobujemy widelcem.
Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę grzyby, ogórki i cebulę. Starannie mieszamy, najlepiej dłonią. Dodajemy musztardę, żółtka, doprawiamy według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie maggi.
Mieszamy i dolewamy oliwę, co najmniej 5 łyżek stołowych. Podajemy, według uznania, z bagietką lub żytnim chlebem.
Można też dodać trochę posiekanych kaparów.
Porady
- Przed krojeniem filetu z łososia warto włożyć go na chwilę do lodówki. Lekko zmrożoną rybę będzie łatwiej pociąć.
- Prawdziwki użyte w przepisie powinny być marynowane! Można wykorzystać również inne marynowane grzyby.
- Filet z łososia powinien być pokrojony w drobną kosteczkę – im mniejsze kawałki, tym wygodniej będzie się jadło tatara z łososia. Warzywa powinny być posiekane w kosteczkę podobnych rozmiarów, co ryba.
- Dodając musztardę warto wybrać musztardę angielską – dzięki temu mięso ryby będzie mieć ładny, lekko cytrynowy kolor.
- Jaką cebulę wybrać, aby tatar z łososia smakował wyśmienicie? Można wybierać między zwykłą białą cebulą, wtedy tatar będzie mieć bardziej ostry smak. Wybierając fioletową cebulę lub szalotkę uzyskamy smak bardziej delikatny.
Jednym z ciekawszych pomysłów na zdrowe przystawki jest tatar z łososia. Przepis nie wymaga gotowania i pieczenia – wystarczy pokroić drobno wszystkie składniki. Pierwszym krokiem jest oskórowanie filetu ryby. Będzie to zadanie łatwe pod warunkiem, że dysponujemy dobrym, ostrym nożem – o tym, jak wybrać dobry nóż do filetowania, możecie przeczytać tutaj. Łososia należy pokroić na drobną kosteczkę. Do tej samej miski należy włożyć pokrojone warzywa, przyprawy i żółtka jajek. Całość mieszamy i formujemy kulki, które następnie rozpłaszczamy nożem. W ten sposób można łatwo i szybko przyrządzić tatar z łososia.
Tatar z łososia to bardzo zdrowa odpowiedź na Azjatyckie sushi i dania z surowych ryb. Takie danie jest buda te w potrzebne kwasy omega-3 i witaminy B i D. Tatar z łososia jest źródłem pełnowartościowego białka. Dodatkowo jest pyszny! Nic więc dziwnego, że łosoś jest najchętniej kupowaną ryba przez Polaków.
Tatar z łososia dobrze komponuje się z lekko kwaśnymi smakami. Przystawkę można przybrać kilkoma kaparami lub ćwiartka cytryny lub limonki. Z tymi smakami dobrze łączy się również koperek, płatki chili oraz szczypiorkiem. Tatr z łososia może być serwowany w towarzystwie sałatki z awokado – ten tłusty owoc bardzo dobrze uzupełni smak ryby. Warto spróbować zestawu z sałatką z awokado, papai i mięty lub żółtej sałatki z fasolki szparagowej i awokado.